Chesspirant 2000

Geschiedenis van de jeugdafdeling Chesspirant 2000

De jeugdafdeling werd enkele jaren voor de eeuwwisseling gesticht door Philippe Van Speybroeck. Na enige jaren schaakonderricht in zijn woonplaats Aalter wou hij een eigen club oprichten. Ondanks zijn visuele beperkingen wou hij  zoveel mogelijk jeugd aan het schaken krijgen. Hij richtte  na enkele jaren 4 afdelingen op, Scheldewindeke op woensdag, Lokeren op dinsdagavond, Merelbeke op zondagmorgend en Destelbergen op … . De lessen werden gegeven volgens de stappenmethode.

Vermits Scheldewindeke voor hem moeilijk bereikbaar was en de opkomst vrij beperkt, stopte hij hier. Met “maar” 3 afdelingen was hij niet tevreden en in 2009 richtte hij in Gent terug een vierde afdeling op waar les werd gegeven op woensdagavond.

De jeugdclub draaide nagenoeg volledig op Philippe. In Merelbeke en in Destelbergen kreeg hij enige jaren hulp van Gert en Aimé. Bijna iedere dag gaf Philippe wel ergens les en zijn weekends en vakanties besteedde hij aan de begeleiding naar allerhande tornooien, ééndagstornooien maar ook naar kampioenschappen in België en Nederland.

Zijn jarenlange tomeloze inzet werden beloond met de uitbouw van een sterke club met heel wat potentiële spelers die plezier  vinden in het schaken. Doordat hij hen meenam naar  de vele tornooien kreeg hij ervaren spelers die ook in de Interclub de club wouden verdedigen. De ploegen werden steeds verder uitgebouwd. Van één tot drie ploegen in vijfde nationale. Vervolgens kon een ploeg doorstoten naar 4e klassen. Ook daar werd er na enkele jaren kampioen gespeeld en promoveerde de eerste ploeg naar derde.  Sindsdien zakte ploeg nog wel eens terug naar 4de maar door aanvullingen met enkele spelers van andere clubs kon de ploeg zich handhaven.

Er waren ook een reeks individuele successen in de jeugdtornooien, en kampioenschappen, zowel Vlaamse als Belgische. Hij mocht terecht fier zijn op zijn verwezenlijkingen.

Maar onlangs getrouwd en kersvers vader werd de stichter van de club in 2011 (?) chronisch ziek waardoor het hem moeilijk werd zich ten volle in te zetten voor de club. Hij wou de fakkel doorgeven aan de opgroeiende jeugd die stilaan klaar stond om taken van hem over te nemen. Helaas heeft het lot anders beslist. In december 2012 kraag hij een finale aanval en kwam in een coma terecht. De bezieler van de club verliet ons op 5 april 2013, na 4 maanden van coma ten gevolge van zware complicaties bij een aanval van zijn pancreasziekte eind 2012. Hij was nog maar pas 50 jaar geworden.

De oudere jeugdspelers alsook enkele ouders wouden Philippes werk niet verloren laten gaan. Er werd een nieuwe vereniging opgericht Chesspirant met een echt bestuur en gemotiveerde lesgevers.

Er was al enkele jaren een samenwerking met de Lokerse schaakvereniging.  Om de krachten nog beter te bundelen werd een fusie met hen aangegaan tot de huidige club LSV-Chesspirant.