Finale te Brugge : Klaus wint B reeks en Tyani winnaar eindklassement D reeks!

Eind december vond de finale van het jeugdcriterium te Brugge plaats. Er waren nog heel wat punten te verdienen voor het eindklassement en in 3 reeksen deden we mee voor de hoofdprijs.
Een finale is wat specialer door het langere speeltempo en daarom spreiden ze de rondes over 2 dagen. Helaas konden we niet veel schaakbegeleiders optrommelen en even leek het erop dat ik er alleen zou voor staan. Gelukkig was Joris nog bereid om ons te depanneren. Bedankt Joris want jij hebt het meeste werk opgeknapt!
Ook een dikke merci aan Marianne die 2 dagen meeging als zorgbegeleider!
Nu over de wedstrijden zelf. We waren met 27 deelnemers dik vertegenwoordigd en het is niet eenvoudig om elke prestatie te belichten.
In de jongste reeks greep Stan met een mooie 6/9 en een 6de plaats net naast een geldprijs. Ruben (4/9) en Killian (5/9) speelden iets onder hun mogelijkheden en gaan het de volgende keer zeker nog beter doen.
Bij de -10 hadden we een kandidaat eindwinnaar met Pjotr. Hij ging sterk van start maar verloor dan van Amir. In de laatste ronde moest hij tegen Diana en het zou ook de strijd zijn om het eindklassement. Helaas was het tempo hoog, werd er veel geruild en liet hij in een moment van concentratie verlies een pionnetje afsnoepen en hij verloor. Met 7/9 werd hij 4des.
Matthias speelde een heel sterk tornooi en behaalde een knappe 6/9. Jiaqi ontgoochelde een beetje met 5.5/9 en Jasper kon toch ook weeral 3 puntjes binnenhalen.
Bij de -12 speelden maar liefst 10 clubgenoten mee en dat leidt onvermijdelijk tot een aantal onderlinge confrontaties.
Na een indrukwekkend jaar met maar liefst 11 tornooioverwinningen was Tyani weer favoriet. Maar ze kwam in ronde 3 een heel sterk spelende Wolf tegen en liet zich verrassen. Daarna nog een remise tegen een topfavoriet en met en 5.5/7 niet eerste maar derdes.
Grote verrassing werd Victor die met 5/7 net binnen de geldprijzen eindigde (5de plaats).Jammer genoeg werd Alexander met een zelfde score 6des en werd hij weer eens genekt door het scheidingssysteem.
Net daarna eindigde Tibe, ook al met 5/7 en tot de laatste ronde had hij nog uitzicht op een gedeelde eerste plaats. Jammer voor hem verloor hij de laatste ronde tegen Tyani.
Op plaats 10 belandde Wolf, die nochtans heel sterk van start ging met een 3/3 op dag 1 maar op de 2de dag spijtig genoeg een offday had en slechts nog 1.5/4 sprokkelde. In ieder geval heeft hij weer laten zien dat hij heel goed kan schaken. Net zoals broer Matthias ook een goed tornooi voor Wouter met een 4/7.
Lasse, Léon en Loïc finishte ook al met een score over de helft (4/7). Voor Léon was het spijtig dat hij op dag 1 ziek was en niet kon meespelen. Op dag 2 kreeg hij de iets gemakkelijkere paringen maar kon toch maar netjes alle 4 de punten scoren.
Ten slotte deed Igna het ook heel goed met een 3/7. De meisjes hadden er weer een fijne 2 daagse opzitten.
Ook een druk bezette LSV-Chesspirant reeks bij de -14. Hier deed Parcival nog mee voor het eindklassement. Iets teveel remises zorgden ervoor dat hij slechts 9des werd met 4.5/7. Ik kan Parcival enkel aanraden, en uit mijn mond gaat dit heel raar klinken bij sommigen die me kennen, om zoveel mogelijk partijen door te spelen tot het einde. Zo leer je ook meer uit eindspelen.
Ook een verrassende sterke Rien die 3.5/7 haalde in een zware reeks. Laura en Simone hadden wat meer last van de het rapid tempo en moeste tevreden zijn met 3/7. In hun gezelschap vertoefde ook Arthur, die net het zelfde probleem kent.
Pieter had het was moeilijker en had ook al de pech om tegen 3 clubgenoten te moeten spelen maar hij wist toch ook nog 2 punten achter zijn naam te krijgen.

De B reeks was wat onthoofd met het ontbreken van William,Robbert en Dries.
Enkel Klaus zou dus meedoen om de prijzen maar het mooie van schaken is, dat niks zeker is en dat elke partij zeer grillig kan verlopen.
De verrassing van het tornooi, Eleen versloeg Lev Akulov (1875 elo!) en effende het pad voor Klaus om een heel mooie tornooizege in de wacht te slepen. Daardoor moest Lev van Klaus winnen en dat lukte dus niet. Met 6.5/7 een deugddoende zege.
Alsof de verrassingen nog niet genoeg waren, bleek ook nog eens dat Lias op zijn gemak een pracht prestatie had neergezet met een 5/7 en een 2de plaats !
Ik denk dat Eleen al haar kruit had verschoten in haar overwinning tegen Lev en ze haalde nog 2 extra punten. Arne had een iets minder tornooi met een 2/7.
In het eindklassement hebben we volgende top 5 resultaten bereikt:
B Reeks : Klaus 2de plaats, Lias 5de plaats
C Reeks : Parcival 2de plaats
D Reeks : Tyani 1ste plaats en Wolf 4 de plaats
E reeks : Pjotr: 3de plaats
F Reeks : Stan: 4de plaats
Timothy