De stappenmethode

De lessen in onze club worden gegeven volgens de “stappenmethode” . Dit is een lesmethode om kinderen stap voor stap zoveel mogelijk over het schaakspel te leren. Les over een bepaald onderwerp wordt gevolgd door oefeningen om de opgedane kennis verder te verwerken. Meer info kan je op de volgende link vinden: www.stappenmethode.be .

Op het einde van het jaar wordt een examen afgenomen om te testen of alles echt goed begrepen is en toegepast kan worden. Afhankelijk van het examen en het spelniveau wordt dan beslist in welke stap het kind het daaropvolgende jaar lessen zal krijgen (soms kan men ook in het midden van het jaar een examen afleggen indien nodig). Vanaf stap 3 komt het zeer vaak voor dat kinderen meer dan 1 jaar nodig hebben om de materie goed te verwerken. De plus-stappen vanaf stap 3 worden in de regel ook door de kinderen doorlopen. De leerstof wordt moeilijker en met een goede basis zullen ook de daaropvolgende stappen beter begrepen en toegepast kunnen worden.

In de lessen wordt er ook heel veel vrij geschaakt naast de lessen en het oefeningen maken. Er worden partijen gespeeld voor het clubkampioenschap (vanaf stap 2 met notatie) om vervolgens bij te leren uit de fouten die nog gemaakt werden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *