Lokerse Schaakvereniging 1972-2013

De vereniging is ontstaan, anno 1972. Er werd een oproep gelanceerd vanuit de Lokerse Jeugdraad onder leiding van de toenmalige voorzitter « Meersman Theo ».

Op deze stichtingsvergadering , welke plaats vond in de Technische Dienst van de stad Lokeren ,werd een opstartlokaal gevonden in “The Fox”.
Daar werd een harde kern gevormd die besloot een schaakvereniging op te richten in een lokaal van het Cultureel Centrum in de Torenstraat.

De Lokerse schaakvereniging werd gesticht op 01 september 1972 met als stichters:
Voorzitter : De Smit Roger
Secretaris : Haentjens André
Penningmeester : Zaman Roger
Toernooileider : Daens Louis

Op 01 oktober 1975 werd beslist aan te sluiten bij de Kon. Belgische Schaakbond.
Door omstandigheden moest daarom naar een ander lokaal worden uitgekeken.
Eerste competitielokaal : Oudebruglaan 23. Een lokaal dat toebehoorde aan het oud slachthuis van Lokeren ,ons gratis ter beschikking gesteld door toenmalig Schepen van Sport, Hilaire Liebaut.

Door de aanbouw van het nieuwe slachthuis moest helaas ons lokaal onder de sloophamer. Onze nieuwe voorzitter, Haentjens André vond een oplossing. Een nieuw lokaal werd ons aangeboden door toenmalig Burgemeester, Hilaire Liebaut. Dit was gevestigd in de oude kantine van Sporting Lokeren, ook in eigen beheer.

Ook aan dat verhaal kwam een einde toen we abrupt aan de deur gezet werden door de Heer Lambrechts, huidig voorzitter van Sporting Lokeren. De stad Lokeren kon ons geen ander lokaal meer garanderen in eigen beheer.

Via een kortstondig verblijf in de Theaterkamer werd door de toenmalige voorzitter, Bernaert Dirk, een optie genomen voor het Cecilialokaal – Patershof 33. Dit alles vond plaats in augustus 1999. Bij deze gelegenheid werd ook een jeugdafdeling opgestart. Dirk Bernaert en Bert van Kerckhove stonden aan de wieg daarvan.

Door werkomstandigheden moest dhr. Bernaert zijn functie als voorzitter neerleggen. De nieuwe voorzitter, Claeye Flor , besloot gezien de sluiting van het Patershof te versassen naar het Cultureel Centrum op het Kerkplein. Ons huidig lokaal is er nog steeds gevestigd.

Na het overlijden van Claeye Flor, werd het voorzitterschap overgedragen aan: Buyle Frans.

Na een terugtrekking in 1995 uit de nationale competitie vond een heropstart plaats in 2009 onder leiding van Timothy De Rycke.

Na de terugtrekking van Buyle Frans werd de fakkel doorgegeven aan Bosteels Gaspard.

Vanaf 1 september 2011 stelde Bosteels Gaspard zich niet meer herkiesbaar. Deze functie werd tot aan de fusie waargenomen door Zaman Roger.