Wat zijn elo’s

Teneinde de krachtverhoudingen tussen schakers weer te geven werd een waarderingssysteem ontworpen dat een getalsmatige indicatie voor de speelsterkte van schakers op grond van hun recente verleden berekende. In het verleden waren reeds verschillende waarderingssystemen uitgeprobeerd om hierop een antwoord te kunnen geven.

Eind de jaren zestig had één systeem zijn waarde bewezen, het “ELO-SYSTEEM”. Het elo-systeem werd ontwikkeld door de Hongaarse Dokter Fysicus Arpad Emrick ELO (°1903 – + 1992), Professor Fysica aan de Marquette University in Miwaukee (USA). In 1950 ontwierp ELO voor de Verenigde Staten een klassifikatie-systeem, waarin de schakers in verhouding tot de sterkte van hun tegenstander werden ingedeeld. Het zou hem bijna twintig jaar kosten om het systeem te verfijnen tot het systeem in 1968 door de Wereldschaakbond FIDE (Fédération Internationale des Echecs) werd ingevoerd en overgenomen werd door de meeste Nationale schaakbonden.

Het basisprincipe van het Elo-systeem berust op de eenvoudige veronderstelling dat men een waardeschaal kan opbouwen, waarop de verschillende prestaties van een speler normaal zullen verspreid liggen. Deze veronderstelling is in algemene overeenstemming met de ondervinding opgedaan in de competitiesport. De sterkere verslaat niet altijd de zwakkere : een speler heeft goede en slechte dagen en zijn prestaties zijn verdeeld rond een gemiddeld peil.

Men gebruikt doorgaans volgende formule: EloWinst = K*(W-We) ,met W de uitslag van de partij, en We de verwachte score, vastgelegd volgens tabellen en formules. In België (en nog een aantal andere landen) telt deze formule pas vanaf 20 partijen. Daarvoor wordt een ander systeem gebruikt.

Voorbeeld

Vladimir Kramnik speelde mee in het Wereldkampioenschap schaken 2007 in Mexico. Zijn FIDE-rating voor het toernooi was 2769. De gemiddelde rating van zijn tegenstanders was 2749. Zijn winstkans was 0.528. Het toernooi ging over 14 partijen, zijn verwachte score was 7.39. Kramnik scoorde 8 punten. Zijn nieuwe rating wordt dan als volgt berekend:

Nieuwe rating(2775) = Oude rating(2769) + ( score(8) – verwachte score(7.39)) * K-factor(10)

De K-factor is een door de berekenende organisatie vastgestelde coëfficiënt die meestal afhangt van de rating en het aantal gespeelde partijen. In België is deze factor 32 voor spelers die minder dan 100 wedstrijden hebben gespeeld, 24 voor spelers tussen de 100 & 300 en 16 na 300 matchen.

Wil je je eigen elo handmatige berekenen? Volg dan deze link en weet hoeveel elo je momenteel hebt.

De elo’s worden elke 3 maand berekend, het elo-klassement van alle leden van onze club kan je op volgende website bekijken.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Elo-rating en http://www.kisk.be/elopunten.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *