VJK 2017: Dag 1

04-02-2017
En we zijn begonnen, het Vlaams Jeugdschaakkampioenschap is gestart, goed voor 3 dagen schaakplezier! Alexie speelt dit jaar als jongste bij de -20/-18, dat het lastig zou worden wist ze. In de eerste 2 rondes was het echt nog te moeilijk. In ronde 3 stond het toen ik kwam kijken zeker oke, echter worden foutjes niet toegestaan en heeft ze nog geen punten op zak, maar daar komt morgen ongetwijfeld verandering in. Bij de -16 staat William met 2.5/3 goed in het klassement. Dries verloor in ronde 3 zijn eerste punt tegen Sim. Nu mogen William en Dries het morgen uitvechten onderling. Ook Xander staat op een mooie 2/3 al geeft hij zelf toe dat zijn tegenstandster in de 3e ronde zich misspeelde in de opening en het dan nog heel moeilijk was maar net lukte om te winnen. Robbert heeft 1.5/3, Klaus had niet de meest prettige paring (ronde 2 tegen Jasper Beukema) en heeft 1/3. Ook Jarno heeft 1/3 en mocht kennis maken met het fameuze artikel G uit de schaakreglementen in zijn 2e ronde, hij wees zonder goed te weten wat er daarna ging gebeuren het remise-aanbod af, en verloor helaas.
G4: Als de aan zet zijnde speler minder dan twee minuten op zijn klok over heeft, n dan mag hij, zo mogelijk, verzoeken om over te gaan op een niet-opsparende of wel-opsparende tijdsinstelling met 5 extra seconden per zet voor beide spelers. Dit is ook een remiseaanbod/-voorstel. Als dit remisevoorstel wordt afgewezen en de arbiter gaat akkoord met het eerder genoemde verzoek dan moet die extra tijd op de schaakklok worden ingesteld. De tegenstander krijgt 2 minuten extra tijd en de partij wordt voortgezet.
  In de -14 zijn Parcival en Arthur onze strijders. In ronde 1 werd Arthur net niet naar boven gepaard. Ze wisten beiden het volle punt binnen te halen. Daarna mochten ze eens tegen elkaar spelen, met als resultaat remise, maar tijdens de partij wel met kansen voor Arthur. In de 3e ronde deden ze er elk nog een remise bij tegen een hoger geklasseerde om op 2/3 na dag 1 uit te komen. Bij de -12 staan Wolf, Tibe en Tyani op 2/3. Mikhail vroeg plots remise aan Wolf, door wat minder ruimte aanvaardde hij deze, in de partij tegen Casimir wou hij na analyse toch nog wel wat meer dan dat halfje. Tibe was afgelopen week ziek geweest, ronde 1 ging nog niet zo vlot op het eind maar wel naar winst, in ronde 2 speelde hij d6 op zet 5 terwijl dit niet echt het plan was, minder activiteit en Wout liet niets meer los, de 3e ronde vlotte het wel. Tyani heeft ook een puntje verloren, maar tegen Daniel Dardha speelde ze een zeer degelijke partij, maar moest ze uiteindelijk de wet van de sterkste ondergaan; de andere 2 partijen gingen vlot. Léon was deel van drama in ronde 1, hij stond gewonnen tegen Adriaan D+P+2p tegen D, berekende een variant om de dames af te ruilen en speelde dan zijn dame pardoes naar het verkeerde veldje, dame en punt weg, daarna werd dit met een winst en een remise terug rechtgezet. Lasse was eerst een beetje boos op zichzelf maar wel dolgelukkig met winst tegen Victor, Victor is niet echt tevreden met zijn half puntje maar weet dat er morgen 3 partijen zijn om de stand van zaken recht te trekken.