Een live-verslag van de finale

U kon al lezen hoe het clubkampioenschap in Lokeren al 2 winnaars kende. Akos ging soeverein naar de winst in de B-reeks, Veerle won even overtuigend de C-reeks. Proficiat aan de kampioenen!

Maar de A-reeks kent nog geen winnaar, vandaar dat ik jullie op de hoogte houd tijdens deze ongetwijfeld spannende finale. Guido staat een halfje achter op Jeroen, maar heeft wel de witte stukken. Zie hieronder hoe dat verloopt!

De stelling na 8 zetten
Guido neemt het centrum in zijn bezit

 

Guido vs Jeroen
Jeroen speelt als koele kikker, Guido is er niet gerust in

(20u38)
Guido speelde net 8 c4, als Jeroen hier Pf6 speelt staat het gelijk. Jeroen is rustig aan het nadenken, Guido loopt (gestresseerd?) rond.

Er zijn ook nog andere partijen aan het spelen: veteranen Rik en Ferry kruisen de degens, Akos speelt zijn laatste match tegen Mathias en Brent probeert Fjodor te verschalken. Daarnaast zijn er wat partijtjes voor de fun: ik zie nog Dirk-André, Freddy-André en Medhat-Eric in de speelzaal.

Ondertussen een paar sfeerfoto's:

Medhat-Eric
Medhat en Eric beginnen hun partijtjes
Akos-Mathias
Een kampioen heeft geen stress, zo blijkt
Dirk-Andre
Dirk tegen André, voor de gelegenheid zonder klok

Lap, er gaat een gsm af! Het is gelukkig die van Ferry, dat zijn we ondertussen gewoon. Ondertussen vond André De Mol een nieuwe tegenstander die Veerle heet.

Rik-Ferry
Rik tegen Ferry, enkele minuten na het gsm-incident
Brent-Fjodor
Brent tegen Fjodor, die er ondanks hun officiële partij heel relaxed bijzitten
Andre-Veerle
André gaat na die van Freddy op zoek naar een nieuwe scalp (spoiler: Niet André maar Veerle won deze partij)

(21u02)

Hoe zit het ondertussen met de finalematch? Jeroen koos (zie eerste stelling) voor Pf4 in plaats van Pf6. Na een ruil staat Guido beter, de computer zegt +1.5. Die wil wel graag op b7 pakken, want die heeft minder schrik dan menselijke schakers.

De stelling na een uurtje spelen
Durft u te slaan op b7?

Guido sloeg ondertussen de pion, Jeroen kruipt in de denktank. Ondertussen de 3e gsm die rinkelt, na Ferry hadden ook André De Meyer en Medhat het vlaggen. Nog maar 4 van de 7 borden zonder gerinkel, dat is bijna gebuisd. Jeroen reageerde net op Dxb7 met een korte rokade.

In de andere partijen van het CK staan Fjodor, Akos en Ferry beter. Die laatste werd door zijn tegenstander zelfs net een stouterik genoemd.

Ferry kon ondertussen winnen tegen Rik (A-reeks), Akos zijn vrijpionnen zorgden voor zijn winst tegen Mathias (B-reeks).

(21u52)

Fjodor trok aan het langste eind tegen Brent. Bij Guido en Jeroen is er nog weinig veranderd. Guido moest zelf wel al lang c5 spelen van meneer Stokvis, maar Jeroen speelde op het juiste moment zelf c5 waardoor hij het evenwicht een beetje terugbrengt.

Terwijl enkel nog Guido en Jeroen aan het schaken zijn, trakteert Dirk ons op een leuke puzzel. Vind jij mat in 2? Wit aan zet

Mat in 2, wit aan zet
Wit aan zet, succes!

Ondertussen ziet het er zo uit bij Guido en Jeroen:

Stelling 3
Guido stelt een dameruil voor

Guido's voordeel wordt steeds kleiner, en na Dh4 is het best voor zwart om te ruilen. Gelukkig deed Jeroen dat ook. Na 19...Dxh4 20 Pxh4 e5 (beter was Tab8) heeft Guido een pionnetje meer en een mooi voordeel op de klok. Ideaal om te pushen voor de winst dus. Maar Jeroen kennende zal hij zich niet snel gewonnen geven. Het is ook een interessante partij voor het publiek, dat blijkt uit onderstaande foto.

Guido vs Jeroen
Ze kijken misschien bedenkelijk, maar de fans vinden de partij zeer interessant.

Met 46 minuten tegen 18 minuten stijgt de spanning. Het is een vermoeiende dinsdag, want er zijn niet zoveel toeschouwers meer als daarnet. Ze moeten naar bed, gelukkig kunnen ze al liggend dit verslag verder volgen!

(22u56)

De stelling na Td5
De stelling na Td5

Guido staat nog steeds een pion voor, maar het lijkt Jeroen die een opstelling heeft om alles of niks te spelen! Na 24 zetten staat Guido nog steeds beter. Er werd 24...Lc7 gespeeld en na 25 Ta1 speelde Jeroen a tempo e4. Met nog 8 minuten tegen een dikke 20 meer ziet de situatie er benard uit.  Voor Guido is nu de vraag of hij torens wil ruilen, ik zou dat wel doen (al lijkt Pe5 ook heel goed).

Guido vs Jeroen
Beide heren beginnen toch wat stress te voelen.

Het lijkt er momenteel op dat Guido wat tijd gaat nemen om zijn voordeel om te buigen in winst. Mijn gok: ik denk dat het hem zal lukken. Guido vertelt zelf wel steeds dat zijn niveau na 23u enorm daalt, daar kan Jeroen toch nog wat moed uit halen.

Ik bekeek net Rik zijn partij. Hij stond eigenlijk de hele partij veel te passief. De les van deze partij: geen plannen combineren in de opening, maar je aan één (en het juiste plan) houden!

Terug naar de kampioenen. Na 7 (van zijn resterende 29) minuten koos Guido trouwens voor Pe5. Ze sloegen elk met de toren op d5 en Jeroen zakt onder de 5 minuten en biedt een 2e torenruil aan. Nu kan Guido afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Jeroen heeft wel nog een les over schwindelen gehad van uw trouwe verslaggever, maar Guido volgde diezelfde les ook.

Guido vs Jeroen
Jeroen biedt een (verliezende) torenruil aan. f4 was een betere poging om terug te vechten.

Na Txd8 Lxd8 b4 ziet het er heel slecht uit voor Jeroen. Hij blijft wel vechten, maar ik vrees dat de pionnen zullen overlopen.

Guido vs Jeroen
Hier koos Guido voor Pb8

Na Pb8 a5 kan Guido deze pion gewoon slaan, zien of hij het durft!

(23u22)

Het is gebeurd, we hebben een winnaar. Guido sloeg op a5 en dat was genoeg. Zo wint Guido de A-reeks en is hij clubkampioen van seizoen 23-24, proficiat!

Categorie

CK

Reacties

Bedankt voor het verslag William, leuk om (na) te lezen.

Proficiat aan de kampioenen Akos, Veerle en Guido!