Ploeg 1 verdedigt het kasteel

Ploeg 1 mocht zondag een nieuwe thuismatch spelen. We mochten ons fort verdedigen tegen TSM 2, een promovendus die speelt voor het behoud. Ondanks dat we 2 basisridders kwijt waren aan een EK (schaken) en een WK (niet schaken), waren we op elo op elk bord de favoriet en moesten we eigenlijk winnen. Gelukkig hadden we 2 dappere schildknapen die ons kwamen depanneren: Pjotr en Alexander.

In het begin zag het er wel al wat somber uit. Er was zelfs al een resultaat na een uur spelen, we moesten de witte vlag zwaaien door een forfaitnederlaag op bord 1. Of het hier gaat over een domme communicatiefout of een tactisch geniaal masterplan, laat ik u over oordelen.

Op bord 2 zag het er ook niet goed uit. Ridder Parcival kwam niet goed uit de opening. Hij stond vrij passief en moest op de koop toe nog een pion incasseren.

Ikzelf kwam ook te passief uit de opening, al maakte ik mijn stukken klaar om de stelling te openen. Ward Leek gelijk te staan, maar had een iets aangenamere stelling.

Hetzelfde verhaal bij bij koning Robbert. Hij had in een gesloten stelling wel een loper voor een paard, maar kon met zijn pionnen het paard van zijn tegenstander volledig neutraliseren. Alexander stond ondertussen ook gelijk, maar het leek wel een stelling die hij graag speelde.

Lennart had na een vreemde, passieve opening van zijn tegenstander een aangename stelling. Hij stond veel actiever, al was het nog niet duidelijk hoe hij er door ging komen. Hetzelfde bij Pjotr, hij had een aangenamere stelling maar moest een winstplan hebben. Het hielp wel dat zijn tegenstander zichzelf aan het vlaggen was.

Een dik uur later leek de veldslag al duidelijker. Bij Parcival ging het van kwaad naar erger, maar zijn tegenstander deed een (in mijn ogen) onnodig stukkoffer om bij de koning te geraken. Parcival stond wellicht nog steeds slecht, maar had als troost toch een stuk.

Ikzelf stond nog steeds te passief en had de stelling nog niet geopend. Alexander zijn stelling werd geopend, hier konden nog alle resultaten van komen. Bij Robbert bleef de stelling in evenwicht, terwijl Lennart er eindelijk door begon te komen.

Gelukkig hadden we 2 eervolle ridders. Pjotr koos voor een mooi plan met een combinatie van positioneel spel en de koning aanvallen. Zijn tegenstander moest een slechte stelling verdedigen met slechts 2 minuten voor 20 zetten. Hij ging de fout in en Pjotr kon het duel winnen.

Ook Ward stond steeds beter. Na goed spel kon hij een pion winnen. Het was een kwestie van nog wat druk zetten tot er nog materiaal gewonnen ging worden. Na een mooie partij waarvan zowel ik als de computer achteraf fan was, kon hij het harnas van zijn tegenstander doorboren en zijn eerste winst scoren van het seizoen. 2-1 en het zag er weer goed uit.

Zeker na enkele volgende resultaten. Bij Robbert ging de partij nooit echt uit evenwicht. Beide spelers besloten dan maar hun zwaarden terug in hun riem te steken en het op een remise houden. Robbert geeft zo zijn eerste halfje af dit seizoen, er zijn dus geen zekerheden meer.

Ridder Parcival kon zowaar het tij wat keren! Hij stond ondertussen een kwaliteit achter, maar het was hij die mat ging zetten! Zijn dame kwam in de andere stelling, en dat was de ondergang voor zijn tegenstander. Parcival was niet tevreden met zijn partij, maar wel met het resultaat.

Ook Lennart kon materiaal winnen en overgaan naar een goed eindspel dat hij (naar zijn eigen woorden) niet perfect uitspeelde, maar hij haalde wel een bordpunt en zo de ploegoverwinning beet. Zo konden we de ophaalbrug al sluiten en de vijand terugsturen met lege handen.

Ikzelf had ondertussen mijn passieve stelling en een pionoffer goed verdedigd. Ik had een eindspel met een pion meer tegen een loperpaar. Maar met mijn loper en cavalerie had ik goede kansen. Mijn tegenstander probeerde nog slim te zijn, maar ik was tactisch sterker en rekende zijn stukoffer gewoon om naar stukwinst.

Alexander leek me een leuk eindspel te hebben, maar besloot het om te zetten naar een eindspel met een loper en twee vrijpionnen tegen een toren. Misschien was het wel ergens winnend, maar in de eindstelling werd er goed verdedigd en werd het remise.

Alexander probeert hier nog te winnen
Alexander in diepe concentratie om het eindspel om te zetten in een punt

Zo zetten we een heel mooie 6-2 neer, en mogen we onze ambities toch bijstellen. Bij deze vraag ik hierbij officieel aan iedereen om vuile woorden als 'degradatie' en 'behoud' niet meer in de mond te nemen. We moeten naar boven kijk. Een plekje in de top 3 (of zelfs nog beter) zou een heel mooi resultaat zijn. Volgende keer trekken we naar Zottegem, altijd een spannende match.

Je kapoen
William

De stand na ronde 4

De uitslag van ronde 4

Categorie

IC

Reacties

Ongelooflijk William, je bent heel taalvaardig en kan goed met woorden spelen. (En met schaakstukken natuurlijk:)

Dit betrof wel degelijk een miscommunicatie, waarvoor excuses!
Het degradatiegevaar is inderdaad (zo goed als) weg. Vanaf nu kunnen we in alle rust spelen.