Geschiedenis

Er was al enkele jaren een samenwerking tussen de Lokerse schaakvereniging en de jeugdafdeling van Chesspirant 2000 in Lokeren.  Om de krachten nog beter te bundelen werd een fusie aangegaan tot de huidige club LSV-Chesspirant.
L.S.V.-Chesspirant is ontstaan op 1 juli 2013.

Sinds de fusie is er een verjonging op alle vlakken. In het Clubkampioenschap in Lokeren verschijnen jaar na jaar nieuwe gezichten die eerst lessen volgden binnen de club. Ook de jeugdwerking heeft dankzij de extra hulp van de volwassenen en oudere jeugdspelers een boost gekregen.

Hieronder vindt u de geschiedenis van zowel de Lokerse schaakvereniging en Chesspirant 2000 voor de fusie.

Lokerse schaakvereniging
De vereniging is ontstaan, anno 1972. Er werd een oproep gelanceerd vanuit de Lokerse Jeugdraad onder leiding van de toenmalige voorzitter Theo Meersman.
Op deze stichtingsvergadering, welke plaats vond in de Technische Dienst van de stad Lokeren, werd een opstartlokaal gevonden in ‘The Fox’.
Daar werd een harde kern gevormd die besloot een schaakvereniging op te richten in een lokaal van het Cultureel Centrum in de Torenstraat.

De Lokerse schaakvereniging werd gesticht op 01 september 1972 met als stichters:
Voorzitter: Roger De Smit
Secretaris: André Haentjens
Penningmeester: Roger Zaman
Toernooileider: Louis Daens

Op 01 oktober 1975 werd beslist aan te sluiten bij de Koninklijke Belgische Schaakbond. Door omstandigheden moest daarom naar een ander lokaal worden uitgekeken. Het eerste competitielokaal werd Oudebruglaan 23. Een lokaal dat toebehoorde aan het oud slachthuis van Lokeren en ons gratis ter beschikking gesteld door toenmalig Schepen van Sport, Hilaire Liebaut.

Door de aanbouw van het nieuwe slachthuis moest helaas ons lokaal onder de sloophamer. Onze nieuwe voorzitter, André Haentjens, vond een oplossing. Een nieuw lokaal werd ons aangeboden door toenmalig Burgemeester, Hilaire Liebaut. Dit was gevestigd in de oude kantine van Sporting Lokeren, ook in eigen beheer.

Ook aan dat verhaal kwam een einde toen we abrupt aan de deur gezet werden door de Heer Lambrechts, huidig voorzitter van Sporting Lokeren. De stad Lokeren kon ons geen ander lokaal meer garanderen in eigen beheer. Na een kortstondig verblijf in de Theaterkamer werd in augustus 1999 door de toenmalige voorzitter, Dirk Bernaert, een optie genomen voor het Cecilialokaal - Patershof 33. Bij deze gelegenheid werd ook een jeugdafdeling opgestart waarvan Dirk Bernaert en Bert van Kerckhove stonden aan de wieg daarvan. Door werkomstandigheden moest dhr. Bernaert zijn functie als voorzitter neerleggen.

De nieuwe voorzitter, Flor Claeye, besloot gezien de sluiting van het Patershof te versassen naar het Cultureel Centrum op het Kerkplein. Ons huidig lokaal is er nog steeds gevestigd.

Na het overlijden van Flor Claeye, werd het voorzitterschap overgedragen aan: Frans Buyle. Na een terugtrekking in 1995 uit de nationale competitie vond een heropstart plaats in 2009 onder leiding van Timothy De Rycke.

Na de terugtrekking van Frans Buyle werd de fakkel doorgegeven aan Gaspard Bosteels. Vanaf 1 september 2011 stelde Gaspard Bosteels zich niet meer herkiesbaar. Deze functie werd tot aan de fusie waargenomen door Roger Zaman.

Chesspirant 2000
De jeugdafdeling werd enkele jaren voor de eeuwwisseling gesticht door Philippe Van Speybroeck. Na enige jaren schaakonderricht in zijn woonplaats Aalter wou hij een eigen club oprichten. Ondanks zijn visuele beperkingen wou hij  zoveel mogelijk jeugd aan het schaken krijgen. Hij richtte na enkele jaren 4 afdelingen op waarin hij wekelijks les gaf: Scheldewindeke, Lokeren, Merelbeke en Destelbergen. De lessen werden gegeven volgens de stappenmethode. Vermits Scheldewindeke voor hem moeilijk bereikbaar was en de opkomst vrij beperkt, stopte hij hier. Met “maar” 3 afdelingen was hij niet tevreden en in 2009 richtte hij in Gent terug een vierde afdeling op waar les werd gegeven op dinsdagavond.

De jeugdclub draaide nagenoeg volledig op Philippe. In Merelbeke en in Destelbergen kreeg hij enige jaren hulp van Gert en Aimé. Bijna iedere dag gaf Philippe wel ergens les en zijn weekends en vakanties besteedde hij aan de begeleiding naar allerhande tornooien, ééndagstornooien maar ook naar kampioenschappen in België en Nederland.

Zijn jarenlange tomeloze inzet werden beloond met de uitbouw van een sterke club met heel wat potentiële spelers die plezier vinden in het schaken. Doordat hij hen meenam naar  de vele tornooien kreeg hij ervaren spelers die ook in de Interclub de club wouden verdedigen. De ploegen werden steeds verder uitgebouwd. Van één tot drie ploegen in vijfde nationale. Vervolgens kon een ploeg doorstoten naar 4e klassen. Ook daar werd er na enkele jaren kampioen gespeeld en promoveerde de eerste ploeg naar derde.  Sindsdien zakte de ploeg nog wel eens terug naar 4de maar door aanvullingen met enkele spelers van andere clubs kon de ploeg zich handhaven. Er waren ook een reeks individuele successen in de jeugdtornooien en kampioenschappen, zowel Vlaamse als Belgische. Hij mocht terecht fier zijn op zijn verwezenlijkingen.

Maar onlangs getrouwd en kersvers vader werd de stichter van de club in 2011 chronisch ziek waardoor het hem moeilijk werd zich ten volle in te zetten voor de club. Hij wou de fakkel doorgeven aan de opgroeiende jeugd die stilaan klaar stond om taken van hem over te nemen. Helaas heeft het lot anders beslist. In december 2012 kraag hij een finale aanval en kwam in een coma terecht. De bezieler van de club verliet ons op 5 april 2013, na 4 maanden van coma ten gevolge van zware complicaties bij een aanval van zijn pancreasziekte eind 2012. Hij was nog maar pas 50 jaar geworden.

De oudere jeugdspelers alsook enkele ouders wouden Philippes werk niet verloren laten gaan. Er werd een feitelijke vereniging Chesspirant opgericht met een echt bestuur en gemotiveerde lesgevers.