Parcival, Diana en Eden kampioen op VJK!

 Zo'n laatste dag op een VJK bepaalt heel veel. Haal je 3/3, dan word je gekatapulteerd in de rangschikking. Haal je 0/3 dan ben je achteraf niet helemaal tevreden. Scores daar tussenin zijn veel logischer, de matchen worden alsmaar spannender.
Voor de jongsten bepaalde de laatste dag alles, want dat was natuurlijk de enige dag van hun tornooi!

In de -20 was Tyani logischerwijs niet meer aanwezig omdat ze op het WK aan het spelen was. Wouter sloot pas aan vanaf de 2e ronde en was dan meteen bye. In een heel kleine reeks krijgen helaas heel veel mensen ooit eens een bye. De laatste ronde werd vlot gewonnen om op 5/9 uit te komen. Parcival was de grote favoriet om zijn reeks te winnen volgens elo, in ronde 7 ging het even mis, maar na ronde 8 was de eerste plaats al binnen. 8/9 en Vlaams kampioen -20, proficiat!

In de -16 had Lasse een fantastische 2e dag met 3/3, dat zorgde voor ferme tegenstand op de laatste dag. Hij speelde best lang mee om dan 2 keer zijn meerdere te moeten erkennen. Wel kon hij winnend afsluiten om zo op een prima 5/9 en de 11e plaats terecht te komen. Diana heeft een heel tornooi bovenaan gespeeld, vanaf ronde 4 zat ze non stop op bord 1, helaas ging er in die laatste ronde toch iets mis. Met 7/9 was de meisjestitel al lang binnen, maar 1e worden van iedereen was natuurlijk het ultieme doel. Diana werd 2e op het Vlaams kampioenschap bij de -16 en dus ook Vlaams kampioene! Daarnaast werd Diana ook Vlaams laureate aangezien ze procentueel het beste resultaat van alle meisjes behaalde.

Bij de -14 moest Lars wegens ziekte de laatste tornooidag aan zich laten voorbijgaan. Uma nam soms grote risico's en ging all in, haar tegenstander werd doodsbang en dat loonde, op haar eerste VJK haalt ze 3/9. Maxim was helemaal klaar voor de laatste dag, de stelling in ronde 7 was best oke maar in tijdnood was de gewonnen stelling plots weg, ronde 8 en 9 werden vlot gewonnen. Maxim werd 4e met 6,5/9! Tot slot is er nog Pieter-Jan, hij wist fenomenaal sterk te spelen op dag 3. In de opening ging het meestal al vlotjes en waar er positioneel moest geduwd worden wist hij perfect aan te voelen! Met nog een 3/3 op dag 3 haalt Pieter-Jan op zijn eerste VJK 7/9. Dit gaf een gedeeld 2e plaats maar op scheiding net 3e! Als je dan bedenkt dat Pieter-Jan eigenlijk maar 'opgevist' werd door afzeggen van andere Oost-Vlaamse geselecteerden dan zie je hoe sterk Oost-Vlaanderen enerzijds is en anderzijds hoe sterk Pieter-Jan vooruit gaat.

Over naar de -12 waar Abel 3,5/9 scoorde, de elologica werd goed gerespecteerd, al zullen we ons best doen om die hogere elo's wat meer punten af te pakken in de toekomst. Yumi was van haar 8e ronde niet echt tevreden en als gevolg ging ze in ronde 9 heel vlot naar winst om te eindigen op 4 punten. Tuur startte de dag tegen Jens en speelde een erg mooie en sterke partij met mooie centrumpionnen, ze gingen net iets te gretig naar voor en dan gingen ze helaas verloren, het grootste deel van het denkvermogen was al opgebruikt en daarna lukte het niet meer om te scoren, 4/9 voor Tuur. Bij Lotus gebeurde er een klein drama in ronde 8, plots stond ze in een gewonnen stelling mat, helemaal niet gezien om een of andere reden. De moraal zat diep maar de stelling in ronde 9 was zeker oke, het lukte echter niet meer en zo eindigt Lotus met de helft van de punten. Alles wat tegenzat bij de anderen zat bij Adriaan gelukkig wat mee, hij startte met een remise in ronde 7, in ronde 8 wist hij de 2e elo en tegenstander voor de 2e plaats te verslaan in een heel ongewone partij met heel wat tijdnood. In ronde 9 werd opnieuw een vol punt bijgeschreven om met 7/9 vice-kampioen van Vlaanderen in de -12 te worden!

Paul en Victor treden aan bij de -10. Voor Paul was het volgens mij al zijn 4e deelname, voor Victor was alles helemaal nieuw. In de eerste ronde starten ze per toeval tegen elkaar wat een winst voor Paul opleverde. Victor was heel gelukkig toen hij in ronde 3 zijn eerste winst kon binnenhalen. Ook in ronde 5 kwam er nog een punt bij en zo scoorde hij 2/7 op een best wel zwaar tornooi als je nog aan stap 2 moet beginnen. Paul had uit de eerste partij onthouden dat je toch goed moet opletten, foutjes zijn zo gemaakt, de concentratie was aanwezig en Paul pakte punt na punt tot 5/5. In ronde 6 kwam er een stelling op het bord die wel goed leek op een opening, maar eigenlijk helemaal niet klopte, Paul reageerde niet helemaal goed en zo stonden ze plots met 3 samen op de eerste plaats voor de laatste ronde startte. Paul kreeg de beste paring tegen iemand met minder punten, maar het lukte net niet. Na bang afwachten op de scheidingspunten werd Paul net 3e met 5/7, op het 2e scheidingssysteem had hij net een puntje minder dan een concurrent. 3e is nog steeds een heel mooi resultaat!

Op het OVJK was de -8 maar met 2 schakers, daarom schaakten ze samen met de -10. Hier mocht Eden gelukkig wel in een aparte groep van 14 jonge schakertjes van de -8 spelen. Eden startte vlotjes en zat al snel voorin. Met 4/4 stond ze even alleen op kop. In ronde 5 verloor ze en zo stonden ze met 2 bovenin. Ronde 6 wist ze terug te winnen. Tot slot werd ze voor ronde 7 tegen het enige andere meisje gepaard. Als ze remise speelde of won, dan was de meisjestitel binnen. Als ze verloor dan kon het nog heel spannend worden. De partij startte met een voorsprong, maar dan verdween die helemaal en uiteindelijk stond Eden mat. Eden haar zelfvertrouwen zat even onder het vriespunt en moest met 5/7 testmatchen spelen voor de meisjestitel. Doordat ze betere scheidingspunten had was 1/2 in de testmatchen voor Eden genoeg om de titel te halen. De eerste match was heel erg spannend en bleef maar duren, in een betere stelling ging Eden door haar vlag. In de 2e match ging het veel vlugger en kon Eden haar concurrente mat zetten. Eden is Vlaams kampioene in de -8, in de eindstand werd ze ook 2e!

Al onze schakers hebben een prachtig tornooi met heel veel inzet gespeeld. Proficiat aan jullie allemaal!

In de foto's kan je Diana niet terugvinden met haar beker, in het vervolg ietsje meer vooraan staan graag. Ik voeg wanneer ik die vind nog een foto toe van Diana met de mooiste van haar 2 trofeëen.
In de foto's vind je Eden ook terug met een stelling op het bord. Eden noteerde het begin van al haar partijen en wou graag nog de eindstelling van haar match tonen. Het was even zoeken naar de juiste opstelling, maar uiteindelijk kon ze de stelling op het bord zetten die helemaal klopte. Zwart aan zet speelt en wint met een mooie combinatie!

Categorie

Jeugd