BJK 2022: 3 kampioenes!

De jongste van alle schakers van LSV-Chesspirant is Eden. Zij speelde als enige mee bij de -8, niet zomaar -8, maar meisjes -8. Doordat ze met exact 9 kinderen waren speelden ze allemaal tegen elkaar en moest Eden haar tornooi starten met een bye. Wie in het vorige verslagje al eens keek zag dat ze won tegen haar concurrenten in het tornooi en daarna bleef Eden vlot winnen. Met 9/9 werd Eden voor de eerste keer Belgisch kampioene!

In de -10 speelden Paul, Tigo, Senne en Gust. Tigo werd op woensdag helaas ziek. Zijn ochtendpartij gaf hij forfait, in de namiddag probeerde hij het wel mits heel veel te slapen. Paul was al 2 keer op de liveborden (met extra moeilijke tegenstanders) tevoorschijn gekomen, in ronde 7 leek hij zijn eerste live-winst te scoren tot de partij in mineur eindigde met pat. Daarbij kwamen nog eens 2 supermoeilijke tegenstanders (de nummers 3 en 1) in de laatste ronde. Paul sluit af met 5/9 maar iedereen is gewaarschuwd. Ook Tigo kwam mooi terug na zijn ziektedag en eindigt op een mooie 5/9. Senne speelt enthousiast dezelfde openingen als zijn broer en eindigt het tornooi op 4/9. Gust kreeg een bye, maar daarna was hij heel gelukkig met zijn eerste echte punt, ook in de laatste ronde kwam hij weer tot scoren om 3/9 te noteren.

Bij de -12 speelden de meisjes en jongens apart. In de -12 meisjes waren 3 van de 9 meisjes van onze club. Lotus en Yumi hebben al aan heel wat BJK’s meegedaan. Voor Jill was het de eerste ervaring. Ook hier een round robin zoals bij de meisjes -8, dat heeft voordelen zodat je allemaal even moeilijke tegenstand hebt. Maar ook nadelen dat het voor schakers onderin heel lastig wordt en voor schakers bovenin misschien wat makkelijk. Maar elke aparte meisjesreeks heeft dit nadeel eigenlijk wel. De massa bij de jongens is gewoonweg groter zodat het niveauverschil minder speelt want je krijgt tegenstanders met ongeveer evenveel punten als je zelf hebt.
Jill heeft heel veel bijgeleerd dit BJK, dat zie je zo als je door de matchen gaat. Ze was heel gelukkig met haar remise in ronde 6. Yumi werd vorig jaar 3e bij de -12 en dan hoop je op datzelfde of misschien zelfs beter. Er werd gestart tegen elohoogste Cecilia en die match ging echt goed, maar dan plots in 2 zetten sloeg de stelling helemaal om. Yumi deed steeds goed mee, maar het werd deze keer net niet waar het vorige keer net wel was. 6/9 is nog steeds een prima resultaat.
Lotus haar ambities waren nog hoger, waar de voorbije weken op tornooien alles lukte zat het deze week helaas ferm tegen. Met 6,5/9 werd Lotus gedeeld 3e en 4e op scheiding omdat het aantal winsten het voordeel gaf aan de concurrentie. Maar op naar een volgende hopelijk betere editie!

Bij de jongens van de -12 stonden Maarin en Adriaan net in de eerste helft qua elo. Maar tijdens het tornooi hebben ze aangetoond dat die elo’s wel wat bijgesteld mogen worden. Ze speelden verschrikkelijk spannende, lange matchen waar de andere jonge schakertjes live naar konden kijken. Uiteindelijk kwamen ze heel jammerlijk tegen elkaar uit in ronde 9. Adriaan won en werd zo 4e met 6,5/9. Maarin eindigt 12e met 5,5/9 maar nog steeds een fantastisch tornooi en beide namen ook nog een schaakbon mee naar huis. Tuur had de juiste eindsprint beet en sloot af op 5/9. Abel (4/9), Jasper (3,5/9) en Lars (3/9) speelden voor de 2e keer het BJK. Elk zorgden ze voor een verbeterde score ten opzichte van de vorige editie. Lars deed dit met het opmerkelijke parcours van 3 keer verlies, 3 keer winst en dan weer 3 keer verlies. Max en Levi speelden hun allereerste BJK ooit. Max wist mooi 3/9 te halen. Levi scoorde al in ronde 2 een punt en ik hoopte op meer punten. Die extra punten kwamen er niet, maar Levi zei zelf dat hij in een week meer geleerd had dan in de afgelopen 2 jaar dus dat kan best wel tellen als ervaring!

Uma was onze enige vertegenwoordigster bij de -14 meisjes. In deze meisjesreeks was alles mogelijk. Volgens elo zijn er wel favorieten, maar de partijen bleven toch spannend. 2 keer scoorde Uma bijna maar dan toch net niet tegen sterke schaaksters. Tegen Anastasia, de uiteindelijke 2e, kon ze wel een remise afhandig maken. Met 4,5/9 werd Uma 6e.

Bij de jongens was het in november al een verrassing van formaat dat Pieter-Jan 4/7 scoorde. Maar deze keer maakte hij het nog veel straffer 6,5/9 en een 5e plaats zijn heel straf om nog maar sinds september in een club te schaken! Maxim stond op 5/7 en was klaar om nog meer punten te pakken, maar de eindsprint werd helaas compleet gemist en dan oogt het klassement op het einde niet zoals je het zelf gehoopt had… Killian, Jack en Stan scoorden elk de helft van de punten. Sommigen deden dat met 3 remises, anders met 7 remises op rij. Mogelijks een unicum op een BJK? Wie heeft er al een langere remisestreak? Arthur en Arnon scoorden elk 4/9 met een hoopje scheidingspunten. Ook Axl en David totaliseerden 4 punten, voor hen was het vorige BJK al even geleden maar de punten kwamen toch vlot. Lars scoorde 3,5/9, in de eindsprint zat er zeker meer in maar het kwam er even niet uit, een volgende keer lukt het zeker wel.

Diana kwam, zag en overwon al haar tegenstandsters van de -16 met 9/9en een 4e titel van Belgisch kampioene! Mogelijks was dit de minst spannende reeks in het gehele tornooi als je naar de partijen van de winnaar kijkt. De laatste ronde werd ook een heel straffe tijd van 1u45min29sec over op het einde van de partij neergezet. Met maar 42 gespeelde zetten betekent dit 6 minuten nadenk- en opschrijftijd die maar gebruikt werd door Diana. Zephira speelde heel strijdvaardig, maar de klok tikte soms ook veel te snel. Zephira scoorde 2/9.

Bij de jongens -16 zag ik in ronde 2 dat alles goed meezat. Pjotr, Alexander, Lasse en Yoran zaten mooi naast elkaar met allemaal dezelfde kleur en dus heel veel garanties dat ze onderling niet moesten spelen. Pjotr en Alexander speelden volgens hun elo’s een regelmatig tornooi wat hun elk op 6/9 brengt en bijhorende plaatsen 8 en 10 met een prijsje bracht. Ze dromen beide wel nog van een half puntje of nog wat extra meer om echt bovenin te geraken. Lasse scoort terug vlotter dan in november en heeft zijn zelfvertrouwen terug, Lasse wist de helft van de punten te halen. Yoran scoorde 3,5/9, soms waren de tegenstanders te moeilijk, te makkelijk of net goed maar dan een onoplettenheid op het einde. Mits nog wat extra ervaring wordt er nog wel meer gescoord.  

In de -18 jongens was Parcival voor het eerst ooit elofavoriet op een belangrijk tornooi. In ronde 1 liep het echter al meteen fout, teveel spanning of druk. Daarna ging dat gelukkig geleidelijk aan wat weg er moest namelijk nog veel gescoord worden om zijn droom waar te maken om een EK/WK te kunnen spelen. Parcival zijn scheidingspunten waren niet al te best, maar mits voldoende door te duwen tegen belangrijke concurrenten wist hij met 7/9 voldoende punten te behalen voor een 2e plaats, vice-kampioen van België bij de -18, en de mogelijkheid tot EK/WK. Wolf speelde een heel mooi tornooi dat beloond werd met 6/9, 10e plaats en een honderdtal elo. Tyani speelde een regelmatig tornooi, maar regelmatig dat betekent behoorlijk sterk als je 6e elo bent. Na ronde 7 kon de meisjestitel haar amper nog ontglippen, met 5,5/9 is het al de 5e opeenvolgende Belgische titel! Léon had een valse start met 0/2 maar scoorde daarna wel vlot tot 5,5/9. Wouter had een ietsofwat bizar tornooi met alle mogelijke resultaten tegen alle mogelijke sterktes van tegenstanders en een eindresultaat van 4,5/9. Rien mocht dan wel voorlaatste elo zijn, hij trok zich er niets van aan en wist vlot 3,5/9 te behalen en een 90-tal elopunten erbij. Elitha startte met een bye wat erg onhandig is omdat je dan toch zware elo’s tegen krijgt. Zowel Esther als Elitha wisten tegen Alice Navez een halfje te halen en dan sta je zelf op het scorebord. Ook Esther kreeg een bye. Maar op zaterdag, Esther haar verjaardag, streden Esther en Elitha onderling. Een penning werd Elitha’s dame fataal en Esther werkte vlot af. Esther eindigt met 2,5/9 en Elitha met 2/9.

Eden werd kampioene bij de -8, Diana werd kampioene bij de -16, Tyani werd kampioene bij de -18 en Parcival werd vice-kampioen bij de -18.
Maar eigenlijk hebben alle 41 schakers van de club hebben zich een hele week ten volle gegeven!
Om zo goed te kunnen schaken zijn er enkele heel belangrijke elementen nodig.

Enerzijds voldoende eten en natuurlijk ook voldoende slapen ;)  Een grote dankjewel aan de zorgouders: Lien, Marisa, Wendy, Leen, Veerle, Marika, Kristel, Heidi en Lies! Ook de families Londers, De Rycke en Vagenende waren weer van de partij om de zeelucht op te snuiven en te supporteren.

Maar ook op schaakvlak worden nieuwe openingen ontdekt, pionzetjes achterwege gelaten, aanvallen op de koningsstelling gelanceerd en nog veel meer. Hiervoor was er een heel team van schaakbegeleiders dat na de partij klaarstond om te analyseren en voor de partij al de opening van de tegenstander ging ontdekken. Merci Ferry, Fleur, Joris, Nick, Stef, Roel, Wessel en William!

Het was een fantastische week en ik kijk zelf al uit naar het volgende BJK in Blankenberge van 19 februari tot 25 februari 2023 (Krokusvakantie). Konden er maar meerdere BJK’s per jaar zijn…

Alle resultaten

Heel veel foto's. Ook een deel van de foto's in dit artikel zijn afkomstig vanop Schaken in België, bedankt Ronald Flou om zo'n mooie foto's te trekken.

Categorie

Jeugd