Ploeg 1 kan niet stunten

Door examens, doopsels en andere onbelangrijke zaken misten we een aantal kernspelers. Omdat ook onze andere ploegen hier last van hebben, was het dus een hele puzzel om alle ploegen vol te krijgen. Bedankt Peter om dit zo puik te regelen!

Afgelopen zondag mochten we fiere leider en titelfavoriet Jean Jaurès 1 uit Gent ontvangen. Vooraf leek het dus een lastige opgave te worden.

Na ongeveer anderhalf uur spelen leek Parcival op bord 1 na wat zoeken in de opening het evenwicht hersteld te kunnen hebben. William leek op bord 2 de enige van de ploeg die goed uit de opening was gekomen. Op bord 3 kwam er een typische Wardse opening, hier wil ik weinig over kwijt. Joris kreeg zijn eigen Engelse opening tegen. Zijn tegenstander had 2 mooie centrumpionnen, maar hij had hier wel dat druk op. Op bord 5 ontweek Lennart snel de theorie, maar daardoor kwam hij minder te staan. Op voorhand hadden we uiteraard al Robbert zijn winst opgeschreven, maar na een pionoffer in de opening moest hij zijn actievere stukken vooral gebruiken om het gelijk te houden. Invaller Kurt speelde een leuk gambietje, maar zijn tegenstander nam het niet aan. Adriaan speelde op het laatste tegen iemand die bijna 6 keer ouder was, waartegen hij zijn f- en g-pion klaarzette voor de aanval.

Een half uur later was het eerste resultaat een feit. Lennart zijn stelling ging van kwaad naar erger, hij had naar eigen zeggen gewoon een complete offday. 0-1

Even later was ook William klaar. Hij stond goed, maar gaf op ietwat dwaze wijze een pion weg waardoor zijn hele stelling in elkaar viel. Zo kwam er een snelle 0-2.

Ongeveer hetzelfde moment was ook Joris klaar. Na de opening had hij zijn paarden wat vreemd gepositioneerd, maar kon er toch voor zorgen dat dit niet erg was. Helaas had hij zichzelf 'getruukt', zoals hij mooi omschreef, en verloor daarom de partij. 0-3, het zag er naar uit dat het een pijnlijke namiddag zou worden.

In tijden van nood moet er soms een held opstaan, bij ons is dat Robbert. Hij bleef lang compensatie zoeken voor de pion die hij gaf. Na een tijd bleek dit moeilijk, en was hij tevreden met een remise in een slechtere stelling. Zo 'verliest' Robbert zijn eerste halfje van het seizoen, en zijn er dus officieel geen zekerheden meer in het leven.

Parcival leek in een lastige Franse opening er toch uit te komen. Echter liep het toch ergens mis, ik heb zelf niet gezien waar. Jammer, zo was na nog geen 3 uur spelen het resultaat al gekend. 0,5 - 4,5

Kurt kwam na een interessante opening gelijk te staan. Uiteindelijk moest hij naar een stelling gaan met elk een dame en wat pionnen, waar Kurt een toren had tegen 2 lichte stukken. Na een interessante partij bleken de 2 stukken toch de bovenhand te halen, een jammerlijk verlies.

Ik heb goed nieuws: de overige 2 partijen werden niet verloren! U kan dus gerust verder lezen, zonder het risico te lopen dat u uit verdriet in tranen uitbarst.

Onze jongste speler Adriaan gaf als enige het goede voorbeeld. Hij waande zich even Boris Spassky en zette met veel vertrouwen een mooie koningsaanval op. Zijn tegenstander bleef goed verdedigen, maar liet op het einde een vrij simpel plan toe waardoor Adriaan het snel kon afmaken. Een heel goede partij van Adriaan, die zo scoort in zijn debuut in 2e klasse.

Ward stond na een toch wel twijfelachtige opening goed. Te goed eigenlijk. Hij stond zo goed dat hij het niet kon laten om een interessant offer te spelen. Dit bleek uiteindelijk niet genoeg, maar hij bleef in het eindspel met 3 pionnen voor een licht stuk nog strijden voor het volle punt. Hij moest zich uiteindelijk berusten in een remise, wat een 2-6 eindstand oplevert.

Harde cijfers, dit is een kleine opdoffer om het jaar mee af te sluiten. Hopelijk kunnen we in de korte stop van het seizoen op een productieve winterstage naar een warm land gaan (misschien kan de club hier wel voor zorgen?).

Na dit verlies zakken we weg naar de buik van het klassement, maar nog niet eens de helft van de ronden zijn gespeeld. Eind januari trekken we naar Brussel, hopelijk kunnen we daar onze rug rechten.

Categorie

IC