Vlaams Schoolschaak 2019

Vorige zaterdag vond het Vlaams Schoolschaakkampioenschap mini's, lager en middelbaar plaats in het Sint-Lievenscollege in Gent. Daarnaast was dit tornooi tegelijk ook het Oost-Vlaams Schoolschaakkampioenschap middelbaar (bij gebrek aan organisator).

21 LSV-Chesspiranters waren aanwezig, maar dit speelden ze voor de eer van hun school in 12 verschillende ploegjes.

In het lager onderwijs speelde Noah mee met GSportBS Destelbergen 1, op het 3e bord haalde hij mooi 4/9 met zijn turbostart.
De ploegen van College Paters Jozefieten Melle werden eens volledig door elkaar geschud, de clubschakers streden allemaal samen en werden mooi 22e. David was goed voor 6.5/9 (bord 1), Sinon scoorde 4/9 (bord 2) en Zephira haalde 5/9 (bord 3).
Boris speelde net als op het Oost-Vlaams Schoolschaakkampioenschap op het 4e bord van Sint-Vincentius Zwijnaarde 1, hij kwam zag en overwon ze alle 9 en ging met de prijs van beste bord 4 van het lager naar huis. Voor de eindstand was het heel lang spannend tussen de nummers 1 en 2 van Oost-Vlaanderen: zijzelf en het Sint-Janscollege Oude Bareel. Maar samen met zijn ploeg bestaande uit familie Musabayev(a) op 1 en 2 werd hij Vlaams Schoolschaakkampioen lager onderwijs!

In het middelbaar speelden er dus nog wel wat mee kinderen mee. Voor het eerst traden Esther en Elitha aan voor College Paters Jozefieten Melle in de competitie voor het middelbaar. Esther scoorde 2/9 en Elitha 3/9, zo werd hun ploeg 22e.
Laura en Victor speelden mee voor GO! MS-KA Voskenslaan Gent 2 en 3 maar traden pas aan na de middag. Voor Voskenslaan 2 haalde Laura 4 punten in 5 matchen en samen werden ze 21e. Voskenslaan 3 had Lasse op bord 1 met een prachtscore van 7/8, Victor wist al zijn 5 matchen te winnen en Voskenslaan 3 eindigt op plaats 20.
Daarna volgt Don Bosco Zwijnaarde 3 met 4/9 van Loïc (bord 1) en Robin (bord 3) op plaats 19, deze ploeg mocht ook spelen tegen de 3 andere ploegen van de eigen school.
Op plaats 8 vinden we een ploeg van de organiserende school, Sint Lievenscollege Gent 1 met daarin Wouter (4/9, bord 2) en Mathias (5/9, bord 3) die elk wel onverwachte winsten wisten binnen te halen.
De Vlaamse kampioen van vorig jaar, Sint-Paulus Gent moest dit jaar tevreden zijn met een 7e plaats, op het Belgisch kunnen ze misschien nog iets rechtzetten? Dries haalde 8/9 (bord 1) en Xander 4.5/9 (bord 4).
Don Bosco Zwijnaarde 2 was (een van?) de jongste ploegen op het tornooi en viel met een 4e plaats net buiten het Vlaamse podium. Maar, ook de Oost-Vlaamse bekers werden hier verdeeld en daarin werden ze 3e! 6.5/9 voor Pjotr op 1, 7/9 voor Wolf op 2 en 7/9 voor Jiaqi op 3. Wolf werd daarnaast ook beste Oost-Vlaamse speler op het 2e bord en mocht nogmaals naar voren gaan voor een prijsje.
Robbert scoorde 5/9 voor Voskenslaan 1 en zo behaalden ze hun zoveelste beker in het schoolschaaklandschap: 3e op het Vlaams kampioenschap en 2e ploeg van Oost-Vlaanderen.
Afsluiten mogen we doen met Tibe, die met KGSRL-schoolgenoten 1e werd van Vlaanderen en dus ook van Oost-Vlaanderen! Tibe scoorde 7/9 op het 4e bord en was zo ook de beste van Oost-Vlaanderen op zijn bord.

Uitslagen en foto's: schakenopschool.be

Categorie

Jeugd