Kandidatentornooi 2020

Op 17 maart ging ondanks alle kritiek 'The Candidates' van start. Intussen zijn door de Russische overheid internationale vluchten verboden, dus is het kandidatentornooi gestopt. Hier een klein verslagje.

8 spelers die zijn uitgekozen voor het kandidatentornooi, mogen onderling uitvechten wie Magnus Carlsen mag uitdagen voor de wereldtitel. Deze spelers werden als volgt geselecteerd: Verliezer van de laaste WK-tweekamp, de 2 finalisten van de World Cup, Winnaar van 'The Grand Swiss Tournament', de 2 eersten van het klassement van een aantal tornooien, en 1 wildcard van de organisatie.

Bij het begin van het tornooi waren er 2 favorieten:het Chinese talent Liren Ding, en de absolute favoriet Fabiano Caruana. Die eerste kent een minder tornooi, met 2,5/7 deelt hij met Kiril Alekseenko de laatste plaats. Caruana staat gedeeld op een derde stek met Anish Giri, Hao Wang en Alexander Grischuk. Met een volledig punt meer staan er 2 spelers op de eerste plaats. Ian Nepomniachtchi, 'Nepo' voor de vrienden. Hij is in vorm en kan die houden door 'minder fouten proberen te maken', zegt hij zelf. De tweede is de Franse nummer 1 Maxime Vachier-Lagrave, 'MVL' voor de vrienden. Deze laatste kon zelf pas meedoen omdat Teimour Radjabov niet wou spelen in deze omstandigheden, en dus niet meedeed!

Na 7 ronde's wordt het tornooi uitgesteld, maar de uitslagen worden bewaard. De andere helft wordt op een andere datum gespeeld, maar deze is nog onbekend. Alle uitslagen en partijen kan je hier vinden: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-candidates-2020.

William
 

Categorie

Algemeen