Kandidatentornooi 2024

Update: 17-jarige "wonderboy" (zo noemt Sporza hem) Gukesh wint als jongste ooit het kandidatentornooi. Hij neemt het dit najaar op tegen Ding, en kan dus de jongste wereldkampioen ooit worden. Velen zien hem ondanks zijn jonge leeftijd wel als favoriet in de tweekamp. Spannend!

Deze periode is het kandidatentornooi bezig, beter bekend als 'The Candidates'. 8 schakers nemen het tegen elkaar op om uiteindelijk een poging te krijgen de wereldkampioen van de troon te stoten.

Voor het eerst worden zowel de open Candidates als de Women Candidates op zelfde locatie (Toronto, Canada) als datum gehouden.

Bij de mannen waren er op voorhand 3 favorieten: Nakamura (VS), Caruana (VS) en Nepomniachtchi (een Rus die speelt onder de vlag van FIDE). Die maken hun verwachtingen ook waar, Caruana en Nakamura staan beiden een halfje achter de leiders. Bij die leiders zit Nepo. Fun fact: Nepo speelt zijn 3e candidates en won de vorige 2. Om het nog straffer te maken: hij speelde in totaal 38 partijen in de Candidates, en stond na elke ronde (gedeeld) eerste. 

Naast Nepo is er nog een leider, de Indische Gukesh. Hij is de jongste van de hoop, en de 3e jongste ooit (na ene Magnus Carlsen en Bobby Fisher, mochten die namen u iets zeggen). Ook een andere Indiër doet het goed, Praggnanandhaa Rameshbabu (Pragg voor de vrienden) volgt ook op een halfje.

Met 5/10 staat Vidit (nog een Indiër) op een 6e plaats. Van die 10 partijen waren er slechts 4 remises, het minste van iedereen. Altijd spektakel dus bij hem!

Onderaan staat een teleurstellende Firouzja, hij (en vele fans) hadden wellicht een beter tornooi verwacht. Op de laatste plaats staat niet onverwacht Nijat Abasov van Azerbeidzjan. Hij was de grote verrassing die zich plaatste. Hij is het zwakke broertje uit de reeks, met 'maar' 2630 elo, maar maakt zich zeker niet belachelijk. 3/10 en zijn tactiek bestaat vooral uit solide spelen met zowel wit als zwart.

5 spelers op een half punt van elkaar, het is dus helemaal nog niet zeker wie wereldkampioen Ding (uit China) mag uitdagen. Ik zet mijn geld op Nepo.

Bij de vrouwen lijken er momenteel maar 2 kandidaten voor de winst: Lei Tingjie en Tan Zhongyi (allebei uit China) staan een vol punt los op de rest. Ze wonnen tegen elkaar elk 1 keer, dus ze zullen allebei goed moeten scoren willen ze Ju Wenjun (de Chinese wereldkampioene) uitdagen. Voor de rest zit het pak relatief dicht bij elkaar, vooral Vaishali Rameshbabu (India, en trouwens de zus van Pragg die bij de mannen mee speelt!) heeft een zwaar tornooi.

U kan hier paringen, uitslagen en partijen bekijken. Vooral de geniale openingsvoorbereiding (vooral in de eerste rondes) van Pragg zijn indrukwekkend.

Wie denkt u dat gaat winnen?

Je kapoen
William

Categorie

Algemeen