LSV-4 op bezoek in Gent

Voor de vierde ronde van de Belgische Interclub moest onze ploeg, LSV-Chesspirant 4G, zich op zondag 19 november 2023 naar Gent begeven om in het knusse KGSRL schaakhuis te gaan spelen.

In een vorig leven heb ik zelf een aantal jaar voor KGSRL in de ploeg KGSRL-9 gespeeld. Dus ik mocht opnieuw aantreden tegen mijn oude ploeg als het ware. Vorig jaar speelden we in de laatste ronde thuis tegen KGSRL 9 en speelden we gelijk. We kregen deze keer een volledig andere ploeg voorgeschoteld. Enkel mijn tegenstander was vorig jaar ook aanwezig bij ons treffen. We wisten dus niet waar we ons aan konden verwachten. Na een maandje geen schaak maakte ik me persoonlijk ook wel wat zorgen hoe scherp mijn brein zou blijken...

Met enkele minuten vertraging daagde mijn tegenstander op en konden we beginnen. Ik kreeg met zwart een variant tegen die ik al lang niet meer gezien had. Mijn tegenstander had zich duidelijk wat voorbereid want de zetten verschenen snel op het bord. Ik kwam dan ook niet super goed uit de opening al heb ik gelukkig geen potten gebroken. Mijn tegenstander kon eenmaal uit de opening niet goed kiezen tussen aggresie en positioneel spel. Wat mij de tijd gaf om toch enige activiteit te genereren toen er tegenovergesteld gerokeerd werd op zet 12.

De ploegkapitein Timothy zijn partij op bord 3 eindigde als eerste na 2u spelen in een remise. Zo zag Timothy zijn winst streak verbroken. Of bleef hij ongeslagen, afhankelijk aan wie je het vraagt :) . De stellingen van Jeroen op bord 2 en Ferry op bord 4 zagen er allemaal nog ok uit. Alles was nog mogelijk.

Terug naar mijn partij, waar ik ondertussen het centrum wat had opengebroken, zag ik de toekomst al wat rooskleuriger tegemoet dan 5 zetten eerder. Mijn tegenstander besloot mijn activiteit te neutraliseren en speelde op de dame ruil om daarna hopelijk mijn geisoleerde pion onder druk te kunnen zetten

tactic
Wit speelde net Dg6. Wat is zwart zijn beste zet?

Dit bleek helaas een fout plan dat ik tactisch hard kon afstraffen. Helaas was ik er zo op gebrand de dames niet af te ruilen dat het moment aan me voorbij ging. Het was vriend stockfish die het er achteraf wat kwam inwrijven :(

Gelukkig deed stockfish tijdens de partij niet mee en waren wij ons van geen kwaad bewust. Al had ik wel in het snotje dat de Dame en loper configuratie op dezelfde lijn als de witte koning geen goede zaak was. Ik speelde De7 en ondanks de gemiste opportuniteit (heb je hem al?) kwamen mijn stukken plots toch erg actief te staan. Vier zetten later stonden we in onderstaande stelling.

f
Zwart aan zet. 

Na mijn laatste zet in bovenstaande stelling gaf mijn tegenstander op.

De ploeg had dus al anderhalf punt gesprokkeld, en zowel de stelling bij Jeroen als bij Ferry zagen er minstens gelijk uit, met hoop op meer. Het zag er dus goed uit. Gegeven Ferry zijn stelling begonnen Timothy en ik zelfs wat te dromen van een 3 op 4.

Een half uur later werden we echter wakker geschud. Jeroen zijn stelling was naar een eindspel gegaan waar zwart zijn paard Jeroen zijn loper domineerde.

j
Zwart aan zet speelde hier Pb4

Zwart kon vervolgens wit zijn a pion knippen en ten koste van zijn c-pion paard en loper afruilen. Helaas liet de zwarte vrijpion op de a lijn die Jeroen moest gaan stoppen, zijn tegenstander toe om snel wit zijn d pion op te slokken, vervolgens te domineren op de koningsvleugel en daar al Jeroen zijn pionnen te verorberen. Jeroen sputterde nog wat tegen maar het resultaat was duidelijk.

Gelukkig had Ferry het laken stevig naar zich toegetrokken. Met twee extra verbonden vrijpionnen in het centrum waren zelfs de ongelijke lopers niet van belang.

ferry
Zwart aan zet zocht tevergeefs naar een manier om Ferry zijn pionnen te stoppen.

Zijn tegenstander probeerde nog wel maar Ferry liet het punt niet meer los.

Eindresultaat 2,5 op 4. Jeroen moest wat getroost worden maar de ploegwinst hielp hier gelukkig bij. Volgende ronde tegen de huidige leider wachtebeke.

 

P.S. In mijn partij was de beste zet na wit zijn Dg6 de loper naar g8 spelen. Wat ik kort bekeken had, maar meteen verworpen want ik wilde de dames op f6 niet afruilen. Maar zwart slaat eerst de loper op h7 met schaak! vooraleer terug te slaan op f6 en wint zo een vol stuk. Game Over. Ik troost me met de gedachte dat dit een tactiek was die men toch snel over het hoofd kan zien.

De laatste zet die ik speelde in mijn partij was Lb3. De dame en Toren aan het spit rijgend en wit kan natuurlijk de loper niet slaan wegens ab+ en wit zijn dame hangt.

 

Categorie

IC