OVJK 2023 te Sint-Niklaas

Afgelopen weekend gaven 89 Oost-Vlaamse schakers het beste van zichzelf in het Oost-Vlaams kampioenschap dat georganiseerd werd door 2 clubs: KSK Colle Sint-Niklaas en LSV-Chesspirant. De organiserende clubs deden een stevige duit in het zakje qua aantal deelnemers met 7 schakers van Sint-Niklaas en 39 van LSV-Chesspirant. Dit kampioenschap mag dus zeker en vast in sommige clubs wat prominenter op de agenda gezet worden.
Alle schakers van 2013 en ouder mochten 2 dagen lang het beste van zichzelf geven. De jongste schakers hadden maar 1 tornooidag.

A-reeksDe A-reeks ofte de -20/-18 was dit jaar een pak beter bezet dan de afgelopen jaren, al ontbraken er nog steeds enkele sterke Oost-Vlaamse schakers, de 18 deelnemers die er waren hebben toch wel een hevige strijd geleverd.
Na dag 1 stonden Amir Zouaghi en Alexander Malfliet op kop met 3,5/4 na een onderlinge remise in ronde 4. Er waren echter nog naaste achtervolgers Wonder Dutre, Wolf Naessens en Diana Musabayeva met 3/4. In ronde 5 resulteerden de eerste 2 borden in een remise, vanuit de achterhoede kwamen Jolan Debucke en Tyani De Rycke ook opnieuw aansluiten op een halfje van de leiders Amir en Alexander. Ronde 6 bracht op de topborden ook weer enkele remises, maar Alexander wist te winnen van Jolan. Zo kwam Alexander op 5/6 met Amir als achtervolger op 4,5/6. 4 punten waren er voor Wonder, Diana, Wolf en Tyani. Ronde 7 beloofde spannende te worden. Alexander moest voor blijven op Amir, want Amir had heel stevige scheidingspunten. Amir wist te winnen en Alexander kwam niet verder dan remise. Zo staan Amir en Alexander met 5,5/7 samen bovenaan, Amir wint op scheidingspunten de titel van Oost-Vlaams kampioen -18. Wolf werd naar beneden gepaard en won vrij vlot, met 5/7 werd hij 3e en tevens Oost-Vlaams kampioen. Diana en Tyani kwamen uit op remise in de laatste ronde, met 4,5/7 werd Diana Oost-Vlaams kampioene -18, Tyani werd Oost-Vlaams kampioene -20.
De strafste resultaten tegen de elologica in werden in deze reeks door Daan Winne geleverd die 3/7 scoorde, alhoewel mag je elologica gebruiken als er een niet-geklasseerde meespeelt?

Alle uitslagen van de A-reeks.

B-reeksIn de B-reeks waren er 3 spelers met het maximum na ronde 3: Kobe Vandenhole, Pieter-Jan Orban en Jack Vertongen. Pieter-Jan - Kobe was de paring op bord 1, de hoogste 2 elo's tegen elkaar. Jack moest het opnemen tegen Maxim Musabayev. Deze 2 partijen duurden het langst op dag 1 en er werd duchtig verder geschaakt met een klok die zo goed als permanent onder de minuut stond. Pieter-Jan - Kobe eindigde in een remise in een eindspel van dame tegen loper en pionnen (waarvan eentje bijna aan de overkant). Jack wist het laken naar zich toe te trekken tegen Maxim door keurig uit te spelen ondanks de tijdnood. Jack had dag 1 foutloos afgesloten met achtervolgers Kobe en Pieter-Jan. In ronde 5 wist Pieter-Jan het volle punt te halen tegen Jack, op bord 2 zorgde Lars Vagenende voor een straffe stunt door tegen Kobe te winnen. Ook Maya Burssens kwam uit op 4 punten en volgde zo op een halfje van leider Pieter-Jan. In ronde 6 werd op het eerste bord tot remise besloten tussen Pieter-Jan en Maya. Lars ging verder door zoals hij zijn dag gestart was en won van Jack.  Pieter-Jan en Lars stonden zo aan de leiding met 5/6, achtervolgd door Anton Slodicka, Maya en Kobe. In de finale ronde wist Maya op bord 2 tegen Lars het laken naar zich toe te trekken, Pieter-Jan besloot vervolges een remisebod van Anton te aanvaarden, beide kwamen zo uit op 5,5/7, tot slot was er nog een derde, Kobe Vandenhole die wist te winnen van Jack. Op onderling resultaat werd Kobe Vandenhole Oost-Vlaams kampioen -16, Pieter-Jan werd 2e en Maya werd 3e en tevens Oost-Vlaams kampioene.
Pechvogel van deze reeks was Jack die helaas aan zijn mooie eerste dag geen vervolg kon breien.

Alle uitslagen van de B-reeks.

C-reeksIn de C-reeks hadden Aayush Ganguly en Adriaan Declerck het tornooi met een sterke 3/3 gestart. In de onderlinge confrontatie in ronde 4 wist Adriaan het laken naar zich toe te trekken. Met 4/4 had hij een punt voorsprong op achtervolgers Aayush, Lotus Decraene en Abel Van Ewijk. In ronde 5 werd de voorsprong nog groter doordat hij kon winnen tegen Abel en de partij tussen Aayush en Lotus werd remise. Met anderhalf punt voorsprong en 2 rondes te gaan verwacht je niet dat er nog veel problemen aankomen maar in ronde 6 moest hij zijn meerdere erkennen in Tobias Ip. Aayush en Lotus wisten echter wel te winnen tegen Yumi Peeters en Jesse Volckaert. In ronde 7 moest er dus toch nog zeker gescoord worden door Adriaan. De achtervolgers waren Aayush, Lotus en Tobias. De partij tussen Lotus en Adriaan eindigde in remise, Aayush wist te winnen van Tobias. Adriaan en Aayush haalden beide 5,5/7, Adriaan won de onderlinge match en wordt zo Oost-Vlaams kampioen -14. Lotus werd 3e met 5/7 en tevens Oost-Vlaams kampioene, ook Maarin Meert scoorde evenveel en werd zo 4e.

Alle uitslagen van de C-reeks.

D-reeksIn de D-reeks werd ronde 4 ook de eerste ronde waarna er maar 1 leider was. Paul Peeters en Darrin Declerck namen het op tegen elkaar, Paul trok aan het langste eind en ging met 4/4 naar huis. Zijn achtervolgers zijn Darrin, Senne Meert, Tigo Di Marcantonio en Lowie Naessens. In ronde 5 werden de de kaarten echter opnieuw geschud, op bord 2 wist Tigo te winnen van Darrin en op bord 1 wist Senne de maat te nemen van Paul. Paul, Senne en Tigo waren de nieuwe leiders met 4/5. In ronde 6 kwamen Senne en Tigo remise overeen, Paul wist de winst tegen Lowie wel binnen te halen en kwam zo terug op voorsprong. In de laatste ronde wisten deze 3 allen te winnen en zo werd Paul met 6/7 Oost-Vlaams kampioen bij de -12, Senne en Tigo scoorden elk 5,5/7. Darrin moest achtervolgen en scoorde 5/7. Daarna was er een heel pak spelers met 4/7 waarvan Sebe Kinaupenne met de hoogste scheidingspunten 5e werd in de eindstand. Oost-Vlaamse kampioene bij de -12 werd Marie-Julie Vanneste met 3/7.

Alle uitslagen van de D-reeks.

E-reeksDe jongste schakers mochten maar 1 dag schaken, maar in ruil kregen ze wel 9 rondes op de planning met elk 20 minuten op de klok. De meeste partijtjes werden beslecht met beide nog meer dan 15 minuten op de klok. Onder al deze schakers was er ééntje die toch partijtjes noteerde en zijn aandacht dus verdeelde tussen schaken en noteren, heel sterk Kobe om dat aan te durven op zo'n kort tempo.
Over naar het tornooi. Ook hier stond in ronde 4 een belangrijk duel gepland tussen de 2 schakers met de hoogste elo en ook nog het maximum van de punten: Timur en Basiel, na enkele minuten zaten ze met hun hand in de lucht. Er was remise overeengekomen. Timur en Basiel bleven partij na partij winnen en kwamen zo beide uit op 8,5/9. De scheidingspunten waren doorheen het tornooi wisselend, eerst in het voordeel van Basiel, dan weer eens voor Timur en dan weer voor Basiel, maar op de eindmeet ging Timur er met de eerste plaats vandoor en werd hij dus Oost-Vlaams kampioen bij de -10. Basiel werd 2e. De 3e plaats was voor Magnus Van De Weghe die op zijn tweede tornooi een sterke 5,5/9 wist te scoren, de paringen zaten ook goed mee. Eden Decraene werd 4e en Oost-Vlaams kampioene met 5/9, 5e werd Kobe Deracourt met eenzelfde score. Hij schreef heel veel partijtjes op, maar stopte er toch dan maar eens mee toen hij merkte dat dit toch wel erg lastig was.


F-reeksEr was maar één dappere schaker van 2016 of later, daarom speelden de -8 en -10 samen hun tornooi. Mats Debosscher scoorde 4/9 op zijn eerste tornooi bij allemaal oudere spelers en werd Oost-Vlaams kampioen -8.

Alle uitslagen van de E en F-reeks.

Foto-album Oost-Vlaams Jeugdkampioenschap

Dit Oost-Vlaams kampioenschap was tevens een selectietornooi voor het Vlaams kampioenschap. In de regel zijn de kampioen en kampioene + 6 volgenden in het klassement geselecteerd. Sommige schakers waren al geselecteerd aangezien ze vorig jaar kampioen waren, zij tellen niet mee in de Oost-Vlaamse selectie en dan kunnen er dus meer schakers meegaan.
Eens alle details bekend zijn omtrent de selectie en het VJK wordt deze info zeker gecommuniceerd.
Normaal mag 7 tot 9 april opgeschreven worden in de agenda voor de oudsten en 9 april voor de schakers uit de jongste 2 reeksen.

 
  Kampioen Kampioene
-20 jaar Wolf Naessens (LSV-Chesspirant) Tyani De Rycke (LSV-Chesspirant)
-18 jaar Amir Zouaghi (KGSRL Gent) Diana Musabayeva (LSV-Chesspirant)
-16 jaar Kobe Vandenhole (Pion Aalst) Maya Burssens (de Mercatel)
-14 jaar Adriaan Declerck (LSV-Chesspirant) Lotus Decraene (LSV-Chesspirant)
-12 jaar Paul Peeters (LSV-Chesspirant) Marie-Julie Vanneste (KGSRL Gent)
-10 jaar Timur Klimenko (LSV-Chesspirant) Eden Decraene (LSV-Chesspirant)
- 8 jaar Mats Debosscher (LSV-Chesspirant)  -

 

 

 

 

 

 

 

Wie is er dit schattig octopusje kwijtgeraakt op het OVJK? Graag een mailtje.

Octopus

Categorie

Jeugd