Pieter-Jan wint open rapidtornooi Beveren

Gisteren (07/05/2023) speelde ik in de open reeks van het stapjestoernooi in Beveren.

Het was een rapidtoernooi met 10’ per speler op de klok. Ik was dertiende op basis van Elo, want er waren namelijk veel volwassen deelnemers met een rating van 1900 of hoger.

In de eerste ronde moest ik tegen een jeugdspeler zonder rating en zo ben ik aan het eerste punt gekomen.

De tweede ronde moest ik meteen op bord 3, tegen een man met 2014 Elo. Al in de opening had ik zijn dame in kunnen sluiten waardoor het middenspel vlotjes ging. Met 2/2 en veel zelfvertrouwen moest ik in de derde ronde tegen iemand met een rating van 2052.

De derde ronde had ik in het middenspel een paar pionnetjes gewonnen. Ook al was het een eindspel met ongelijke lopers, heb ik toch gepusht voor de winst en kunnen promoveren. De vierde ronde moest ik terug tegen een sterke speler met een Elo van ongeveer 1950. In het begin van het middenspel had ik een pionnetje weggegeven door een penning. Ik gaf echter nog niet op omdat ik gebruik kon maken van zijn zwakke koning in het centrum. Met een paardoffer stond ik weer goed en damewinst was de doorslaggevende facor.

De vijfde ronde moest ik tegen de topfavoriet (2082) van de reeks, die ook 4/4 had. Hij speelde  een opening die ik nog niet volledig kende. Met een zwakke IQP was ik dus voor de eerste keer in het toernooi verloren.

In de zesde ronde liet ik de moed niet zomaar zakken. Mijn tegenstander met 19000 wilde me verrassen met het Pools (1.b4). Gelukkig wist ik min of meer de afstraffing van die opening en kon ik met een mooie koningsaanval winnen. Het goede nieuws was ook dat de topfavoriet van de vorige ronde was verloren tegen iemand waar ikzelf al van was gewonnen.

Met hernieuwde hoop ging ik dus naar de laatste ronde. Terug een sterke tegenstander met ongeveer 1700 Elo. Ik had dus veel stress en ik had moeite met kalmeren. Gelukkig stond ik een stuk beter uit de opening en had ik na het middenspel vier pionnen meer. Het eindspel was dus een fluitje van een cent.

Ik was dus de enige met 6/7 waardoor ik het toernooi heb gewonnen. Ik verdien hier jammer genoeg geen Elo mee en er was geen geldprijs. Maar ik kan niet klagen met een trofee (en spanbandjes als natura-prijs). Zo’n toernooi toont hoe belangrijk je ingesteldheid is en de kleur van je sokken :)

Pieter-Jan


Eindklassement

Lowie DR ging na de schaakles in Merelbeke om ter snelst weg want hij speelde mee bij stap 2. Na zijn eerste tornooi afgelopen zaterdag in Lokeren vond hij het zo leuk dat hij weer wou meedoen. Lowie wist 2/7 te scoren.

Categorie

Jeugd

Reacties

amai wauw goed gespeeld: ik ben trots op jou Pieter janneke