Het jaar van ploeg 1

Ik hoorde u al denken: "Waar blijven die verslagen van de eerste ploeg? Ik kan niet normaal verder leven zonder te weten hoe het met ploeg 1 gaat!" Uw favoriete verslaggever was een weekje geveld door ziekte, vandaar de vertraging. Maar om het wachten te belonen, krijgen jullie meteen een verslagje van het hele jaar!

Ik zal beginnen met het beste nieuws van de afgelopen weken: Sporting Lokeren is kampioen! Met 3 dagen op overschot winnen zij hun reeks, en promoveren nu naar de klasse net onder het profvoetbal.

Over naar de echte sport. We begonnen het jaar met een gelijkspel, 4-4 uit in Gent. Hier zat zeker meer in, zeker als je achteraf ziet dat zij op de laatste plek zijn beland. In ronde 2 herpakten we ons. Tegen Mechelen 1 lieten we op borden 4 tot en met 8 slechts een halfje liggen, nog 2 remises erbij maakten daar een mooie 5,5 - 2,5 van.

In ronde 3 hadden we een zware verplaatsing tegen de zeer ervaren (lees: niet erg jonge) eerste ploeg van Deurne. Gemiddeld 40 jaar jonger leek de match snel beslist te worden, maar het werd toch nog spannend. Er zaten een paar mooie winsten bij (en 0 remises!), maar Deurne bleek toch te sterk.

In ronde 4 hadden we een belangrijk duel in de strijd om het behoud. De eerste partij van Roel dit seizoen zorgde voor een boost in de ploeg, er werd met 1-7 oververdiend gewonnen.

Na een overwinning tegen op papier de minste ploeg kwam dan weer de sterkste ploeg van de reeks op bezoek. Als je verzwakt tegen de titelfavoriet en uiteindelijke kampioen moet, dan weet je dat het moeilijk wordt. Het geloof was helemaal weg toen Robbert zijn eerste (halve) punte van het seizoen liet liggen. Een opsteker was wel dat debutant Adriaan schijnbaar weinig moeite had met zijn tegenstander die veel meer elo had.

Gelukkig konden we ons terug voorbereiden tijdens de winterstop, want er kwamen een aantal belangrijke matchen aan. In Anderlecht zette ikzelf een dramatische stelling om in een winst, helaas gebeurde bij Ward het omgekeerde. The Belgian CC 1 was te sterk, we verloren 6-2.

Toen kwam er een belangrijke match aan. We hadden dringend nog wat punten nodig, en in een thuismatch tegen Opwijk gingen we daarvoor ook. We hadden onze (op papier) sterkste opstelling van het seizoen, maar we onthouden vooral hoe William zijn goede vriend en kotgenoot vernederde op bord 5. Na de spectaculaire 6,5 - 1,5 hadden we een goed zicht op het behoud.

Rond deze periode streden vooral Temse, KGSRL en Zottegem nog voor de degradatie. Tegen die laatsgenoemde verloren we onnodig een onderling duel, en ook Temse pakte een punt. Nog geen zorgen, maar toch een beetje degradatiestress.

Verzwakt maakten we het tegen Brugge spannender dan verwacht, vooral de ommekeer bij Tyani op bord 1 was spectaculair. Haar winst was helaas niet genoeg voor een puntje, we verloren met het kleinste verschil. We stonden nog steeds boven de degradatiezone, maar een matchpuntje extra zou toch wat een veiliger gevoel geven.

In de voorlaatste ronde kon ikzelf niet meespelen, vandaar dat er geen verslag verscheen. Het enige wat ik van die match weet:
- Ondanks dat de ploeg bij aanvang van de partij op een verkeerd adres stond, was de ploegoverwinning al vrij snel binnen
- De enige verliespartij aan onze kant was te wijten aan tijdnood
- Met deze overwinning waren we zeker van het behoud, hoera!

De laatste ronde tegen Europechess maakte dus nog weinig uit voor het klassement, we verloren deze met 3-5. Daarna hebben we het seizoen gezellig afgesloten in de Chinees, waar we natuurlijk al veel tactieken, transfers en analyses van het volgende seizoen hebben besproken.

Het was een wisselvallig seizoen, maar konden ons toch redden. We eindigden 9e, dat is 2 plaatsen hoger dan Anderlecht in de Jupiler Pro League. Volgend jaar doen we beter, maar het is toch mooi dat LSV-Chesspirant zich voor de eerste keer kon redden in 2e klasse.

Enkele interessante weetjes/statistieken van dit seizoen:
- Onze topschutter is Robbert, onze Gentse Haaland haalde een straffe 7.5/11.
- We speelden dit seizoen met maar liefst 11 verschillende opstellingen, elke ronde een andere dus. Hopelijk volgend seizoen meer stabiliteit.
- Jean Jaures is kampioen bij ons, Temse en KGSRL zakken.
- In eerste klasse is de eerste ploeg van Brugge kampioen. Daar haalde Warre De Waele een IM-norm, Sim Maerevoet (IM) en Koen Leenhouts (GM) haalden zelfs elk een titel binnen.

In de zomer vertrekken een aantal spelers op stage ter voorbereiding van volgend seizoen. Zo wordt er geschaakt in Maastricht, Geraardsbergen, Dieren, Brugge en zelfs Roemenië.

Graag tot volgend jaar!

William

Categorie

Algemeen

Reacties

William, super bedankt voor de fijne verslagen afgelopen seizoen. Met heel veel plezier gelezen.