Wachtebeke Winter Round Robin 2019

Van zaterdag 2 tot zondag 7 maart vond WWRR (Wachtebeke Winter Round Robin) te Wachtebeke plaats. Het tornooi was nog maar aan zijn 4de editie toe en zal in de toekomst waarschijnlijk nog groeien. Het concept van het tornooi is dan ook heel zeldzaam in België: Je komt terecht in een groep van 10 spelers die elk ongeveer evenveel elo hebben als jezelf, waardoor je dus ook als minder sterke speler kans maakt op de eerste prijs in je groep. Je speelt in het totaal 9 rondes: 1 keer tegen iedereen uit je eigen groep. Aangezien iedereen ongeveer van hetzelfde niveau is, zijn de partijen dus altijd zeer leerrijk en duren ze dus ook vaak heel lang. Het speeltempo: 1u 30 (+ 30 sec per zet) en na 40 zetten krijg je nog eens een extra kwartier op de klok.

De paringen voor al de rondes waren op voorhand al bekend, met uitzondering van de laatste groep. Er waren in het totaal 66 deelnemers ingeschreven. De eerste 10 vormden de IM-groep, de volgende 10 de B-groep enz. De laatste 16 vormden echter ook een groep, waarvoor het typische Zwitserse systeem werd gebruikt. De A-groep (=IM groep) is specialer dan de andere groepen, aangezien er 3 IM’s (Internationale schaakmeesters) in meedoen en je je niet zomaar in deze reeks kan inschrijven. In deze reeks kan je ook een IM-norm scoren (indien je goed genoeg speelt natuurlijk)!

De A-groep: Deze werd met 6.5/9 gewonnen door Daniel Dardha. Dankzij deze knappe prestatie heeft hij een IM-norm beet! De tweede plaats ging naar de Nederlandse FM (Fide-Meester) Ilias Van Der Lende met 6/9. Sim Maerevoet nam met 5.5/9 de derde plaats in ontvangst en won op dit tornooi genoeg rating om de FM-titel aan te mogen vragen. Vanaf 01/04/2019 zal België dus een Fide-Meester rijker zijn!

De B-groep: De groep waarin ikzelf (Dries Van Malder) meespeelde. De B-groep was waarschijnlijk de spannendste groep van de 6 groepen aangezien er na 8 rondes 5 leiders waren met 5.5/8! De laatste ronde beloofde dus zeer spannend te worden. Uiteindelijk won FM Warre De Waele het tornooi met 6.5/9 nadat hij in de laatste ronde met zwart van Sterre Dauw won (die 5de eindigde met 5.5/9). FM Roel Hamblok werd op scheidingspunten 2de met 6/9 nadat hij in ronde 9 remise speelde tegen Olivier Verheyen. Die laatste werd 3de met 6/9. Ik verloor helaas mijn laatste ronde tegen Benjamin Decrop en kwam zo samen met Benjamin Decrop en Sterre Dauw met 5.5/9 op een gedeelde 4de plaats. Op scheidingspunten werd ik echter 6de.

De F-groep: In het hele tornooi deden er slechts 2 LSV-Chesspiranters mee: ik (in de B-groep) en Arthur Neirynck (in de F-groep). Arthur was in de F-groep hoogste gerankt en liet ook meteen weten dat hij solliciteerde voor de eerste plaats: na 3 rondes had hij een mooie 2.5/3. Na een remise in ronde 4 tegen Diana Musabayeva (die 3/3 had!) bleef hij voorin meedoen. Na 1.5/2 in de volgende 2 rondes bleef hij vooraan, maar de leidster (Diana) bleef hardnekkig op kop met 5/6. Helaas kreeg Arthur in ronde 7 een verlies te incasseren tegen Karen Deleu. Diana won wél haar partij en stond zo na 7 rondes 1.5 punten voor op de eerste achtervolgers! Uiteindelijk haalde Arthur nog 1.5/2 in de laatste 2 rondes en werd hij knap gedeeld 2de. Helaas werd hij op scheidingspunten 3de. De uiteindelijke top 3: Diana Musabayeva (1ste met 7/9), Boran Karlioglu (2de met 6/9), Arthur Neirynck (3de met 6/9).

Dries

Categorie

Jeugd