IC Ronde 5 voor Ploeg 4

Zondag 3 december, terwijl de sneeuw naar beneden dwarrelde, speelden de 4 ploegen uit reeks 4 gezellig thuis. Onze ploeg LSV-4 moest aantreden tegen Wachtebeke die in de stand op plaats 2 stond waar wij op plaats 3 stonden. Het beloofde ook een zware dobber te worden elo gewijs. Onze ploeg had gelukkig geen last van de examens, de schoolbanken liggen reeds ettelijke decennia achter ons. We traden dus aan met onze vertrouwde vaste opstelling. 

Ferry kwam helaas wat ziekjes binnen gewaaid., in die mate dat hij zelfs niet heeft deelgenomen aan de après-échecs en na de partij meteen naar huis ging. Gegeven de te verwachten sterke tegenstand was dat geen goed teken. De ploeg had echter een meevaller want onze tegenstander hun bord twee had autopech en geraakte er niet. Erg jammer voor Jeroen maar het liet ons de partij toch starten met waarschijnlijk al 1 punt binnen. Twee remises uit drie partijen. Dat moest toch lukken?

Ik had me aan zware tegenstand verwacht en had me mentaal ingesteld om er voluit voor te gaan. Helaas kreeg ik net die ene opening tegen die ik in geen jaren nog bekeken had. Ik kon voor de saaie rustige hoofdvariant gaan, die mij sterkere tegenstander ongetwijfeld beter kende dan ikzelf. Maar dat strookte niet met de ingesteldheid waarmee ik aan het bord was komen zitten. Dus ik begin wat te free stylen en na zet 5 waren we beide uit onze theorie. Wat ook wou zeggen dat ik zeker niet beter stond :-) De stelling bleef echter erg open en gelijk opgaand. Waar ik waarschijnlijk wat teveel tijd heb opgebrand om ergens toch kansen te zoeken waar een remise geen slecht resultaat was geweest. 

Timothy zijn partij ging erg gelijk op en werd uiteindelijk remise. Ferry ging, ondanks het wat ziekjes zijn, voluit in de aanval, niet geintimideerd door enig elo overwicht. Dat zien we graag :-)

Op mijn bord 1 stond het bij zet 20 gelijk, al was de klok situatie niet echt in mijn voordeel. Ik had nog 20 min versus 50 voor mijn tegenstander. Dus ik besloot wat sneller te spelen, maar nog steeds voor de actieve opties gaand. Helaas, twee zetten later werd dit afgestraft. Mijn tegenstander speelde een volgens mij erg vreemde variant waar de dames ervan gingen maar hij een zwakke e pion kreeg. Ik begreep het niet, ik had dit op voorhand bekeken dus ging er snel in mee, gegeven de klok. Ik had echter beter wat gas terug genomen want toen het stof was gaan ligen stelde ik tot mijn verbazing vast dat mijn tegenstander een paard meer had dan ik. Plopperdeplop, dat was niet de bedoeling. Voor de sport en hoop op een waterkansje heb ik nog een 20-tal zetten verder gespeeld. Maar ik werd netjes en vakkundig opgedoekt. Ploegscore: 1,5 / 3

 

overview
Om 17u waren al vele partijen beslecht

Ferry zijn partij was als laatste nog bezig. Helaas was zijn aanval afgeslagen en stond hij enkele pionnen achter. Zoals het hoort liet hij zijn tegenstander toch nog wat zwoegen en zweten voor het punt. Die had er echter geen problemen mee en zo werd het, ondanks een forfait 1,5 / 4. 

Gegeven het resultaat, jammer van de forfait. We gaan liever al vechtend ten onder dan gratis puntjes krijgen. In dat opzicht was ik best wel tevreden van de ploeg prestatie. Goed gevochten, in onze vaste ploegopstelling. If we go down, we go down together! 

4g
Het finale verdict
wouter
De laatste partij van de dag

De laatste partij van die dag was Wouter op bord 4 voor ploeg 5. Wouter had in onderstaande stelling net zijn zwarte loper geruild voor de drie pionnen aan de koningszijde van wit. Een beslissing die ik ook had genomen want de kans op eeuwig schaak steeg hierdoor.

qww
Zwart aan zet. Remise?

Ik vermoed dat het gelijkspel is in bovenstaande stelling. Wit kan moeilijk de schaakjes ontlopen. De engine heeft wit plus 2 maar geraakt toch niet erg ver als zwart volop schaak geeft. Wouter speelde in bovenstaande stelling Kg5 waar na Dc1 de dames eraf gingen en de pionnen helaas geen partij waren voor de Toren. Zoals Adriaan reeds zei: sterk gespeeld en goed gevochten van invallers Wouter en Akos.

De volgende ronde wordt het opnieuw spannend. Dan spelen we tegen Borgerhout dat nu ook vlak voor ons staat in de ranking.

Categorie

IC