Met deze Zes Tactiekjes Win je de Limburg Open

Zoals je al kon lezen namen Tyani, Timothy, Ferry, Veerle, Jo, Stef en ikzelf dit weekend deel aan het toernooi in Maastricht. We speelden 7 ronden, gespreid over 4 dagen.

Resultaten

Tyani leverde veruit de knapste prestatie. Ze legde in de A-reeks het vuur aan de schenen van FMs, IMs en zelfs een GM! En desondanks de zware tegenstanders sloot ze af met een zeer knappe 4/7 en een performance rating van 2331.
In de B-reeks speelde Timothy. Hij had, zeker in de eerste helft van het toernooi, minder succes dan zijn dochter. Gelukkig herpakte hij zich en kon toch nog afsluiten met 3/7.
Wij hadden ook een veteraan in ons gezelschap. Ferry haalde in die reeks met 3,5/7 knap de helft van de punten, in een reeks waar hij elogewijs bij de underdogs behoorde.
Stef, Veerle en Jo speelden in de C1-reeks. Veerle haalde 3/7, Stef haalde 4/7, en Jo een zeer mooie 4,5/7!

Zelf speelde ik in de C2-reeks. Ondanks het beperkte zelfvertrouwen na een matig seizoen wist ik de ene overwinning na de andere binnen te halen. Uiteindelijk kon ik de laatste speeldag aanvangen met een perfecte 5/5. Met nog twee partijen te spelen had ik genoeg aan twee remises voor de eindwinst. En maar goed ook, want door een fiks slaaptekort ging rekenen toch nogal moeilijk. Toch kon ik in beide partijen een voordelige stelling bereiken waarin mijn remisevoorstel aanvaard werd. Eindscore 6/7, goed voor eindwinst, een hoop inflatie-elopunten, en een herwonnen zelfvertrouwen.

Stellingen

Uit statistisch onderzoek blijkt dat de gemiddelde lezer van deze blog wel een schaakpuzzel kan smaken. Daarom presenteer ik hieronder zes stellingen uit mijn toernooi. Eén uit elke partij, met uitzondering van de finale salonremise.
De oplossingen kan u onderaan dit artikel vinden.

Partij 1 (Wit)

De eerste partij was nog wat opwarmen. Ik knoeide een beetje in de opening en liet Zwart toe veel ruimte te winnen op de dameflank. Uiteindelijk kon ik mijn stukken ontwarren en begonnen de tactische oportuniteiten vorm te krijgen.
Na 16 zetten komen we in onderstaande stelling terecht.

Wit aan zet, en kan een winnend voordeel halen.

Partij 2 (Zwart)

In mijn eerste partij met zwart kom ik al snel een pion voor. Desondanks besluit Wit om alle stukken een voor een te ruilen.
Ik kom met een pion voor in een stukkeneindspel, en slaag erin mijn twee resterende stukken zeer actief in de witte stelling te plaatsen. Uiteindelijk blundert Wit met Pg1.

Zwart aan zet.

Partij 3 (Wit)

In deze partij kon ik al snel een koningsaanval opzetten. Zwart verdedigde niet goed, en na 18 zetten bereiken we volgende stelling.

De zwarte koningsflank is duidelijk onverdedigbaar. Bovendien spelen de helft van de zwarte stukken niet mee. Eigenlijk zijn hier bijna geen objectief slechte zetten. Maar welke zet wint het snelst voor Wit?

Partij 4 (Zwart)

In de vierde partij kom ik met zwart helemaal in de verdrukking te staan. Wit werkt echter niet mooi af en vergeet in zijn enthousiasme om mijn koning op f7 aan te vallen zelf zijn koning in veiligheid te brengen. Wanneer het centrum open breekt besluit Wit tocht nog snel te proberen rokeren, maar hij zet zijn loper nogal ongelukkig.

Wat is de winnende zet voor Zwart?

Partij 5 (Wit)

In mijn vijfde partij kwam ik snel in een saaie, gesloten structuur. Lange tijd probeerde ik een klein positioneel voordeel voor Wit uit te melken. Wanneer mijn tegenstander slechts 5 minuten meer op zijn klok had bracht ik leven in de stelling door een geisoleerde vrijpion toe te laten in ruil voor een veelbelovende koningsaanval. Zwart verdedigde echter uitstekend, en ik moest genoegen nemen met het introduceren van enkel structurele zwakheden op de koningsflank alvorens de dames geruild werden.
De klok was gelukkig voor de verandering eens sterk in mijn voordeel (gewoonlijk ben ik degene die op incrementjes overleef). Na enkele onnauwkeurigheden van Zwart komen we in onderstaande stelling.

Mag Zwart hier offeren met 37. ... Txa5

Partij 6 (Zwart)

De laatste speeldag ging ik in met een stevig slaaptekort. Gelukkig had ik na vijf overwinningen aan twee remises mathematisch voldoende voor de eindzege.
Partij 6 begon echter niet veelbelovend. Wit was duidelijk vertrouwd met mijn (toegegeven, dubieuze) opening. Ik kwam in een uiterst passieve, maar solide, stelling terecht. Gelukkig kende ik de plannen voor Wit (plannen voor Zwart zijn er niet echt) nog net iets beter, en blundert Wit tijdens een mislukte koningsaanval een belangrijke centrumpion. 
Op zet 22 biedt Wit nog een pion aan met 22.Te1.

Zwart aan zet. Is de pion op c5 vergiftigd?

Partij 7 (Wit)

De laatste partij. Met 5.5/6, had ik genoeg aan remise. Ik keek er niet naar uit, want ik kon echt wel een dutje gebruiken. Plan was om snel remise aan te bieden.
Gelukkig maakte Zwart het mij niet moeilijk. Hij blundert in de opening, en ik kan een belangrijke pion winnen. Er was wel wat compensatie, maar die was gelukkig ook voor mij. 
Gezien het slaaptekort besloot ik het plan tot op de letter te volgen en remise aan te bieden. Gezien de hopeloze stelling kon Wit niet anders dan aanvaarden.

Antwoorden

Partij 1 (Wit)

Hier speelde ik 
17.Tac1!
De zwarte stukken op de c-lijn zijn kwetsbaar. De c-pion staat nu gepend en onderverdedigd.
Eerst 17.dxc5! is nog iets directer, en transponeert naar de verder beschreven varianten.
 17. ... Tfd8!?
 Zwart probeert te verdedigen met truukjes.
Alternatief is om met alle hens aan dek de pion te verdedigen: 17. ... Pd7, maar na 18. d5! exd5 heeft zwart te veel kwetsbaarheden en te weinig coordinatie. Bijvoorbeeld 19.Tfd8? Txd7! 20.Dg4 is boeken toe.
18.dxc5 Txd1+
18. ... Dxc5 19.Txd8+ Txd8 20.Dxc5 Lxc5 21.Lxf6 gxf6 transponeert naar de text
19.Txd1 Dxc5 20.Dxc5 Lxc5 21.Lxf6!
21.Tc1? Pd7 redt de Zwarte stukken.
21. ... gxf6 22.Tc1 Td8 23.g4!
Luft maken én f5 controleren.
Niet 22.Txc5?? Td1+ 23.Pe1 Txe1#

22. ... Td5 23.Pf4
En de toren kan de loper niet blijven verdedigen. Merk op dat de g-pion een vluchtveld van de toren afneemt.
Zwart probeert nog met
23. ... Pe5, maar na 24.Pxd5 Pxf3+ 25.Kg2 Ph4+ (hier speelde Zwart in de partij 25. ... exd5) 26.Kg2 is het duidelijk dat Zwart niet beide stukken kan redden.

Partij 2 (Zwart)

Zwart wint een stuk met 34. ... c5! (niet 34. ... Lc7+? 35.Kd3 en alles staat beschermd.) 35.Le5 Lc7+
Wit had eigenlijk nog zijn stuk kunnen redden met 35.Kd2, maar na 35. ... Lxg3 36.Lxc4+ Pxc4 37.hxg3 zal Zwart aan twee pionnen voldoende hebben voor winst.

Partij 3 (Wit)

19.De2 wint het snelst. De witte dame gaat via h5 de zwarte koning een bezoekje brengen.
Zwart probeert h5 nog te verdedigen met 19. ... Dc5

En nu gaf Zwart het op na 20.Pg5!, want 20. ... Kg8 (20. ... fxg5 21.Dxh5+ Kg8 22.Dh7#) 21.Dxh5 Td8 22.Dh7+ Kf8 23.Dh8+ Ke7 24.Dxg7+ Kd6 25.Pe4+ Ke5 26.Dxf6# is mat.

Partij 4 (Zwart)

21. ... dxe3! opent de d-lijn met tempo. 
Na 22.Lxe3 Tcd8 haalt Wit zijn loper uit de vuurlinie met
23.Lc2
Het enige alternatief is de loper verdedigen met 23.Ke2. Maar de koning in het midden van het bord laten staan, terwijl zwart al zijn zware stukken op de (min of meer) open e- en d-lijnen heeft gezet, zal ook spoedig verliezen. Bijvoorbeeld 23. ... e5 24.f5 (lijn gesloten proberen houden) Ped5 25.Tc1 (anders Pf3+) Pf4+ 26.Lxf4 exf4+ etc.
23...Dc6!
En Wit kan niet zowel de toren op h1 als de dame op d1 in veiligheid brengen.

Partij 5 (Wit)

37. ... Txa5? lijkt een vrijpion te winnen, maar is een blunder. Na 38.bxa5 Lxa3 39.Ta2! Lxc1 40.Txa4 kregen we onderstaande op het bord.

Waar eerder de witte vrijpionnen geimmobiliseerd werden door de zeer actieve Zwarte stukken, behoudt Wit nu een enkele vrijpion die aan zijn wandeling richting a8 kan beginnen. Belangrijker is echter dat het actieve zwarte loperpaar is gereduceerd tot een enkele loper die midden in de witte stelling opgesloten zit. Dit terwijl het witte paard keuzestress heeft over welk gaatje in de zwarte stelling te gaan bezetten.

Partij 6 (Zwart)

Eigenlijk kan Zwart gewoon de pion slaan.
22. ... Pxc4! 23.Lc5 Tfe1 24.Te4
En Wit denkt een stuk te winnen. Zwart heeft echter een belangrijk intermezzo.

24. ... Pd2!
In de partij voelde ik aan dat er tactische opportuniteiten waren, maar de vermoeidheid liet me niet toe om die te vinden. Ik besloot met 24. ... Lxf2+ 25.Kxf2 Pxb2 nog twee pionnen op te snoepen in ruil voor mijn loper. Met vier pionnen voor mijn stuk had Wit nog weinig winstkansen. Na nog enkele zetten kwamen we remise overeen.
25.Txh4 Pb3
en Zwart wint zijn stuk gewoon terug.

 

 

Categorie

Algemeen

Reacties