Ploeg 2 verzekert verblijf in 3e klasse

Ploeg had een hele goede start van het interclubseizoen maar ronde 5, 6 en 7 werd er lange rokade gescoord.

Tijd dus om de rug te rechten want een nog langere rokade bestaat nu eenmaal niet.

In ronde 8 kwam Waregem 1 op bezoek. Waregem is een te duchten ploeg, soms eens in 2e maar anders zeker bovenin in 3e klasse. Een elogemiddelde van 2000 ongeveer, wetende dat we op heden allemaal eventjes onder de 1900 zitten wordt dan zeker een uitdaging. Ik gaf borden 4, 5 en 6 de opdracht dat er daar punten moesten gescoord worden. De exacte elo's liet ik wat in het ongewisse (maar ze lagen nog steeds boven de onze, gewoon een iets minder groot gat).

De volgorde van alles weet ik niet meer juist, te druk bezig in mijn eigen match. Diana haar tegenstander ging plots wel heel lang in de denktank, niet veel later kwam een remise-aanbod dat aanvaard werd. Pjotr speelde naast mij en de partij startte op exact dezelfde manier, op zet 9 werd er afgeweken, vanaf dan kon iedereen op zijn eigen bord focussen. De partij van Pjotr werd er eentje met tegengestelde rokade's en dus veel vuur op het bord maar de tegenstander was net sneller. Op de onderste borden zag ik eens dat de tegenstanders allemaal hun koning op de 2e rij gezet hadden, ik doe dat zelf niet vaak dus meende dat het wel gunstig was. Léon scoort al een heel seizoen erg sterk, ook deze match won hij, een pion op G4 voor zwart is best leuk als steunpunt voor combinaties met paard en dame. Wouter verloor, wat er juist misging zag ik niet. Bij Maxim zag ik een eindspel van dame (met nog extra voordelen) tegen toren+stuk mooi geconverteerd worden. De stand was dus 2,5-2,5 ik moest een halfje er minstens uitpersen. Iedereen was al weg en het zag er bij mij niet zo hoopvol uit. Rond zet 16 koos ik een fout plan om de achtergebleven c-pion te redden, als resultaat gaf dat een mogelijkheid tot pionwinst die mijn tegenstander en ik even over het hoofd zagen, klungelige torens en nog steeds een verschrikkelijke c-pion. Ik was bereid mijn c-pion op te geven maar mijn tegenstander had meer zin in de b-pion. Ik bleef verdedigen en de tegenstander opende plots de stelling. Ik kreeg plots kansen in het zware stukken eindspel maar de tikkende tijd weerhield me om de juiste voortzetting te vinden, de remise werd wel binnengehaald. Een belangrijk matchpunt voor de ploeg!

In ronde 9 stond een uitmatch naar KISK 1 (Ieper) op de planning, dit zou een haalbaardere kaart moeten zijn. Wouter maakte van zijn opening een visueel kunstwerkje, al zijn pionnen stonden op dezelfde kleur. Pjotr kwam al gauw in een manouvreerstelling terecht, ik dacht eerst dat zijn tegenstander er beter in was. Maar Pjotr had een zeer mooie tactische wending geplot dit een stukwinst en niet veel later partijwinst besliste. Maxim was in een toreneindspel met een extra pion, helaas een dubbelpion geland. Hij vond geen plan om er doorheen te geraken en besloot met remise. Dan komen we aan in de tijdsnoodfase en hoor ik op alle borden remisevoorstellen gebeuren. Wouter besluit als eerste met remise, Diana en Wolf willen nog even verder maar schudden toch handjes voor zet 40 bereikt werd. 3-2 als tussenstand en ik stond met zwart altijd best goed. Ik dacht de dames te kunnen ruilen voor een gewonnen eindspel, mijn tegenstander oordeelde echter juister dat het ondanks 2 pionnen achterstand maar wel met ongelijke lopers remise was. Ik probeerde nog even verder maar zonder succes. 3,5-2,5 winst voor ons!

Dit garandeert een met zekerheid verlengd verblijf in 3e klasse! Niet slecht voor een ploeg die op elogemiddelde voorlaatste zou zijn, we hebben mooi efficiënt collectief punten gepakt. Nu we in de goede stemming zitten zullen we ook in de laatste rondes nog wat punten proberen verzamelen.

Categorie

IC