Ronde 6 Open Toernooi Lokeren

Dinsdagavond 26 maart 2024 vond de 6de en voorlaatste ronde van het open schaaktoernooi in Lokeren plaats. Van ronde 5 had ik helaas enkel mijn partij voorhanden en dat zou nogal een eentonig verslag geweest zijn. Van deze ronde heb ik echter meerdere partijen ontvangen. Dus zet u maar even neer want het belooft een stevig verslag te worden. Er werd op vele borden gevochten tot de klok bijna op nul stond.

Partij Guido - Mathias

Laat ik beginnen met mijn eigen partij. Die heb ik tenslotte van dichtbij gevolgd. Ik moest tegen Mathias spelen die eerder in dit toernooi Ward hard laten knokken voor zijn puntje. Ik verwachtte me dus wel aan wat tegenstand. Want zoals elke schaker weet, het zijn de spelers zonder elo waar je van moet opletten.

De opening was op zich niets speciaals. Na een uurtje spelen en ergens rond zet 15 kwam het eerste drama van de avond doordat onze klok plots begaf. Een nieuwe klok kiezen en de tijd goed zetten zorgde toch een beetje voor concentratieverlies denk ik, want toen we de partij verderzetten in een gelijk opgaande stelling speelde Mathias iets te snel en miste een simpele tactiek.

f3
Zwart aan zet blundert Pxf3

Er waren net heel wat stukken afgeruild op d5 en Mathias sloeg snel erna de pion op f3 eraf met zijn paard. Maar na Df5+ hangt het paard. Mathias gaf echter niet op en speelde De6, gevolgd door Dxf3 waarna hij de pion op a2 slaat. Ik had een stuk voor twee pionnen, al zijn mijn pionnen wel wat zwakjes zonder de f3 pion. Wit staat duidelijk beter al moet er nog eerst een stevig robbertje gevochten worden.

De volgende 10 zetten zijn eenvoudig samen te vatten. Ik met wit breng mijn stukken naar de damevleugel om met mijn extra loper zwart zijn koning onder druk te zetten. Mathias verdedigt wanneer nodig maar slorpt ondertussen met zijn dame al mijn pionnen op de koningsvleugel op. Dit bracht ons op zet 35 in onderstaande stelling.

whattodo
Wit aan zet, wat nu?

Het nadeel van mijn plan om de koning aan te vallen was dat er wel wat rekenwerk aan te pas kwam om alle tactische foefjes te berekenen, wanneer kon ik wat offeren om door te breken.

Waar Mathias zijn plan tot hier toe rechtlijnig was: wit zijn pionnen verorberen en zijn eigen pionnen opspelen. Als wit zijn aanval niet slaagt gaan de zwarte pionnen niet te houden zijn. Het was ook aan wit om het te bewijzen, ik had immers een extra stuk. Het verschil in plan uitte zich natuurlijk ook in de klok. Mathias had een twintigtal minuten meer in de reservetank dan uw reporter. Terwijl de avondklok ondertussen richting 23u ging...

gm
Guido - Mathias

Na de partij was ik blij te zien dat vriend Stockfish wit in bovenstaande stelling een voordeel van plus 7 geeft. Ik had dan blijkbaar wel het goede plan gekozen, het maakte het late rekenwerk er niet minder om. De beste zet in bovenstaande stelling bleek Lxb7 te zijn. Iets waar ik natuurlijk ook redelijk wat tijd op heb verbrand maar uiteindelijk koos voor Tc6 want ik miste een goede tussenzet in mijn berekeningen die mat in 10 gaf.

Nu, Tc6 was ook een goede zet en het bracht ons 4 zetten later in onderstaande cruciale stelling.

dc5
Wit aan zet met nog drie minuten op de klok

Mathias had net Dc5 gespeeld. Het moment van de waarheid. Ik wist dat ik erg goed stond. Mijn instinct schreeuwde Da6 te spelen. Maar ik moet zeker zijn dat het klopt voor ik mijn stukken er op smijt, Mathias dreigt steeds zijn pionnen vooruit duwen. Ik heb nog 3 minuten, Mathias nog twintig. Aangezien mijn koppigheid om de beste zet te willen spelen, onafhankelijk van de kloksituatie me al meerdere punten heeft gekost, kies ik voor het inferieure maar pragmatische Dxc5. Waarna Stockfish mijn evaluatie van plus 5 naar plus 1 terugbrengt. Maar zoals al vaak gezegd, Stockfish deed gelukkig niet mee en met de beperkte tijd kan ik me nog steeds wel ergens vinden in mijn keuze.

Ware het niet dat ik in de 10 zetten die ik erna blitste toch meerdere keren de bal mis sloeg en van plus 1 naar gelijk naar min 1 naar min 5 ging. Het kalf verdronk aan ijltempo. Mijn vermoeide brein vergat dat mijn loper geen pion was en dan werd het wel moeilijk. Ik stak er nog een paar domme dreigingen in maar Mathias wou niet meewerken en kon succesvol zijn plan verder uitvoeren om mijn aanval te neutraliseren en zijn pionnen de grote oversteek te laten maken. Op zet 54, vlak voor zijn h-pion promoveerde, moest ik helaas de handdoek in de ring gooien.  

Jammer dat ik mijn aanval niet kon afronden, ik was op zich wel tevreden van mijn spel. Maar alles na 23u en in tijdnood is meestal toch een coin-toss. Ik verlies liever na 4u spelen na een mooie partij dan winnen na een uur door een domme blunder. Kudos voor Mathias om te blijven vechten na zijn blunder en ook in de eindfase het hoofd koel te houden.

Door mijn eigen partij kon ik niet te veel zien van wat er zich ondertussen op de andere borden had afgespeeld. Gelukkig zijn er enkele zielen bereid gevonden hun partijen met uw reporter te delen.

Partij Jeroen - Marc

Op bord 3 speelde mijn IC ploeggenoot Jeroen tegen hoger elo geweld Marc. Na een gelijk opgaande opening belandden Jeroen en Marc rond zet 20 in onderstaande cruciale stelling:

g4
Zwart aan zet

 Zwart aan zet speelde hier g4. Maar dit is een blunder vanwege de onverdedigde loper op b4 en het zwakke e6. Jeroen speelde Pg5 en wint zo een pion. Nadat Jeroen de pion won en er wat stukken werden afgeruild kwamen ze in onderstaande stelling terecht.

jw

Jeroen staat een gezonde pion voor en misschien belangrijker, zwart zijn koning staat nogal in zijn blootje, waar Jeroen zijn monarch zich netjes met drie pionnen kon bedekken. Het drukke rekenwerk in het middenspel had hier ook echter zijn impact op de klok en Jeroen had in bovenstaande stelling minder dan 10 minuten.

je
Jeroen - Marc

Jeroen is gelukkig stukken comfortabeler in tijdnood dan uw reporter. Zijn klok zakte op een gegeven moment tot 18 seconden. Maar hij wist op increment te overleven en kwam na 23u in onderstaande stelling terecht:

mat5
Wit aan zet, mat in 5

Marc met zwart speelde net De4, zijn koning aan zijn lot overlatend. Jeroen sloeg onverbiddelijk toe. Mat in 5. Nu je dat weet is het natuurlijk makkelijk te vinden ;)

Zo wint Jeroen van de sterkere Marc. En ik ga duidelijk nog wat tijdnood lessen moeten volgen bij hem.

Partij William - Ward

Over naar een andere belangrijke partij, de strijd voor de top op bord 1 tussen William en Ward. Ik heb er zelf niet veel van kunnen volgen maar de kapoen was zo vriendelijk mij zijn verslag door te sturen. 

In de opening is er iets misgelopen voor Ward. William met wit is aan zet. Ward heeft een extra pion maar deze pion willen behouden komt niet zonder risico. 

wc5
Wit aan zet

Naast het logische Pd6+ om zwart zijn rokade-rechten te ontnemen is c5 ook wel instructief. Zwart loopt immers niet weg. William speelde de engine derde keuze namelijk Da4 met reeds een deftige plus voor wit.

Na Da4 en Pc6 speelt William het logische c5. Dit is nu echter een mindere zet, meteen Pd6 was sterker. Zwart kan het hier weer ietwat gelijk brengen.

zwart
Zwart aan zet

In bovenstaande stelling speelde Ward Ph6 waarop William natuurlijk Pd6+ moet spelen om zwart niet te laten rokeren. Ipv Ph6 raad de engine het lelijke Lf8 aan. Terugkeren met de loper om d6 te bewaken. Dit houdt alles zo net nog wat samen maar is geen menselijke zet om te spelen. Na Pd6+ Ke7 volgde b4 f6 Db3 en Tf8 wat hen in onderstaande stelling bracht.

wb5
Wit aan zet

Wit staat hier op plus drie. Zwart heeft een pion meer, maar zijn stukken lopen elkaar voor de voeten en zijn koning is vast in het centrum. William speelde hier de beste zet namelijk b5 en het paard zit in de problemen. Na Pa5 volgde Da3 Pc6 bxc6 en wit staat gewonnen. Nog enkele ontwikkelzetten later kwamen we in onderstaande stelling terecht waar Ward net b5 speelde.

zb5
Wit aan zet

William speelde cxb6 gevolgd door Dxd6 b7 Tb8 Dxa7 Kd8 bxc8=D+ Kxc8 Le6+ opgave wegens mat in 2. 

opg
Le6+ en Ward gaf op

Een onverwacht korte partij, een onnauwkeurigheid in de opening door Ward en hij kwam nooit echt in de partij.

ww
Eindcombinatie William Ward na b5

De vroege winst van William liet hem toe nog wat fotootjes te nemen terwijl uw reporter vergeefs zijn stelling probeerde te converteren.

fk
Ferry - Kurt

Om 23u30 waren er nog enkele partijen gaande. Ferry versus Kurt was een slugfest dat na middernacht in remise verzandde met een dame eindspel. In de partij Veerle - Ward was er een jammerlijk maar leerrijk voorval in onderstaande stelling.

vw
De cruciale stelling Veerle - Ward

Ward staat duidelijk minder in deze stelling maar om half twaalf 's nachts, met elk nog maar enkele minuten op de klok, kan er van alles gebeuren. Helaas gebeurde dit hier ook. Ward nam zijn dame beet en sloeg de pion op d4 met schaak. Om dan, met de stukken nog in hand, te zien dat Veerle haar dame die pion verdedigde. Waarop Ward ipv Dxd4+ dan maar Dc2+ wou spelen. Toucher - jouer. Helaas voor Ward had hij echter ook Veerle haar d-pion vastgenomen. Veerle kende de spelregels beter dan uw reporter want de klok werd stilgezet en Joris de arbiter werd erbij gehaald. Eenmaal je een stuk vastneemt om het te slaan, moet je het ook slaan. Ward was dus toch verplicht om Dxd4 te spelen waarop hij natuurlijk opgaf. Dat wist ik zelf ook niet. Een wat jammer einde van de partij voor Ward maar het oordeel van de arbiter werd zonder verder drama opgevolgd. Na 23u zit een ongeval nu eenmaal in een klein hoekje.

vw
Veerle - Ward

Een spannende ronde waar veel gevochten werd met een paar verrassende uitslagen. Op dinsdag 30 april wordt de laatste ronde gespeeld. Hieronder nog wat sfeerbeelden.

wewwwwwwww34455

 

Categorie

CK