Ronde 7 van LSV-4G tegen Deurne

Zondag 4 februari speelde ploeg 4G, samen de andere ploegen uit de vierde reeks, gezellig thuis. Onze ploeg kreeg Deurne op bezoek. Hun ploeg stond laatste in onze reeks dus op papier was het een haalbare kaart. De ploeg waar ze mee op bezoek kwamen was elo gewijs ook iets zwakker dan in hun vorige ronden. Hun normale eerste bord was afwezig, bijgevolgd hadden ze iedereen een bordje laten opschuiven en hun vierde bord was een iets zwakkere reserve speler. Maar dit was dan ook het enigse bord waar er een significant elo verschil was. Elo gewijs waren we aan elkaar gewaagd.

Aangezien we thuis speelden had ik nog eens wit. Ik had geen zin in een droge stelling en besloot mijn dubieus variantje dat ik met enig succes in het kersttoernooi gebruikt had boven te halen. Mijn tegenstander had zijn bedenkingen maar moest toch geregeld in zijn denktank kruipen. Waar ik zelf alles op automatische piloot kon spelen. Ik had dan ook voldoende tijd om barman te spelen en mijn ploeg genoten in het oog te houden.

Jeroen op bord 2 kwam gelijk uit de opening in een stelling die er naar mijn mening nogal droog uitzag. Maar op zet 13 weigerde hij met zijn paardje terug te slaan, wat zijn tegenstander toe liet een tactische trucje toe te passen waar ik vorig jaar zelf een stuk en de partij aan heb verloren. Hier koste het jeroen gelukkig enkel een pion maar er was helaas geen zichtbare compensatie voor.

comp
Zwart aan zet met een pion minder met weinig compensatie


Ploegkapitein Thimothy op bord 3 was met wit rustig zijn boa constrictor tactiek aan het toepassen. Zijn tegenstander kwam steeds meer in de verdrukking te staan dus hier had ik goede hoop. De stelling van Ferry met zwart op bord 4 zag er helaas wat minder uit. Materiaal was het gelijk maar Ferry zijn witte loper was wel een hele slechte loper. Daar vreesde ik voor.. 

Me terug naar mijn eigen bord begevend waar mijn tegenstander niet aan de verleiding kon weerstaan op mijn dame wat op te jagen. Maar ondanks de glühwein tijdens het kersttoernooi had ik toch nog iets van mijn partijen daar onthouden en liet ik me deze keer niet vangen. Mijn dame had alle ruimte om zich veilig terug te trekken en vervolgens kon ik meerdere tempi winnen door met mijn pionnen de te enthousiaste stukken die mijn dame belaagden terug te jagen. Op zet 10 was ik dan ook al erg tevreden van mijn stelling. Met zelf nog 1h20 op de klok, waar mijn tegenstander nog slechts een buffer van 40 min had was de kans dat ik het zou verprutsen in tijdnood ook laag. Toen ook nog de g lijn open ging speelde mijn plan zichzelf. Lange rokade, stukken op de g lijn en mijn tegenstander had heel wat kopzorgen.

ok
Zwart staat voor enkele moelijke beslissingen

Terug een blik werpend op mijn ploeggenoten was Jeroen deftig weerwerk aan het bieden. In de strijd om de open c lijn, waren de torens eraf gegaan en het pion voordeel speelde zo sterk niet meer. Al stond wit nog steeds op een klein plusje. Jeroen bleef echter dreiging genereren op de achterste rij. 

db2
Wit aan zet

In bovenstaande stelling verwachte ik Db2 waarop wit langzaam zij loper kan beginnen activeren. Nog steeds geen ramp voor zwart maar wel nog steeds met een pion minder. Jeroen zijn tegenstander speelde echter Dc4? Dit was een grote blunder die Jeroen een groot voordeel gaf. Helaas speelde Jeroen niet de best voorzetting en kreeg hij ipv een groot voordeel een gelijk opgaande stelling. Wat natuurlijk ook al een verbetering was. Er zaten echter nog voldoende dreigingen in de stelling die ervoor zorgden er nog winst kansen in zaten.

Ondertussen was op bord drie Thimothy zijn tegenstander zijn monarch naar adem aan het happen. Dat was een kwestie van tijd. Ferry op bord 4 was hevig weer werk aan het bieden in een stelling die waarschijnlijk wel remise was maar voor wit toch veel makkelijker speelde. Geven de toestand van de borden leken twee winst partijen en een remise zeker haalbaar. Maar er kon natuurlijk nog van alles gebeuren.

In mijn partij begonnen er wat rare dingen te gebeuren. Mijn tegenstander leek zichzelf met een vreemd getimede a6 en stukken ruil op d5 meer in de penarie te werken. We kwamen dan ook in onderstaande stelling terecht waar ik me de vraag moest stellen welk paardje ik wou slaan. Het paard op h6 of op b5?

h6ornot
Wit aan zet, welk paard te slaan?

Hier ben ik dan zelf ook even in de denktank gekropen. Wil ik de a lijn wel openen? En hoe erg is het als de b lijn open zou gaan na Dxh6 Pxc3 bc? Met een open b lijn zou mijn koning wel wat in zijn blootje staan maar als er geen pottekijkers binnen geraken is dat ook geen ramp. Mijn dame staat natuurlijk wel erg buitenspel op h6 moest er plots een tegenaanval op mijn monarch komen. Ik besloot voor de zedige oplossing te gaan en heb het engine goedkeurde Lxb5 gespeeld. Al was slaan op h6 ook nog steeds gewonnen voor wit.

Ondanks dat ik op zet 20 een stuk voor stond was ik niet de eerste partij die eindigde. Thimothy zijn tegenstander gooide de handdoek in de ring en het eerste punt was rond 16u binnen. Mijn partij speelde zichzelf, in onderstaande stelling moest ik enkel beslissen hoe de bal in het doel te plaatsen. Slaan op g7 of niet? Na mijn zet in onderstaande stelling gaf zwart op. Ploegstand [2-0]

final
Wit aan zet.

Op bord 4 demonstreerde Ferry zodat lopers ook taaie verdedigers kunnen zijn en de partij werd remise. Ploegstand [2,5-0] De ploegwinst was dus al binnen. 

Op bord drie bij Jeroen ging het even op en neer, met enkele onnauwkeurigheden van Jeroen die iets te vroeg dacht dat de buit al binnen was en vervolgens een van zijn verbonden vrijpionnen op de dame vleugel kwijt speelde. In onderstaande stelling had wit Dxb5 kunnen spelen, gevolgd door Dxe4+.

lb2
Wit aan zet. Dxb5 was gelijk geweest

Ook al staat zwart een pion voor, dit zag ik Jeroen toch niet meer winnen. Nu een remise was ook geen slecht resultaat, al zou het wel jammer zijn gezien de gewonnen situatie enkele zetten eerder. Jeroen zijn tegenstander blunderde echter met Lb2. De lopers gaan eraf en Jeroen zijn vrije b pion blijft op het bord staan pronken. Dit zag er goed uit.

 

ww
Wit aan zet zal zijn best moeten doen om Jeroen tegen te houden

Eenmaal de tijdscontrole voorbij was de partij van jeroen nog de enige partij die gaande was. Met veel toeschouwers tot gevolg. Wit moest continue Jeroen zijn b pion in de gaten houden maar Jeroen moest goed opletten van eeuwige schaakjes met de dame. Een remise zit in een klein hoekje. In onderstaande stelling speelde Jeroen echter een mooi sterk plan.

zetdwang
Zwart aan zet. Hoe maak je vorderingen?

De witte dame is wat overladen. Ze moet de b pion in de gaten houden, haar witte e-pion verdedigen en kan en van die taken enkel tijdelijk onderbreken als ze mat dreigt. Onder dreiging van zet herhaling, waar ik even voor vreesde, speelde Jeroen Kh6. Indien wit slaat op f7, gaat zijn e pion eraf en brengt zwart zijn dame, na wat schaakjes terug naar zijn koningsvleugel om de zijn koning te beschermen. Wit kan nog wat tegensputteren maar de b pion gaat onherroepelijk door. Het is belangrijk voor wit dat de zwarte dame geen connectie met haar koning heeft. Wit speelde dus nogmaals Da8 met de dreiging Dh8# Waarop jeroen het uitstekende Kh7 speelde. Zodat na Db7 en Kg7 een eerdere stelling nogmaals terug op het bord kwam, maar nu met wit aan zet! Een mooie triangulatie. Wit moest kiezen. De dame kan niet van b7 weg zonder de e pion te verliezen of de b pion te laten promoveren. Elke pion zet laat Zwart met enkele schaakjes zijn b pion promoveren. Wit deed nog een laatste stuiptrekking met h5. En na gh gaf wit op. Ploegstand [3,5-0,5]. Een mooi resultaat en vooral opnieuw een mooi miniatuurtje van Jeroen. 

einde j
Een mooie triangulatie

P.S. Mijn laatste zet in mijn prtij was Tde1. Slaan met de toren op g7 lukt ook. Maar ik zag geen nood om risco te nemen. Het loopt ook mat binnen 7 zetten volgens vriend SF.

Categorie

IC