Oost-Vlaams schoolschaak

Op 7 mei organiseerde Voskenslaan (olv Marianne) het Oost-Vlaams schoolschaakkampioenschap.

Sommige schakers van de club doen al jaren mee aan dit soort tornooien. Voor andere was het de eerste keer dat ze met een ploegje van hun school speelden.

Voor het lager onderwijs schreven zich maar 6 ploegen in, dus zat er niets anders op dan mee te spelen bij het secundair.
Dit maakte het voor sommige schakers wel een hele grote uitdaging. Lio had met zijn vrienden een ploegje gemaakt om de Sint-Elooischool te vertegenwoordigen. Aangezien hij de beste schaker van de ploeg was moest hij het opnemen op bord 1, daar zaten andere schakers met heel veel schaakervaring, geen evidente taak als dit je 2e tornooi is.
Paul was ook de enige clubschaker uit zijn ploeg, voor Paul was het ook heel straf dat hij kon meedoen want hij kwam op het Belgisch schoolschaakkampioenschap nog uit voor een andere school. Paul speelde een heel sterk tornooi en leek alle matchen te gaan winnen. Maar in de laatste match speelde hij wat te snel en kreeg het deksel op zijn neus. Met 6/7 werd Paul wel de beste bordspeler op bord 1 van het lager!

In het secundair waren er dus ruim voldoende ploegen en ook wat meer schakers van de club te bespeuren.
Voor het College Paters Jozefieten Melle speelden Lars en Elitha mee. Lars wist 2,5/7 te scoren op bord 2 en Elitha scoorde 4/7 op het 3e bord. Lasse schaakte mee met zijn school Campus Impuls Oostakker en scoorde een mooie 5,5/7 op bord 1. Pieter-Jan schaakte voor het eerst mee op een schoolschaaktornooi en scoorde 4,5/7 als kopman van OLVP Sint-Niklaas. De laatste ronde mocht deze ploeg zelf helemaal op het eerste bord gaan plaatsnemen, dat was nog te moeilijk maar de ploeg werd 10e. Victor tekende present voor het 2e bord van GO! Atheneum Voskenslaan Gent 1 en scoorde vlot de helft, de ploeg van Voskenslaan werd hiermee 8e. Voor het Sint-Lievenscollege schaakten Jack en Arthur mee. Jack scoorde 4/7 en Arthur die liet niets heel van zijn tegenstanders. Met 7/7 werd Arthur de beste speler op het 4e bord! Het Sint-Lievenscollege werd 7e.
Dat het een heel spannend tornooi was kan je zien in de eindstand waar er niet veel ruimte zit tussen plaatsen 3 tot en met 10. De paringen moeten soms wat meezitten als het zo spannend is.
Tot slot komen we uit bij Don Bosco Zwijnaarde, Diana, Pjotr, Wolf en Maxim worden na Belgisch kampioen nu ook Oost-Vlaams kampioen. Ze wonnen alle matchen met hun ploeg. Pjotr en Wolf scoorden 6,5/7 en werden zo ook beste bordspelers op bord 2 en 3.

Uitslagen

Categorie

Jeugd