Ronde 2 Open Lokeren 2023

Dinsdag 21 november 2023 was de tweede ronde van ons open toernooi.

Caissa had me deze ronde nog wat gespaard want ik moest nog niet aantreden tegen het 2k+ elo geweld. Dus een verslagje kon er deze ronde nog vanaf.

Op bord 1 moest Kurt het opnemen tegen elo favoriet Ward. Mijn IC ploeg genoot Jeroen kreeg barman William voorgeschoteld op bord 2. En Jan kreeg Marc als tegenstander op bord drie. Met de hoge elo's vechtend op de eerste drie borden bleef ik dus nog even een pandoering gespaard. Ik speelde op bord 4 tegen Quinten. Al detecteerde ik toch enige ambitie bij Quinten om me van het bord te zetten. Ondanks het elo verschil ging ik dus zeker op mijn tellen moeten letten. Verder in mijn omgeving speelde onze "hongaar" Ferry op bord 5 tegen de 50 jaar jongere Stef. Veerle was op bord 6 de underdog tegen Dirk.

Om 20u gingen de 16 partijen van start. De opening in mijn partij was mijn quasi ongekend en het zag er op zet 7 dan ook erg remise achtig uit met een volledig gespiegelde stelling, met een open e en d lijn. Zonder enige kennis van zaken begon ik allerlei wilde strategien te bedenken. (Een mooiere manier om te zeggen dat ik wanhopig naar en plan zocht.) Ik werd gelukkig bruut verstoord in mijn filosofische mijmeringen doordat Quinten met concrete tactische dreigingen op de proppen kwam. Dreigingen die zelf niet eens in rekening had gebracht. Na eerst 5 minuten inwendig te foeteren op mezelf constateerde ik gelukkig dat mijn stellig gezond genoeg was om mijn Paard via de rand (ja,ja) de problemen te laten oplossen en zelf ook wat concrete acties te gaan ondernemen.

rand
Wit speelde net Pa3.
Een paard aan de rond voorkomt immers kwaliteits verlies

Ik kon helaas niet alle partijen volgen maar hield de top drie borden toch wat in het oog. Vanuit mijn oog hoeken zag ik om 20u45 de eerste partij van de avond eindigen op bord 12. (Geen idee van de uitslag) Op bord een en twee zag het er na een uurtje naar uit dat de hogere elo's goed uit de opening waren gekomen. Op bord drie had Jan op zet 10 beslist er voluit voor te gaan met een dubieus loper offer in het centrum dat er optisch toch erg gevaarlijk uitzag voor zwart wiens koning nog in het centrum stond. Tijdens een passage langs de bar zag ik dat Veerle zowaar een kwaliteit voor stond tegen Dirk! Maar niets zo moelijk als winnen in een gewonnen stelling natuurlijk.

Terug naar mijn bescheiden partij waar Quinten zijn stukken precies wel wat onder de indruk waren van mijn paard. Het is geen Hongaars nochtans ;)  Zwart trok zich terug op de zevende lijn, om op zet 13 zelf uit te halen met een paard in het centrum.

pe4
Zwart speelde net 13)... Pe4

Dit liet mij echter toe mijn laatste toren aan tempo in het spel te brengen op de D lijn en zo voor wat verkeers opstopping te zorgen in de zwarte ranken met 14) Tad1 De8 15) Lf4. Ik begon alvast iets concreet te ontwaren om tegen te spelen. 

In een poging de opstropping wat te ontwarren speelde Quinten 15) ...b5. Hier was ik wel blij mee want mijn paard loensde al half richting e3 en f5. Na 16) Pe3 speelde Quinten Lb4. Mijn toren op de e-lijn kon inderdaad geen kant meer op.

toren
Wit aan zet

Ik heb nog even c3 overwogen maar koos uiteindelijk voor het veilige Pxf5. Een toren voor twee stukken en veel activiteit. Ik moet het mezelf ook niet altijd moeilijker maken dan nodig.

Ondertussen zag het er op bord 1 en 2 niet zo goed uit voor de underdogs. Jan vs Marc was echter nog steeds op het scherp van de snee. Jan gooide alles richting Marc zijn koning en het zag er toch gevaarlijk uit, ook al was het volgens de engine wel remise. Marc bleef echter kalm en slaagde er in om dames en torens af te ruilen en richting eindspel te gaan waar hij een paard versus drie pionnen had. Een paard vs drie pionnen ziet er op het eerste zicht nog doenbaar uit, maar Marc maakte echter al snel schoon schip.

( Na de partij had ik met Jan zijn partij in mijn gsm opgeslagen.  Helaas is het bestand tijdesn het maken van de post corrupt geraakt, dat heb je dan met gratis apps zeker? Ik wou de exacte stelling niet foutief uit mijn geheugen reproduceren. Dus  moeten jullie het helaas met mijn proza doen. ) 

Op de eerste drie borden was rond 22u30 het pleit beslist in het voordeel van de 2k+ ers. Ferry had op bord 5 zijn bragging rights voor de rest van het jaar ook vast gelegd tegen Stef. En Veerle liet Dirk niet ontsnappen en kon het volledige punt binnen rijven.

Zodoende was mijn partij terug een van de laatste. Maar met onderstaande wilde paarde sprongen slaagde ik er ook in om voor 23u het punt binnen te halen. 

fin
Hop, paardje hop

Op de eerste 5 borden wonnen deze ronde dus telkens de elo favorieten. Gelukkig wist Veerle deze trend te breken. Binnen een maand, op 19 december, is het mijn beurt om spitsroeden te lopen. Ik kijk er naar uit :-)

Categorie

Algemeen