Bosgenot 2023

Afgelopen zaterdag was er in het pitoreske Roeselare een toernooi met de naam 'Bosgenot', georganiseerd door Belgian Military Chess Club vzw (BMCC). Deze memorial aan Ben De Cat a.k.a. 'Delcatto' bestond uit 2 delen: Rapid (7 ronden zwitsers) en Blitz (11 ronden Zwitsers). Op het einde werd dan een klassement opgemaakt van de spelers die deelnamen aan beide onderdelen. De winnaar hiervan mag voor 1 jaar voor de wisselbeker zorgen. 

Natuurlijk was ook onze club vertegenwoordigd. Deze keer door Lotus in het vertrouwde West-Vlaanderen, Rik in zijn oude thuisbasis en ikzelf op een compleet onbekende plek. Over naar de resultaten:

Rapid

Lotus startte met 1/2, waarna ze gepaard werd tegen één van haar Waregemse clubgenoten. Dit duel werd helaas verloren waardoor Lotus achterbleef met 1/3. Dat was echter tijdelijk, want ze kwam via een eindsprint nog mooi terug naar een totale 4/7. Achteraf zei ze dat ze niet heel erg tevreden was met haar toernooi.

Ook ikzelf was niet supertevreden met mijn schaakvorm. Na een fout in de opening kan het nogal snel bergaf gaan als je tegen iemand speelt met een 500-tal elopunten meer. Gelukkig werkte het paringsysteem in mijn voordeel waardoor ik in de 2de ronde al snel mijn eerste punt kon binnenhalen. In de 4de ronde kon ik nog een puntje binnensprokkelen maar toen bleef het even uit. Zo zakte ik langzaam weg naar een 2/6. Uiteindelijk slaagde ik erin om de laatste partij nog over de streep te trekken. 3/7 dus.

Rik vertelde reeds op voorhand dat snelle partijen niet echt zijn ding zijn. In het begin was het dus even wennen aan het relatief snelle speeltempo (10 min + 5 sec/zet). Hieruit volgde een verliesreeks van 4 partijen. Na een tijdje begon het beter te gaan en leek de klok trager te tikken. Dat zorgde voor 2 mooie overwinningen en een eindresultaat van 2/7. 

Blitz

Net na de prijsuitreiking van het rapidtoernooi besloot Lotus om toch niet meer mee te doen aan de blitz. Begrijpelijk, want om later die avond nog een Blitzje te spelen is nogal uitputtend. Rik en ikzelf (Yoran) gingen wel mee spelen. Maar natuurlijk was er eerst een uurtje pauze om te eten en wat bij te praten met vrienden, al dan niet uit het leger. 

Bij aanvang van de blitz was het al wat wachten geblazen, mede doordat de halve toernooizaal was weggelopen naar een frituur. Omstreeks 19u15 ging de 1ste ronde dan toch van start. Ik mocht het opnemen tegen 4de reekshoofd. We speelden gelukkig een variant die ik goed ken, maar hij blijkbaar net iets beter... Eens uit de (schijnbare) theorie speelt mijn tegenstander een penning op mijn dame en koning. Ik vroeg me af of hij niet aan het valsspelen was, maar na de partij legde hij me uit dat ik 2 vergelijkbare damezetjes door mekaar haalde. In de 2de ronde moest ik even bekomen en lette ik niet zo goed op, waardoor die 0/2 al snel volgde. Nu ik zicht had op het laatste bord zonder een verrekijker nodig te hebben, besefte ik dat ik me moest herpakken, en zo geschiede. In ronde 3 en 4 behaalde ik 2 winsten, en dus kon ik weer met een gezonde score verder. Natuurlijk zat het niet mee met de koppeling in ronde 5, ik mocht het opnemen tegen de uiteindelijke winnaar van het toernooi en de wisselbeker: WFM Oriane Soubirou. Ik kwam vrij goed uit de opening, maar door een rekenfoutje kon ik een gewonnen pion niet verzilveren. Vervolgens moest ik mijn toren en pion geven voor het loperpaar en werd de partij iets moeilijker. Eens in tijdsnood hield alles nog stand, tot wanneer ik een schaakje miste, letterlijk. Een illegale zet betekent 1 minuut extra voor de tegenstander, en dus werd het wel heel moeilijk. Na accuraat eindspel van mijn tegenstander moest ik mijn toren geven voor een vrijpion en was het game over. Dan: de battle van de eeuw, ik mocht het opnemen tegen Rik. De partij was gelijkopgaand en vrij gesloten. Alleen speelde ik net iets sneller waardoor Rik zijn vlag eerder viel op de klok. Met 3 punten uit de laatste 4 partijen was ik goed op dreef, en slaagde ik erin daar 4 punten uit 5 partijen van te maken. In ronde 7 mocht ik tegen oude bekende Jan Londers. Ook deze partij ging goed, tot de concentratie even wegglipte en ik ten prooi viel aan enkele kleine tactiekjes. Ik kwam net tekort om nog tegenspel te kunnen geven, zowel op het bord als op de klok. Verdiende winst voor Jan. In de laatste 3 rondes zette ik alles op alles om nog een mooie eindsprint neer te zetten: 2.5/3 tegen telkens sterkere tegenstanders. Met een mooie 6.5/13 won ik de ratingprijs van de -1575 en eindigde ik 13de in het eindklassement. Hierdoor kon ik tevreden mijn dag afsluiten en aan de lange weg naar huis beginnen. 

Laten we niet vergeten dat Rik ook nog aanwezig was. Hij opende met een 2/5 na lastige tegenstanders te ontvangen. Daar mag hij best tevreden over zijn, zeker als het nog maar je 2de officiële blitztoernooi is. In ronde 6 nam hij het op tegen mezelf, zoals hierboven vermeld. Ik denk dat hij lang in shock was van mijn psychologische intimidatie, want er volgden helaas verliespartijen aan de lopende band. Gelukkig werd de dag ook voor hem positief afgesloten met een winst en een gezellige babbel met zijn kameraden. Rik eindigde met 3 op 11 en een lege brandstoftank, zowel van zichzelf als van zijn auto. 

Ik kan nu met zekerheid vaststellen dat 10 uur schaakpartijtjes spelen tot half 11 's avonds best vermoeiend kan zijn. In ieder geval een dikke 9 voor sfeer en gezelligheid.

Resultaten zijn te vinden in bijlage.

Categorie

Algemeen