Ronde 3 Open Lokeren 2023

Op dinsdagavond 19 december werd de derde ronde van het Open toernooi gespeeld. Dus nog even alles geven voor we aan de gluehwein beginnen. Uw trouwe verslaggever mocht zowaar op bord 1 aantreden tegen toernooi favoriet Ward.

De partijen

Over mijn partij zal ik deze keer kort zijn. Een geval van Ward, Veni, Vidi, Vici. Ward speelde een aggresieve variant die ik ooit wel eens in een boekske had zien passeren maar nog nooit op het bord had gehad. Ik onderschatte het wat, dacht mijn schaapjes al op het droge te hebben, en verspilde twee kostbare tempi aan wat positioneel gefoefel. Ward gooide een loper, twee paarden en een toren richting mijn monarch die vergeefs om versterking riep. Maar door al dat gefoefel had de mobilisatie van mijn damevleugel vertraging opgelopen en toen mijn Paard van b8 eindelijk in actie schoot was het reeds te laat. Na Pa6 (jaja) kondigt de engine prompt mat in 18 aan... Ik zal u de mat in 18 besparen, maar onderstaande mat in 5 moet wel lukken.

m
Dit gaat pijn doen. Wit aan zet, mat in 5

Mijn partij was dus helaas relatief snel voorbij en om 22u zaten Ward en uw reporter in de analyse zaal. Waar bleek dat het schaakbord ter plaatse een zwarte dame miste maar gelukkig had Nina haar potlood scherper achter gelaten. 

gn
Geen dame? Geen probeem!

Samen met Nina hebben we dan nog een drie kwartier geanlyseerd vooraleer we de speelzaal terug betraden. Er waren gelukkig nog enkele partijen gaande waardoor uw reporter nog wat foto's kon nemen.

Tegen Jeroen bood Veerle heftig weerstand. Met maar een pion minder zag het er remise achtig uit. Helaas verbrak Veerle de communicatie tussen haar stukken wat en Jeroen maakte er handig gebruik van om de dames te ruilen en een stuk te winnen.

jv
Jeroen - Veerle 1-0

Tim met wit tegen Akos vertoonde wat gelijkenissen met mijn partij. Witte opdringerige paarden die zwart zijn stelling binnen drongen. Akos heeft nog heftig tegen gestribbeld maar Tim liet het punt niet los.

t
Tim - Akos 1-0
ag
Opdringerige paarden.. 

In de partij Brent versus Eric zat het centrum heel hard op slot. Met enkel spel op de a en h lijn. Eric zat erg in de verdediging gedrongen maar ik was benieuwd of Brent het punt zou kunnen binnen rijven. Ik herinner me zelf nog hoe als ik als beginnende schaker vaak niet wist hoe ik bij dergelijke gesloten parijen vorderingen kon maken. Brent pakte dit echter goed aan.

b1
Brent breekt zich het hoofd hoe door Eric zijn fort te geraken?
be2
Eerst de A en e H lijn openen...
b6
Om vervolgens langs beide kanten tegelijk binnen te vallen!

De roller coaster van een partij was Rik vs Ward. (Iets jongere Ward dan mijn tegenstander) Toen ik de stelling rond 22u30 voor het eerst zag stond Rik met wit twee pionnen achter in een eindspel. Op een of andere manier wist hij een pion af te snoepen en belanden ze in onderstaande stelling.

w
Wit aan zet in gelijk stelling

De dames gingen er af maar Rik zijn loper kon Ward zijn pionnen tegen houden. Hetzelfde gelde voor Ward zijn paard. Nog steeds gelijk zegt vriend stockfish. 

2
Zwart aan zet. Alle onder controle

Er onstond echter een pionnen sprint waarbij Ward zijn Paard gaf om als eerste te kunnen promoveren. Rik promoveerde ook meteen. 

sc
Zwart aan zet. De6 to the rescue?

In deze stelling speelde De6+ met dreiging op de witte loper en de h lijn is taboe voor de koning. Helaas had hij over het hoofd gezien dat hij zelf schaak stond. En dus maw een loper achter. De dames gingen eraf en Rik speelde Lf5 met een volledig gewonnen stelling.

d
Wit speelde net Lf5. Zwart heeft een probleem...

Wit zijn loper is oppermachtig, het houdt de zwarte pionnen in bedwang en beschermt wit zijn vrijpion. Waarop Wit enkel met zijn koning dichter moet komen. Rik ging er echter iets te vlot over want Ward deed een Andreetje.

pat
Zwart aan zet?

Om af te sluiten, nog enkele sfeerbeelden: 

12345
w2
Rik vs Ward met wat toeschouwers
19
Op de achtergrond is Ward mat in 18 aan het uitrekenen

De mat in 5 in mijn stelling was 22.Th8+ Lxh8 23. Dh7+ Kf8 24. Ld6+ Te7 25. Dxe7+ Kg8 26. Dh7# Tot het einde doorgespeeld. Dat ik toch langer dan 20 zetten mee ging ;)

Ronde 4 gaat door op 16 januari 2024!

Categorie

CK