Criterium Brugge

Het criteriumtornooi in Brugge is jaarlijks het sluitstuk van het criteriumjaar. Een 2-daags tornooi waar dubbele punten te verdienen vallen voor de eindstand.

Bij de -10 speelde Eden mee, zij was de enige van de club bij de jongste 2 groepen. Ze vond het wel jammer dat het tussendoor lang wachten was en dat de oudere schakers een ander tijdschema hadden. Sommige schakers maakte ze het heel erg moeilijk, maar tegen anderen gaf ze iets meer punten prijs dan normaal. Met 5/9 scoorde ze nog steeds goed!

Bij de -12 stonden Maarin, Paul en Senne aan de start. Van bij het begin was alles al spannend voor Maarin. Maarin had de wens om 1e te worden in het criterium. Hiervoor kreeg hij hulp van een tornooi dat in Westerlo georganiseerd werd, dat was al een concurrent minder. Anderzijds bleef hij nog een grote concurrent hebben die wel aanwezig was op tornooi. Op dag 1 moesten Maarin en Senne het al tegen elkaar opnemen, de oudste van de 2 won het pleit. In de laatste ronde van dag 1 maakte Maarin het wel heel spannend door in tijdsnood een toren af te geven, maar een toren betekent nog niets. Maarin bleef er vol voor gaan en de tegenstander miste een mat.
MaarinPaul en Senne deden het ook goed, Senne mocht het zo in ronde 5 opnemen tegen Maarin zijn concurrent. Er leek zelfs iets in te zitten maar uiteindelijk lukte het toch net niet. Paul gaf volle gas na een verliespartijtje in ronde 2 om met 5/6 op het 1e bord te spelen tegen de hoogste in de stand. Dat lukte helaas net niet. Maarin matigde wat tegen het einde en speelde 3 remises. Met 5,5/7 werd hij mooi 2e in dit tornooi en bovenal won hij het criterium bij de -12! Paul eindigde met 5/7 op een 7e plaats, ook op het criterium viel hij net buiten de prijzen met een 6e plaats. Ook Adriaan, Tigo en Senne schaakten veel en goed mee in het afgelopen jaar en vind je terug in de top 15 van het criterium.

Min14BruggeBij de -14 schaakten Maxim, Lotus, Yumi en Arthur mee. Op de 2e dag schaakte Stan ook mee. Lotus maakte een uitschuivertje met een stuk in ronde 2, dit was helaas niet meer recht te zetten. Yumi en Arthur mochten het elk om beurt opnemen tegen de elohoogste en kwamen nog tekort. Maxim remiseerde in ronde 3. Stan haalde vlot punten binnen. Alleen in het laatste partijtje ging het mis zodat hij met 3/4 eindigde. Arthur speelde sterk op dag 2 en eindigde op 4,5/7. Lotus haalde na haar slippertje vlot de punten binnen, in de laatste 2 rondes speelde ze remise om met 5/7 5e te worden. Yumi beging haar uitschuiver in ronde 6, in een stelling met omgekeerde rokades liet ze haar aanval voor wat het was en had ze plots een heel groot probleem met haar dame, toch eindigde ze 4e met ook 5/7. Maxim moest enkele remises toestaan maar won in ronde 5 van de hoogste elo. Met 5,5/7 won Maxim het criteriumtornooi. Door deze criteriumwinst en de dubbele punten in Brugge sprong hij in extremis ook nog naar de 1e plaats in de tussenstand van het criterium, proficiat Maxim! Lotus werd 4e in de eindstand van het criterium.

EindstandMin16CriteriumIn de -16 schaakten Diana en Lars mee. De hoofdprijs voor het criterium lag helaas al buiten bereik voor Diana. In ronde 3 moest ze haar meerdere erkennen in Jasper De Block. Al meerdere keren nam hij hele of halve punten af, die elo's lijken gewoon wat te laag te zijn. Daarna ging ze 2 keer winnen om in ronde 6 een remise te spelen. Ronde 7 werd vlot gewonnen om 3e te worden met 5,5/7. In de criteriumeindstand werd Diana overtuigend 2e. Ook Lars vond Jasper een te lastige tegenstander. Lars zijn tornooi was een wisselwerking tussen winst en verlies in telkens wel interessante partijen. In ronde 6 weigerde hij te verliezen en speelde hij remise om 6e te worden met 4,5/7. Net buiten de prijzen voor het tornooi, maar wel vlot 5e en dus binnen de prijzen voor de criteriumeindstand, proficiat Lars!

MatIn2Over naar de -20 met William, Lasse en Yoran. Voor William was het al even geleden dat hij een criteriumtornooi gespeeld had. Maar hij kon er toch nog iets van. Wat hem dreef weten we niet. Je kan kiezen uit het torenhoge prijzengeld (€300), de rapidelo's (+49), de opwarming van die maand in Skopje of de internationale tegenstander die even het noorden kwijt was en mat in 2 toeliet?
William won met 6/7 het tornooi!
Lasse en Yoran namen het op tegen een hele hoop hoge elo's, maar met succes! Lasse haalde tegen gemiddeld 1879 vlot zijn helft binnen. Bij een van de partijtjes zat er zelfs nog meer in, maar de afwerking was niet nauwkeurig genoeg. Ik moest goed opletten bij het bekijken van deze partijen. Yoran trof elogeweld aan van gemiddeld 1659, dus ook een pak hoger dan zichzelf, ook hij wist mooi 3/7 te scoren. Elogewijs kan deze reeks wel wat zwaar lijken bij een voorbeschouwing, maar telkens weten Lasse, Yoran of andere jeugdspelers mooi meerdere hogere gerate tegenstanders te verschalken. Door de sterke prestaties en frequente deelname aan het criterium werd Lasse 4e en Yoran 5e in de eindstand!

Categorie

Jeugd