Een normale club avond in lokeren

Dinsdagavond 28 november 2023 was een typische doordeweekse club avond voor de schaakclub. In ons Lokers clublokaal  namen 18 schakers het tegen elkaar op in de voorronde van ons club kampioenschap. Want wat doet een mens anders op een dinsdagavond na een dag werken? 

overview
Schaken op dinsdag avond

Uw verslaggever moest het deze keer tegen Interclub ploeggenoot Jeroen opnemen. Met wit had ik zin in iets fris op het bord en speelde daarom een dubieus gambit. Jeroen maakte gelukkig voor mij een onnauwkeurigheid in de opening en op zet 8 gaf meneer Stockfish me al een serieus voordeel. Jeroen besefte ook dat zijn stelling niet goed meer was maar in plaats van op te geven en uw verslaggever snel naar de bar te sturen schoot hij wakker en begon serieus tegen te spartelen. Waardoor we om 23u opnieuw de laatste partij waren die nog bezig was... 

Natuurlijk heb ik tijdens onze partij mijn plichten van trouwe verslaggever niet verwaarloosd. Terwijl Jeroen snoode plannen smeede ipv braafjes de handdoek in de ring te gooien, kon ik enkele foto's nemen en wat andere partijen gade slaan.

timm
Tim - Mathas: 1-0
ay
Andre - Yoran: 0-1
eric
Eric- Stef : 0-1
niet afgeven
Jeroen op de achtergrond die niet van opgeven weet
rik
Rik - Andre: 1-0
ferry
Ferry - Dirk : 0-1
Dirk gaat net een stuk te winnen

Een partij die ik in het bijzonder heb gevolgd was Wouter - Medhat. De man zonder vrees Medhat speelde het Stafford Gambit. Wouter zijn theorie was wat roestig en het zag er niet goed uit voor hem.

wa
Wouter die zich afvraagt hoe hij in deze stelling is verzeild geraakt

Maar net als Jeroen vond Wouter het veel te vroeg om op te geven en bleef hij hardnekkig verdedigen. Totdat Medhat zijn aanval doodbloede en Wouter kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Wouter - Medhat: 1-0

Daarmee waren alle partijen afgelopen, behalve die van Jeroen en mij natuurlijk. Een belangrijk onderdeel van schaken is ook de bespreking achteraf. Liefst in groep natuurlijk. Een gelegenheid waarvoor zelfs de barman er werd bijgehaald.

a2
Barman William werd erbij gehaald
a1
en gaf graag zijn mening

Niet onbelangrijk te vermelden dat bovenstaande gezellige bespreking zo rustig gebeurde dat Jeroen en ik er niet door gestoord werden in onze partij.  

Terug dan naar de enige partij die nog gaande was om 23u: Guido vs Jeroen. Daar bleek de stelling een veel te ingewikkeld kluwen gegeven het uur van de dag en de situatie op de klok...

kluwen
Wit aan zet. 

Ergens om 23u15 gaf ik hier in bovenstaande stelling het voordeel terug weg. Ik dacht mijn c3 pion te verdedigen en mijn koning wat richting de toren op a2 te brengen en speelde Kd2. Vriend stockfish gaat niet akkoord en vraagt zich af wat er mis was met gf. Maar niet getreurd. Een half uur en enkele complexe zetten later gaf Jeroen me het voordeel terug.

last men standing
Guido vs Jeroen om  23u20

Zo ging het in tijdsnood en richting middernacht nog even op en neer. Ik slaagde erin met mijn torens een matdreiging te genereren die me een loper opleverde en me terug op plus 6 bracht.

looking good
Wit aan zet

In bovenstaande stelling speelde ik te snel Th8+. Iets beter was Th7. Beide behouden echter een groot voordeel voor wit. Maar 5 zetten en een 5 tal minuten later gaf ik dit voordeel terug weg.

l
Wit aan zet. Hier geef ik het voordeel weg.

In bovenstaande stelling wou ik de c pion kunnen stoppen zonder allebei mijn Torens te verliezen. Ik speelde f5+ wat me noodzakelijk leek om de zwarte koning van mijn toren weg te jagen en de c pion te kunnen stoppen. Helaas was dat blijkbaar de blunder en verzande de stelling in remise. Guido - Jeroen 1/2

Beter was geweest om Tfc7 te spelen. Op Ta1+ Ke2 zou volgende stelling op het bord gekomen zijn:

black
Zwart aan zet

Zwart beste zet hier is promoveren tot een paard, waar wit nog steeds plus 6 staat. Niet c1D want dan loopt het mat in drie! Tactieken die je helaas niet meer spot om middernacht, enkel nog spelend op de 30sec increment. Een fel bevochten partij met remise als resultaat. In ons vorige treffen was ik het die in een verloren stelling eeuwig schaak uit de brand wist te halen. Karma...

Toen ons partij eindigde was het al na middernacht en was de speelzaal praktisch leeg. Gelukkig was Kapoen barman William nog bereid ons nog van een laatste drankje te voorzien en samen met ons de partij te analyseren. Dank u William :-)

Om af te sluiten, de variant waar zwart promoveert tot dame in bovenstaande stelling.

fin
Neen Stockfish. Niet meer om middernacht

 

Categorie

CK