Ploeg 1: Mooie liedjes...

Met het vallen van de eerste sneeuw speelde ploeg 1 een uitmatch tegen het altijd gezellige Zottegem 1. Er speelden ook nog 2 andere ploegen, waardoor de meeste van onze ploeg konden meerijden met een volle auto.

December is voor onze club altijd lastig. Door de vele middelbare scholieren is het lastig om genoeg spelers te vinden in de examenperiode. Zo ook dit jaar, het was weer een hele karwei om genoeg interclubbers te vinden. Zo hadden wij ook een (volgens mij) debutant in 2e klasse, merci Steven!

Zoals gewoonlijk nam ik weer een kijkje na een uur spelen. 1 resultaat was al bekend, op bord 1 remise. Roel speelde een remise tegen Adrian Roos. Op bord 2 had Ward een vertrouwde stelling, hij kreeg deze opening al 3 van zijn 4 matchen op het bord. Ikzelf had ook een vertrouwde stelling... maar ik vergat een belangrijke zet te spelen. Ward en ik speelden trouwens tegen de gebroeders Dreelinck, 2 jeugdspelers die net van een WK komen en ook samen het Open Van Gent wonnen dit jaar.

Tyani had gelukkig ook een variant dat ze goed kende, en vergat geen belangrijke zetten te spelen. Joris speelde tegen David Roos, die laatste speelde een wat vreemde open Siciliaans. Hij probeerde dit recht te zetten door Joris te saboteren! Joris wou graag een plat water, maar kreeg van zijn tegenstander een tonic. Dat is pas psychologische oorlogsvoering...

Op bord 1-5 hadden we trouwens al elk minstens 20 minuten meer dan onze tegenstander. Op de laatste 3 borden hadden we minder tijd, maar dit was niet erg. Lennart had een mooi centrum, al stond het wel nog gelijk. Kapitein Robbert had al een mooie vrijpion en leek mij beter te staan, er was wel nog veel werk aan de winkel. Bij Steven ging het minder, hij moest al een pion afgeven en zijn koning stond op f1.

Er werd goed en volle moed verder gespeeld op alle borden. Tyani leek een koningsaanval te starten (en had een heel mooi tijdsvoordeel). Ik stond nog steeds minder en Ward nog steeds gelijk. Robbert zette zijn stukken goed om zijn vrijpion te helpen terwijl Lennart goed druk zette op de damevleugel. Joris kreeg een tijdelijke pion en het loperpaar in ruil voor wat druk op de koning. Steven kreeg langzaam maar zeker zowaar compensatie voor zijn pion, ploegwinst zat er misschien wel in.

Tyani was als eerste klaar. Ze aanvaardde een remise aanbod van haar tegenstander in een iets betere stelling, al dacht ze zelf (net zoals uw verslaggever) dat ze iets minder stond.

El Capitán deed wat van hem verwacht werd. Hij kon afwikkelen naar een dubbel toreneindspel en kon veel pionnen snoepen. Toen hij door matdreigingen ook een toren kon vangen was de eerste winst binnen.

Niet veel later aanvaardde Steven ook het remise aanbod van zijn sterkere tegenstander. Hij had zijn pion teruggewonnen maar had wat schrik van de activiteit van de ander zijn torens. Mooi debuut in onze ploeg, Steven!

Zo stond het 2,5-1,5 en ik zag dat het op bord 5 en 6 goed stond. Op bord 2 en 3 leken de stellingen houdbaar, al tekende ik voor 0,5/2 voor Ward en mezelf.

Toen sloeg het noodlot toe: Lennart had een betere stelling, maar toen kwam opeens de dame binnen. Deze kon niet worden weggejaagd, en als er dan nog eens een toren bij komt is het wel heel lastig verdedigen. Jammer, Lennart verdiende wel meer dan dit verlies.

Gelukkig kon Joris wel winnen. Die tijdelijke pion voor werden er uiteindelijk 3, en hij kon alle dreigingen op zijn koning onschadelijk maken. Een mooie winst tegen een goede speler. 3,5-2,5 met nog 2 borden te gaan.

Met een halfje zouden we nog een matchpunt hebben, met 2 halfjes 2 matchpunten. Helaas kon ik er al geen scoren. Mijn stelling bleef slecht, en mijn tegenstander speelde het goed uit. Ik probeerde wel wat in het eindspel, maar tevergeefs. 3,5-3,5 en alle hoop op Ward die een heel lastig eindspel moest verdedigen.

Ward probeert nog iets te halen in een aartsmoeilijke stelling
Ward probeert nog een halfje uit zijn hoed te toveren

Ward moest verdedigen. Ongelijke lopers maar met 2 pionnen minder. Hoe hij deze heeft verloren heb ik wat gemist, maar dat was nu de situatie. Na lang zwoegen en zweten is het helaas niet gelukt. Zijn sterke tegenstander kon het toch afmaken, maar wel hard gestreden!

Zo verliezen we voor het eerst dit seizoen. Maar... gelukkig deden onze concurrenten dat ook! Zo gaan we de winterstop in als fiere leider, al zitten we nog niet over de helft van het seizoen. Kapitein Robbert is trouwens onze topschutter, met 4,5/5. Trouwens wil ik ook graag eens vermelden dat net zoals wij, Sporting Lokeren ook op kop staat!

Tijd voor een verdiende interclubpauze, ik zie u graag bij onze thuismatch tegen Brugge!

Je kapoen
William

Categorie

IC