Eerste ploeg maakt het spannend

Afgelopen zondag mochten we Brugge 2 ontvangen, 2 koninklijke ploegen tegen elkaar. Na een last-minute wijziging speelden we opnieuw met een nieuwe opstelling, Leon kwam ons deze keer versterken.

Ikzelf speelde na vorige ronde tegen de tweede, nu tegen de eerste op afgelopen BJK. Om theorie en voorbereiding te ontwijken speelde ik een zijvariant; Na een half uur spelen dacht ik dat ik oké uit de opening was gekomen, maar dit was helaas niet waar. Tyani kreeg de koning van haar tegenstander op e7, maar haar eigen stukken misten wat coördinatie.

Op bord 3 stond Ward nog gelijk, terwijl Joris zijn theorie zowaar beter kende dan zijn tegenstander! Dit mede dankzij een openingsles die hij diezelfde ochtend nog gegegeven had.

Lennart en Robbert kwamen gelijk uit de opening, bij Leon zag het er na 10 zetten niet goed uit. Alexander had zijn stukken ontwikkeld en was klaar om zijn f-pion op te spelen.

Als eerste won Joris. Na een sterke opening kon hij de zwakke pionnen van zijn tegenstander opeten. Het leek even gevaarlijk, maar zijn koning stond veilig genoeg om de winst binnen te halen.
 

Op bord 2 kwam ik zelf dus niet goed uit de opening, en wanneer ik doorhad dat ik eigenlijk slecht stond was het te laat. Een kwaliteitsblunder op de koop toe besliste de partij. 1-1

Toen ik terug beneden kwam zag het er somber uit. Alexander speelde een remise, hij stond niet slecht maar raakte er niet door. Gelukkig was Leon uit zijn slechte stelling gekomen en stond in een gewonnen eindspel. Enkele minuten na zijn winst verloor Robbert. Na wat ruilen kwamen er veel stukken naar zijn koning en een verlies was onvermijdelijk. 2,5-2,5 maar we stonden slecht op de overige 3 borden.

Ward kwam na risicovol met zijn g-pion te slaan in plaats van zijn e-pion steeds een zet te kort. Zijn tegenstander kon gebruik maken van de slechte pionstructuur. Ward miste enkele kansjes en ging in tijdnood volledig ten onder.

Bij Lennart zag het er ook somber uit. Nadat hij in het middenspel enkele gaten vond in de stelling van zwart, maar hij kwam in een eindspel met een toren tegen 2 stukken. Deze stukken zorgden voor een zeer passieve koning, waardoor hij verloor. 2,5-4,5 en het kalf was al verdronken.

Tyani moest door een truc toelaten dat haar tegenstander in het middenspel een 2e dame kreeg. Zij kreeg hier enkel een toren voor in de plaats, al kon ze later wel een stuk winnen. Tyani bleef vechten in een slechte (misschien zelfs verloren?) stelling, en dat loonde. Na een geweldige combinatie kon ze afwikkelen naar een eindspel met een loper waar haar tegenstander geen had. Dit speelde ze goed uit en won.

Een nipt verlies, al kregen we sommige punten wel cadeau. Temse wint, waardoor het toch een beetje spannend wordt de laatste 2 ronden.

Categorie

IC