Oost-Vlaams schoolschaak 2022

Dit jaar werd het Oost-Vlaams schoolschaakkampioenschap opnieuw georganiseerd door Atheneum Voskenslaan, onder leiding van Marianne werd weer heel wat lekkers verkocht aan de schakertjes.

William, Joris en ikzelf hielpen samen met enkele andere schakers van de liga mee zodat de uitslagen goed genoteerd werden en er bij betwistingen een beslissing kon gemaakt worden. In de zaal van het lager onderwijs was de moeilijkste beslissing vaak of de uitslag nu wel of niet mat was en af en toe werd per ongeluk een onreglementaire zet gespeeld maar sportief gezien verliep alles perfect.

In het lager onderwijs konden we geen kinderen van de club terugvinden. Bij het secundair waren er wel wat schakers van onze club die nu met hun schoolvrienden als team de strijd aangingen.

Lasse had zijn ploeg aanzienlijk versterkt ten opzichte van vorig jaar. Toen moest hij op bord 1 plaatsnemen, nu kon hij op bord 3 plaatsnemen. Met een score van 5,5/7 droeg hij goed bij aan de teamprestatie, Campus Impuls Oostakker 1 wist 3e te worden bij het secundair onderwijs!
Het Don Boscocollege Zwijnaarde is de afgelopen Belgisch kampioen echter werd de dag gestart met een domper. Door ziekte moest Pjotr afhaken en waren er maar 3 schakers present. Je moet dus als team minstens 2,5/3 scoren om een match te winnen, vanaf 2/3 speel je maar gelijk en met 1,5/3 verlies je, want op het 4e bord ontvang je helaas alleen maar 0-en. In ronde 5 verloren ze duidelijk van de ploeg van Sint-Fransiscus Brakel die op kampioenenkoers was. De laatste match in ronde 7 was echter alles nog mogelijk voor plaats 2, mits winst tegen het Sint-Barbaracollege Gent 1 was de 2e plaats nog binnen bereik. Maar daar zitten ook gewoon 4 clubschakers, 2-2 gelijk en zo vielen ze net buiten het podium met evenveel matchpunten als de 3e maar een pak minder bordpunten werden ze 4e. Diana scoorde 5,5/7 op bord 1, Wolf 4/7 op bord 2 en Maxim 6/7 op bord 3.
Jack en Arthur speelden mee voor het Sint-Lievenscollege Gent 1. Hun school wist gelijk te spelen tegen Don Bosco dus ze gingen zowieso bovenin meedoen. Op overtuigende wijze werden ze 5e met 4/7 voor Jack en 6/7 voor Arthur. 
Léon speelde voor het eerst mee met zijn school Go! Erasmus Atheneum De Pinte, als kopman gaf hij het goede voorbeeld en scoorde hij 6,5/7, zijn ploeg werd 7e.
Bij OLVP Sint-Niklaas vinden we Pieter-Jan en Jasper terug op de eerste borden. Doorheen de dag had ik de jongens van de andere school uit Sint-Niklaas, de broederschool, al horen zeggen dat ze heel graag de andere ploeg van hun stad wilden afmaken. Maar OLVP won de derby in ronde 7 met 3-1 en zo eindigden ze op de 10e plaats. Pieter-Jan scoorde 4/7 op bord 1 en Jasper 1,5/7 op bord 2, de andere schakers die ze opleiden op school onder de middag mochten op de ietsje makkelijkere borden plaatsnemen.
Het Go! Atheneum Lokeren schaakte mee met een best wel jong ploegje van schakers van onze club. Adriaan nam plaats op bord 1, de competitie was hier wat steviger dan wat hij normaal in de -12 tegen zich krijgt, Yoran schaakte op 2, Tijl op 3 en Elias verdedigde bord 4. Ze wisten de helft van de bordpunten binnen te halen en hebben ongetwijfeld nog wel wat jaren om progressie te maken met deze jonge ploeg.
Ook Armin en Pieter die vroeger in de club schaakten hadden veel plezier met hun schoolploegen en dat is waar schaken om draait!

Op naar het Vlaams en Belgisch schoolschaakkampioenschap! Het Vlaams zal normaal op 4 februari 2023 plaatsvinden en het Belgisch op 18 maart 2023. Wie dit zal inrichten is nog een groot vraagteken.

Foto's en eindstand beschikbaar op de site van de Liga Oost-Vlaanderen.

Categorie

Jeugd