Ploeg 1: De slag om de Lentestraat

Na enkele waanzinnige prestaties van vorige week (Carlsen die weeral een online tornooi wint, James Lebron die het puntenrecord in de NBA op zijn naam zet, Marc Coucke die fantastisch zong in 'The Masked Singer'...) was het aan ploeg 1 om een mooie prestatie neer te zetten.
Afgelopen zondag kwam de sympathieke eerste ploeg van Opwijk op bezoek. Om te beginnen geef ik enkele quotes van een van onze tegenstanders, Yordi De Block: "Als onze ploegen tegen elkaar moeten denk ik wel dat we jullie vernederen"; "Mijn Caro-Kann heb ik echt wel onder de knie hoor"; "William, ik kan nooit tegen u uitkomen want jij zit op een te hoog bord en ik op een te laag!".

Over naar het schaken. Vooraf was er al goed nieuws: voor het eerst kon iedereen van onze ploeg spelen! Zelfs Dries kwam zijn aantal partijen van het seizoen verdubbelen. Daardoor ging Joris depanneren in de tweede ploeg, hij speelde een remise.

Als we naar de stand keken was het geen speciaal duel, maar voor William was het de belangrijkste match van het seizoen. Als de ploeg verloor ging hij het nog lang mogen horen op zijn kot. Het eerste bloed werd vergoten op bord 5. William, die zijn persoonlijk belangrijkste match van het seizoen speelde, speelde tegen een van zijn beste vrienden en kotgenoot. De verliezer van dit duel ging het dus nog lang mogen horen. Hij kwam met wit in een zeer gunstige variant van de Caro-Kann tegen Yordi De Block, en stond na 12 zetten zelfs bijna gewonnen. Hij had de hele partij een groot voordeel op de klok en op het bord, waardoor hij het eerste punt scoorde. Zo kan hij zijn titel van 'Beste schaker van de Lentestraat' verlengen.

Het was even wachten op een volgend resultaat. Parcival kwam op bord 1 slecht uit de opening, hij haalde 2 varianten door elkaar. Hij bleef zijn mindere stelling goed verdedigen en kon toch nog een remise uit de brand slepen. Parcival is nog steeds op zoek naar zijn eerste winst van het seizoen, maar de tegenstand is echt wel stevig op bord 1.

Ward was als volgende klaar op bord 6. Hij zette veel druk op de-pion, maar koos uiteindelijk om af te wikkelen naar een eindspel. Hij wou na zijn vorige partij per se bewijzen dat 2 stukken niet beter zijn dan een toren, en kreeg dus een toren en een pion voor 2 stukken. De stelling was praktisch zeer lastig voor zijn tegenstander, hij moest enkele moeilijke accurate zetten vinden. Dit lukte niet en zo ging Ward met de winst aan de haal. 2,5-0,5, het leek een leuke namiddag te worden.

Onze rots in de branding Robbert was eigenlijk de enige die echt in de problemen kwam. Tegen de kleinere versie van Yordi kreeg hij na een foutje een heuse koningsaanval tegen. Maar met uiterste volharding en de leuze 'with a knight on f8 you never go mate' kon hij Fabio De Block op remise houden.

Dries speelde een slechtere variant in het Siciliaans, maar hij kwam wel beter uit de opening. Nadat de stelling gesloten werd nam Dries de bovenhand. Er volgden wat pionwinsten en kon zo een van de beste vrouwelijke schakers van ons land verschalken. 4-1

Lennart speelde een goede partij. Ik heb weinig gevolgd van de opening, maar toen ik eens kwam kijken was hij op weg naar een eindspel met een pion meer. Dit werd zelfs met een 2e pluspion, en Lennart maakte het goed af. 5-1, bij Opwijk begonnen ze dan maar aan de Stella's.

Op het 4e bord kwam Tyani door 2 fouten van haar tegenstanders eerst een pion en daarna een kwaliteit voor. Het was zeer lastig om er door te komen, en net toen dat begon te lukken liet ze haar dame vangen. In een eindspel met toren en loper tegen dame kon ze genoeg pionnen pakken om nog een remise te maken.

Roel speelde op 3 een goede partij. Hij pakte de egelstelling van zijn tegenstander goed aan, en kwam een eindspel in met een stuk meer. Het was nog complex, aangezien er enkel paarden overbleven en wat pionnen. Maar hij speelde kon de venijnige truken van zijn tegenstander ontwijken en kon uiteindelijk zelfs mat zetten.

6,5-1,5 een harde maar verdiende overwinning. In de stand springen we zo over Opwijk naar de 7e plaats. Jean-Jaures lijkt bij ons kampioen, onderaan in het spannend. Volgende keer trekken we naar Zottegem, maar eerst gaat de helft van onze ploeg gaan spelen/coachen op het BJK.

Categorie

IC