Ploeg 1 gaat liever bowlen

Afgelopen zondag gingen we op bezoek bij Deurne, en we moesten echt nog eens winnen. Deurne veranderde recent van lokaal, we speelden in een zaaltje in 'Bowling Stones', een filiaal van de grootste bowlingketen in België.

Ikzelf had veel treinproblemen, ik kwam van een weekend in het boerenhol dat zich Essen noemt. Gelukkig kwam held Lennart mij redden en was ik op tijd voor de partij in plaats van 40 minuten te laat. Zelfs Roel was voor zijn dichtste match van het seizoen op tijd!

Ik kon pas gaan kijken nadat ik met wit de opening overleefde. Ik speelde slordig, ik moet wel toegeven dat ik op weekend met mijn studentenvereniging wellicht een paar pintjes te veel en een paar uurtjes slaap te weinig heb gekregen. Ward kwam wel goed uit de opening, nadat hij zijn e-pion opspeelde zag ik aan de lichaamstaal en tijdgebruik van zijn tegenstander dat deze niet tevreden was. Tyani had net na de opening de stelling geopend, maar het was moeilijk inschatten in wiens voordeel dit was.

We hadden ook 2 jonkies mee. Wolf kwam iets minder uit de opening, Pjotr had een klein voordeeltje maar ruilde te snel een pion waardoor het weer gelijk stond. Onze 'Veteraan' Lennart kreeg gratis een open h-lijn tegen een gerokeerde koning die zijn pionnen al wat naar voor had gesmeten. Een stelling waar zeker iets in zat, maar van een echte koningsaanval was er nog geen sprake.

Paricval kwam gelijk of ietsje beter uit de opening in een vertrouwde stelling. Roel speelde tegen Helmut Froeyman, beter bekend onder de naam Brabo. Pjotr, Wolf en ik volgden de week ervoor nog een lezing van hem over 'fun in het schaken'. Roel had een variant op bord die ik zelf tegen Helmut speelde 5 jaar geleden, en als ik al een remise kon halen had ik een goed oog in een mooi resultaat.

Ikzelf kreeg het als eerste lastig. Op automatische piloot en zonder veel rekenen gaf ik een mooie +1 stelling weg naar een -1 stelling in 1 zet. Ook Tyani leek het verkeerde plan gekozen te hebben, haar stukken werkten niet goed samen. Wolf stond ook steeds slechter, toen ik hem aankeek probeerde hij de pijn weg te lachen.

Maar het was niet allemaal slecht. Roel stond solide, Parcival had een iets betere structuur. Lennart was van plan gewisseld en koos voor dominantie in het centrum, al was het moeilijk om veel progressie te maken.

Ik snapte weinig van Ward zijn stelling, maar ik zag dat hij mooi de 3 gouden regels had voltooid terwijl de koning van zijn tegenstander nog in het midden stond. Daaruit besloot ik dat hij beter stond. Net zoals Pjotr, het was duidelijk dat hij in de open stelling de betere rekenaar was, ik rekende op bord 8 dus al een punt voor ons.

Onze Benjamin was ook als eerste klaar. Hij was deze partij gewoon de betere, en door materiaal te winnen gaf hij ons het eerste punt.

Ward was als 2e klaar. Hij toonde aan zijn tegenstander op mooie wijze dat een koning op f1 ook niet veilig staat. Goede partij en deugddoende overwinning, een einde aan de mindere reeks voor Ward.

Ik zelf stond hele tijd slechter maar door actief spel (en een portie bluf) kwam ik terug. Ik weigerde zelfs remise met 2 pionnen achter, omdat ik zag dat ik deze terug ging winnen en ik misschien wel wat druk kon zetten met mijn toren in een ongelijke loper eindspel. Mijn tegenstander vond de (vrij makkelijke) verdediging en het werd remise. 0,5-2,5 dus het zag er goed uit!

Helaas bleef dat niet zo. Tyani kreeg maar geen harmonie tussen haar stukken terwijl haar tegenstander rustig zijn stukken één voor één in haar stelling kreeg. Een spijtige nederlaag, maar volgende ronde gaat Tyani zich herpakken.

Roel kwam gelijk en zelfs iets beter te staan, maar wachtte te lang met het juiste plan uit te voeren. Zo kreeg Brabo genoeg tijd om Roels plan te stoppen en zijn eigen plan uit te voeren. Jammer, er zat zeker meer in dan een verlies.

Met de bordjes gelijk speelde ook Lennart remise. Zoals ik al zei was het moeilijk om iets te forceren, ik heb wel gemist hoe de partij in een gelijkspel eindigde.

Wolf was de volgende die de stukken terug in de beginstelling zette. Hij had een slechte stelling, maar kreeg daarna een kwaliteit tegen 1 of 2 pionnen maar zijn tegenstander had een immens sterk loperpaar. Hij wikkelde af naar een eindspel met 2 pionnen minder om nog iets te proberen met zijn actieve toren en dame, maar met 1 minuut tegen 50 kon hij geen stand houden.

Dan lag de druk op Parcival, ook al zat er geen ploegwinst meer in. Hij had in het middenspel een aangename structuur (voor de liefhebbers: 2 eilandjes van 3 pionnen op de flanken tegen 3 duo's van 2 pionnen). Toen ik later ging kijken stond er een heel interessant eindspel op bord, waarbij zijn tegenstander degene was met winstkansen. Parcival verdedigde goed en haalde remise.

Opnieuw een (nipte) nederlaag, het wil in 2024 (op 1 ronde na) maar niet lukken voor ons. Zijn we moe? Is de winstpremie van de club niet hoog genoeg? Gaf onze geweldige start een vertekend beeld? Wie zal het zeggen. We hadden zeker al 2 of 3 verliezen moeten ombuigen in een winst, maar zo laat elke ploeg wel wat liggen.

Uitslagen en tussenstanden zijn te vinden op https://interclub.web.app/https://interclub.web.app/. Borgerhout is bij ons kampioen (ze hebben nog maar een half bordpuntje nodig), TSM en Pantin degraderen. Het is nog een maand wachten op de laatste ronde, dan gaan we nog eens alles geven.

Je kapoen
William

Categorie

IC