Ronde 10 ploeg 4G tegen Oude God

Zondag 24 maart speelden de 4 ploegen uit de vierde reeks weer alle vier gezellig thuis. Met erg stipte tegenstanders want kwart voor twee zat het blauw kot al goed vol. Nadat Rik zijn welkomsttoespraak had gedaan, met een verwijzing naar wat ik me heb laten vertellen een koers gerelateerd event was, konden we van start gaan.

Onze ploeg trad op in zijn gebruikelijke opstelling. Ik met wit op bord 1 liet mijn tegenstander op zet drie al in de denktank kruipen. Wat totaal niet mijn verdienste was, ik speelde niets speciaals. Na de partij vertelde mijn tegenstander dat hij in de vorige ronde dezelfde openings variant had tegen gekregen. En hij had er blijkbaar een trauma van opgelopen want twijfelde wat te spelen. Na een kwartier speelde hij de normale hoofd variant verder. Het gaf mij echter het vertrouwen dat hij zich niet super comfortabel voelde in de stelling. Toen hij zijn konings vleugel niet ontwikkelde maar voor een wat trage opstelling langs de damevleugel koos leek me wat extra agressief spel gerechtvaardigd. Zo kwamen we op zet 10 in onderstaande stelling terecht.

qa
Wit aan zet ziet de toekomst rooskleurig in

Mijn twee lopers hebben ambitie, zwart is nog niet gerokeerd. Met een beetje druk hoopte ik er dan ook voor te zorgen dat hij nooit rokeerde.

Mijn obligaat rondje bij de ploegmakkers makend kon ik mijn ogen niet geloven. Jeroen op bord twee stond zowaar voor op de klok! De stelling zag er redelijk gelijk uit. Maar een Jeroen met tijd... alles is mogelijk. Ploegkapitein Timothy op bord drie was als een stoomwals op automatische piloot. De zwarte velden zagen er erg zwak uit voor zijn tegenstander. Als vorige rondes een indicatie waren was Timothy al goed op weg naar de winst. Restte mijn nog bord 4 waar Ferry met zwart zich tegen zijn 47 jaar jongere tegenstander in onderstaande stelling bevond.

f1
De openings fase was een succes

Dat zag er ook gezond uit. De openingsfase waren we allemaal goed doorkomen deze keer.

Terug achter mijn eigen bord waar ik door mijn voornemen voor agressie  allerlei agressieve varianten en stuk offers te bekijken. Die achteraf volgens vriend Stockfish zowaar nog realistisch bleken te zijn ook! Maar in een schaakpartij ben je met twee en mijn tegenstander wou precies toch wat tegenspel. Ietwat te zelfzeker van mijn stelling miste ik helaas een cruciaal moment waarop ik kon toeslaan en was twee zetten later verplicht een pion af te geven. 

oops
Zwart sloeg net op e4, wat niet het plan was

Mijn loper op d6 was echter nog steeds een beest, mijn stukken waren ontwikkelt. De pion afgeven was wel niet de bedoeling maar het paste wel wat bij mijn agressieve mindset. Ik probeerde te spelen alsof het allemaal deel van een groter mysterieus plan was. Wie weet geloofde mijn tegenstander het? Blijven stukken ontwikkelen speelde ik Tc1. Ik was Ld5 verwachtende maar mijn tegenstander verraste me door Ta7 te spelen, gepaard gaande met een remise voorstel. Tijd om even in de denk tank te kruipen...

Na enig nadenken besloot ik dat Ta7 een blunder was en speelde ik Da4+ waarop zwart Lc6 speelde.

nodraw
Zwart speelde net Lc6

 

Ik had tussendoor even tijd voor een snelle blik bij de andere borden. Jeroen nog steeds niet in tijdnood in een gelijke stelling. Timothy met twee verbonden vrijpionnen en het loperpaar moest enkel zijn tegenstander nog van het bord duwen leek me. Wat me terug bij ons vierde bord bracht.

Ferry had op bord 4 in onderstaande stelling net Lxd2 gespeeld en zijn tegenstander nam terug met de dame. Daar zat Ferry op te wachten en zijn Hongaarse paarden werden losgelaten...

fd2
Zwart sloeg net op d2. Wit speelde Dxd2?

Eerder had wit Kh1 gespeeld, wat een verzwakking was die hem nu zuur kwam opbreken. Na Dxf2 Pe4 Dc2 volgt natuurlijk Pxf2+. Het is maar een pion maar wel een cruciale pion. Na Kg1 van wit kwam plots ook Ferry zijn dame op bezoek.

nok
Nok Nok Dg3

Ipv Dg3 was Pxh3+ ook een mogelijkheid. Maar Dg3 was praktisch en iets veiliger. Wit antwoordde met Df5. Een goede zet?

df5
Puzzel: wit speelde net Df5. beste zet voor zwart?

 

Met de strijd die op alle borden los barste begaf ik me snel terug naar mijn bord waar zwart net Lc6 had gespeeld. Hier speelde ik zoals gepland Txc6. Na zwart zijn goede tussen zet b5 volgde Dc2 Pxc6 Dxc6+ en was de materiële balans twee stukken voor een toren en een paard. Maar mijn loper op d6 hield nog steeds de zwarte koning in bedwang, zwart zijn toren op h8 en paard op g6 stonden er maar wat te schimmelen. Al die open lijnen, ik twijfelde er niet aan of ik had een winnend voordeel. Nu proberen het niet weg te blunderen in tijdnood.

dc6
Dxc6+ Dit ziet er toch goed uit voor wit?

Bij Ferry was de situatie ondertussen wat opgeklaard. 

Pd5
Wit aan zet speelde Tf1

Ferry had nog steeds een extra pion, een monster van een paard in het centrum en de enige open lijn. Wit zijn loper keek jaloers naar zijn collega witte loper op mijn bord maar moest zelf genoegen nemen met naar het achterste van zijn d4 pion te staren. Wit speelde in bovenstaande stelling Tf1. Waarop het Hongaarse paard bloed rook en meteen naar f4 sprong.

peird
Pf4. Ik stoor toch niet?

Dit beslechte de partij. Wit speelde de beste zet en moest zijn toren geven om het paard te beteugelen. Na Txf4 Dxf4 Dc3 De3+ had wit er genoeg van. Ferry haalde het eerste punt binnen voor de ploeg.

Daarna ging het snel. Timothy zijn vrijpionnen waren zo ver opgerukt dat ook zijn tegenstander de handdoek in de ring gooide. Jeroen zat in een dame eindspel verwikkelt dat helaas verzande in een remise. Maar om 17u was de ploegwinst dus al binnen. 2,5 - 0,5

Extra druk bij mij dus om zeker niet te blunderen. Ik had ondertussen de druk op e6 opgevoerd en van de Toren op a7 gebruik gemaakt om mijn paard en witte loper ook te laten meespelen.

pe6
Wit aan zet

Na het duidelijke Pxe6 zag het er voor mij ook erg goed uit. Gewoon niet blunderen was nu het advies. Met nog 10 min meer dan mijn tegenstander mocht ik me vooral niet laten verleiden mee te gaan blitzen en het te snel willen afmaken. Na Pxe6 kwam Td8, meteen gevolgd door Ld5 natuurlijk. De zwarte koning word aan stukken gereten, ik dreig mat in 1.

ld5
Zwart aan zet.

Zwart speelt hier Pe7, wat mat in 4 loopt. Beter was materiaal afgeven maar de winst was duidelijk. Alhoewel er niemand naast me stond om me te vertellen dat het mat in 4 was heb ik het zowaar nog gevonden ook. De mat is zelfs op het bord verschenen. Altijd leuk.

Ploeg eindstand 3,5 - 0,5 Leuk om nog eens te winnen.

Binnen drie weken de laatste ronde op verplaatsing. Degraderen gaan we alvast niet meer doen, maar kampioen spelen ook wel niet :-)

mat
Einde partij Guido na Pe7

P.S.

De beste zet bij Ferry na Df5 was g6. Het zwarte paard is onaantastbaar want na Dxd7 volgt Tad8 en of de dame valt of de koning loopt mat. Zo sprak de engine. Zou jij het gezien hebben? Ik niet :-) Ferry speelde pragmatisch Pf6, bleef een goed voordeel houden​​​​ en haalde het punt binnen.

Categorie

IC