Ronde 9 Ploeg 4G te Lier

Zondag 10 maart begaven we ons met onze ploeg naar het "verre" Lier. Ondanks dat alle verkeerslichten op de baan samenspanden om ons toch zo veel mogelijk te vertragen waren we netjes op tijd. Met bord 1 en 2 over de 2000 elo, bord 3 1900 en bord 4 1750 wisten we dat het een zware dobber ging worden. We waren dus extra gemotiveerd :-)

Ik had zwart op bord 1 en kreeg zowaar opnieuw een raar paard aan de rand op zet drie tegen. Nog nooit gezien maar goed kan dat niet zijn. Mijn tegenstander, Peter Nuytens, maakte zijn agressieve intenties meteen duidelijk door ook snel h4 te spelen. Ik was er niet super van onder de indruk maar ik dacht laat ik toch eerst even wat stukken ontwikkelen en er niet "in" rokeren. De engine is natuurlijk niet onder de indruk en vindt rokade het beste met klein voordeel voor zwart.

castle
Zwart aan zet - rokade?

Door de constante dreiging van Pxg6 ontwikkelde ik mijn stukken helaas in de verkeerde volgorde en verspilde ik te veel tijd aan het uitrekenen van de verkeerde varianten, met een blunder op de witte velden tot gevolg.

x
Dc6+ Daarvoor dient die witte loper dus

Dit ging niet goed. Zet 11 en de boel is om zeep. Tijd om even de ploegmakkers in oogschouw te nemen. Jeroen op bord 2 zag er ook niet schitterend uit. Zwart zijn stelling speelde makkelijk en Jeroen zijn tegenstander had al een erg groot voordeel op de klok. De ploegkapitein op bord 3 was met zwart echter niet onder de indruk van wit en had een gezonde stelling en voordeel op de klok. De Hongaar op bord 4 speelde tegen mijn oude Gentse ploeggenoot van 15 jaar terug. Maar Ferry zijn stelling zag er gelukkig ook rock solid uit. Perhaps not all was lost?

Op mijn bord moest ik de keuze maken voor welke slechte variant ik zou gaan. Ik besloot voor de slechtste variant te gaan (jawel) maar die me ook nog enig tegenspel zou bieden. Al maakte ik me geen illusies dat de engine dit als volledig verloren zou bestempelen.

roka
Zwart aan zet

Na enig rekenwerk zag ik dat mijn toren ongenaakbaar was na Dc7 en Pb6. Dus ik besloot te rokeren. Mijn tegenstander kroop ook even in de tank om dan zonder scrupules mijn toren te slaan. Oeps. Nu zag ik het natuurlijk ook. Dat paard aan de rand doet ook nog mee precies. Na 13) Dxa8 Dc7 14) O-O Pb6 kwam 15) Pb5 en als we het paardje slaan ontsnapt de dame. Dit ging hier van kwaad naar erger. Ik ging dan wel voor een slechte variant, maar zo slecht moest die nu ook weer niet zijn. Het voordeel is, als je niets meer te verliezen hebt heb je ook geen stress meer. En paardjes zijn grillige beestjes :-) Dus ik besloot de dames eraf te laten gaan. 15) ... Pxa8 16) Pxc7 Pxc7. Om in onderstaande stelling te belanden.

knights
Go forward brave knights

Na c5 op te spelen en de lopers af te ruilen, kon ik zowaar een pionnetje terugwinnen. Of niet?

witzet
Wit aan zet. Kon zwart zomaar die d4 pion slaan?

Ik dacht dat ik alle paardzetjes bekeken had maar wit speelt Pe5 en plots zag ik het even erg somber in. Ik had dit toch uitgerekend? Paarden zijn inderdaad grillige beesten, zelfs voor zij die de teugels vasthouden. Na nog wat nodeloos tijd te hebben verbrand en net zoals kompaan Jeroen onder de 5 minuten op de klok te gaan, zag ik de bomen terug door het bos en vond ik het elementaire Pf4 terug. Geen idee waarom ik 5 minuten alle andere paardzetten zat te onderzoeken... 

Met de klok onder de 5 minuten en nog 17 zetten tot de tijdscontrole gingen we voor een simpel plan. Paardjes in het centrum, zijn torens wat blokkeren, niet proberen die dame vleugel van hem tegen te houden maar zelf voluit op de koningsvleugel vorderingen proberen te maken. 

Naast mij gaf tijdnood Sensei Jeroen het goede voorbeeld door ondertussen al bijna een uur op increment te overleven, ook al zag zijn positie er niet rooskleurig uit. Ferry had ondertussen remise op bord 4 en Timothy moest enkel de bal nog binnen koppen. Dus als Jeroen of ik misschien nog een remise uit de brand konden slepen...

Mijn tegenstander activeerde ondertussen zijn andere toren en ging voor twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel. Wat ik, zoals gepland, negeerde en mijn eigen plan speelde. Wat ons op zet 31 in onderstaande stelling bracht:

d
Wit aan zet

De engine geeft in bovenstaande stelling maar een erg klein voordeeltje voor wit meer. Wat wij tijdens de partij niet wisten natuurlijk, maar ik begon zelf wel al stiekem te dromen van een matnetje of toch zeker een remise. Maar eerst de tijdscontrole halen. Helaas slaagde mijn tegenstander er in om een van mijn paarden af te ruilen, wat niet het plan was, maar goed. Shit happens in time trouble. Op zet 36 kwamen we in onderstaande stelling.

beforeTd4
Wit aan zet

Wit aan zet kroop even in de denktank. Ik was ondertussen van nog 10 sec op de klok terug opgeklommen naar 2 minuten. Met nog 5 zetten te gaan moet dat wel lukken. Mijn plan was op bijna alles wat wit speelde voor Th1+ te gaan. En het paard misschien via f5 naar g3 te brengen. Wie weet? Helaas speelde mijn tegenstander de beste zet. Ik had die ook gezien, maar dat wil niet zeggen dat ik er blij mee was. Wit slaat met zijn toren mijn paard op d4 eraf. Ik speelde 36) .. Th1+ en... wit blundert Ke2!

Volledig gelijk schreeuwt de engine. Nu de engine kon schreeuwen wat hij wil, zo simpel is het toch niet in tijdsnood op biologische brain power. Wit had Kf2 moeten spelen want na ed komt dan Te1. De torens gaan eraf en de witte vrijpionnen zijn niet meer te houden. Allemaal nuances en beslommeringen waar we gelukkig geen tijd voor hadden. We moesten nog steeds een tijdscontrole halen.

Zonder verdere blunders werd die tijdscontrole zowaar gehaald. In een stelling waarvan de engine nog steeds zegt dat het gelijkspel is, maar ik had toch serieuze vraagtekens over hoe ik die vrijpionnen moest stoppen. Nu, we hadden al langer dan de twintigste zet overleefd en mijn tegenstander toch wel wat laten werken. Ondertussen had Timothy het volle punt binnen gehaald en Jeroen helaas de handdoek in de ring moeten gooien. Als ik nog een remise in de wacht kon slepen was er dus ook gelijkspel voor de ploeg.

draw
Zwart aan zet speelt remise

Wit heeft net b4 gespeeld. Hij offert zijn a3 pion op om Tb2 te kunnen spelen en er is geen houden meer aan die b pion. Dus ik speelde Tb1 om die b pion wat in lijn te houden. Maar dit was helaas de foute keuze. De verbonden vrijpionnen zijn niet te houden en wit zijn toren is voldoende om mijn pionnen te neutraliseren. Tien zetten later moest ook ik de handdoek in de ring gooien. Eindstand 1,5 - 2,5 

ploeg
The final verdict

Gelijkspel had mooi geweest maar we hebben ons flink geweerd. Mijn partij, waarvan ik na mijn toren "offer" vreesde om 16u al de handdoek in de ring te moeten gooien, duurde tot 18u30. Het is altijd een goed idee om uw tegenstander te laten werken voor hun puntje. Because you never know...

Nog twee rondes te gaan...

De remise variant voor de liefhebbers: 

[FEN "8/8/5p2/7p/3K1p2/P4Pk1/1P2R1P1/r7 w - - 1 44"]

44. b4 Rxa3 45. Rb2 h4 46. b5 h3 47. gxh3 Kxf3 48. b6 Ra8 49. b7 Rb8 50. Kc5 Kg3
51. Kc6 f3 52. Rb3 f5 53. Kc7 Rf8 54. b8=Q Rxb8 55. Kxb8 Kxh3 56. Rxf3+ Kg4 57.
Rf1 f4 58. Kb7 f3 59. Kc6 Kg3 60. Kd5 Kg2 61. Rxf3 Kxf3 1/2-1/2

 


 

 

Categorie

IC