Smith-Morra gambiet

Als je als witspeler niet graag de Siciliaanse opening tegen krijgt, dan kan je met deze opening het initiatief nemen. Je moet er wel een pion voor opofferen, maar zelfs na deze virtuele achterstand geeft Stockfish je nog altijd evenveel kans om te winnen. De zwartspeler moet ook zeer goed opletten want de opening zit vol verrassingen. Toegegeven... een +1800 speler zal op een bepaald ogenblik wel orde op zaken stellen. Ik heb hier niet de pretentie om alle mogelijkheden van het gambiet te bespreken. Ik beperk mij tot de stellingen waar er voor wit iets te rapen valt...

Zoals gezegd begint de partij met een Siciliaan, waarbij er 1 pion geofferd wordt.

 Morra1   Morra2   Morra3   

Bekijk de beweeglijkheid van de witte stukken ten opzicht van de zwarte... Merk ook op dat het paard van zwart op g8 geblokkeerd staat omdat we de pion kunnen doorschuiven. Als zwart toch het paard speelt sta je als witspeler reeds stukken beter.

Morra 4

Het is nu gebruikelijk om zo vlug mogelijk te ontwikkelen en te rokeren. Zwart doet dit ook natuurlijk. Soms wordt er met zwart, met pion d6 gespeeld, om te verhinderen dat de witte pion op de e-lijn kan doorschuiven. Maar dat helpt niet. Als zwart nu met het paard de pion e5 neemt dan is men zijn paard kwijt... of zelfs zijn dame... Zie je het?

Morra

Een andere mogelijkheid voor zwart is om eerst de witte loper wat te verjagen, de zwarte loper in positie te brengen om dan pion e6 te spelen. Wit reageert daarop het best met Pd5. Een offer van een paard die de zwarte koning in zijn blootje zet. Statistisch gezien heeft zwart geen schijn van kans meer als men dit paard neemt. Het zwarte paard moet vluchten en je neemt de open lijn. 

Morra  Morra   Morra

Zelfs als zwart afruilt kan je als wit, nog de zwarte loper spelen om de druk op het paard te behouden. Een pion vooruit voor zwart helpt niet. Als zwart zijn toren verdedigt, valt het paard met matdreiging.

Morra

We keren terug... Dit allemaal als zwart in onderstaande positie, het paard neemt... Zwart is natuurlijk niet verplicht om dit paard te nemen. Men kan bijvoorbeeld de loper aanvallen. Wit speelt dan Lg5 om de druk te behouden.

Morra  Morra 

Waarbij logischerwijs de f pion wordt gebruikt om dit te counteren. Wit kan nu echter Pe5 spelen. Dit is een compleet waanzinnige situatie waarbij er nu drie stukken van wit instaan. Je ziet nu echter dat de lijn werd openmaakt voor de witte dame om schaak te geven. Zwart speelt daarom pion g6. We nemen nu de pion op PXf6 met schaak. Als zwart neemt gaat hij mat.

Morra   Morra  Morra

Zoals gezegd... voor de spelers die niet graag een Siciliaan tegen krijgen, waarbij je tegenstander zoveel mogelijkheden heeft, die hij/zij goed ingestudeerd heeft... Neem zelf het initiatief. Je kunt enkel hopen dat hij/zij deze bijdrage niet heeft gelezen...

Zelfs al er geen Sicilaan wordt gespeeld kan je naar nagenoeg dezelfde stelling gaan (als wit), door het Göring gambiet te spelen. Een variant op het Schots. Ook daar vuurwerk gegarandeerd. Zoek maar eens op..

bron:  https://youtu.be/AWE8nHXFR3U   (onder andere)

auteur: Dirk Bernaert

Categorie

Algemeen

Reacties

Bedankt voor het leuke artikel Dirk, aangenaam geschreven!