Ronde 4 Open Toernooi Lokeren

Op dinsdag 16 januari werd de vierde ronde van het open schaak toernooi van Lokeren gespeeld. De officiële arbiter was opgehouden door de NMBS en daarvan maakte uw trouwe verslaggever gebruik om als plaatsvervangende arbiter met zachte stem iedereen te verzoeken om 20u in stilte aan zijn bord te zitten. Als de welopgevoede schakers die we zijn gaf iedereen daar gehoor aan en om 20u gingen de partijen in stilte van start.

20
We starten mooi op tijd

Over mijn partij kan ik helaas kort zijn. Niet omdat ik verloor, wat ik helaas deed, maar omdat er helaas niet echt goede leermomenten in zaten. Het was een positionele partij, in een stelling waar ik me wel goed in voelde. Wanneer de klok echter 23u was gepasseerd en we elk nog 15min op de klok hadden nam ik het impulsieve besluit dat het tijd was om wat sneller te gaan spelen. Je weet nooit wanneer klaas vaak langs kwam en 15min lijkt niet veel tijd. Dit was natuurlijk het moment waarop ik blunderde, wat je natuurlijk meteen ziet van zodra je je klok induwt. Mijn tegenstander Marc had helaas niet begrepen dat we moesten beginnen blitzen, dacht rustig na, en strafte mijn blunder af. Waarop ik dan toch 10min in de denktank mocht kruipen om te proberen de hopeloze stelling te redden. Er was echter geen redden meer aan en na nog wat loze dreigingen te blitzen, die door Marc netjes weerlegd werden, moest ik de handdoek in de ring gooien. Moraal van het verhaal: 15 minuten met increment is echt nog wel voldoende tijd om even te checken of je geen stukken weggeeft...

w
William haalde het punt met de glimlach binnen

Het positieve aan dat verhaal is dat Ward en Eric me hun partij hebben doorgestuurd zodat ik gelukkig niet mijn blunder in detail moet bespreken.

Eric tegen Freddy was de partij van de slechte loper. In de openingsfase speelde Freddy na h3 zijn Loper naar e6. Waar deze nooit meer weggeraakte.

Le6
Na Eric zijn h3 speelde Freddy hier Le6.

Na enige avonturen begaf Eric zijn paard zich dan ook naar f4 om naar de loper op e6 en de g6 pion te loenzen. Freddy verdedigde zijn loper met Dd7 maar liet zo een erg sterke zet toe.

dd7
Freddy speelt hier Dd7. Wat is het sterkste antwoord van wit?

Eric strafte Dd7 echter niet meteen af en speelde De2. Waarop Freddy helaas Db7 blunderde. Dat liet Eric zich geen twee maal zeggen en het Paard sloeg de loper op e6. De partij ging nog wel enkele zetten verder maar de loper was verdronken en daarmee de partij (we hebben geen koe beesten in het schaken).

Na het einde van mijn partij waren er rond 23u30 nog twee partijen bezig. Yoran vs Jeroen mondde uit in een remise maar Yoran had zeker kansen op meer. Ward - Mathias leek op papier een simpele opdracht voor Ward maar was de laatste partij om te eindigen. 

Ondanks de elo's liep het niet van een leien dakje voor Ward. Het ging met ups en downs. Rond zet 18 staat Ward echter wel al beduidend beter. Mathias speelde net Td8, wat is wit zijn beste zet? 

d
Wit aan zet

Ward laat het moment helaas voorbij glippen, het is niet simpel, en moest als straf nog 40 zetten langer strijd leveren tegen een taai verdedigende Mathias. Enkele zetten later landden we in onderstaande stelling.

25
Wit aan zet speelt Kh2

Wit staat een pak beter, maar speelt helaas te traag. Ward speelt hier Kh2 en f4 waarna zwart echter tijd krijgt voor een stabiele verdediging en Ward last krijgt op de zwarte diagonaal h2-b8. Een beter plan was volgens Ward Pg4 geweest, en na Pxg4 hxg4! Ward heeft dan een pion om de stelling van zwart te slopen zonder zijn koningstelling kapot te maken. 

Na Kh2 speelde Ward vervolgens nog enkel te rustige zetten en Mathias slaagde erin om de evaluatie van +2 voor wit naar een gelijkwaardige stelling te brengen. Op zet 34 heeft Mathias door een blunder van Ward zelf even de kans om het laken volledig naar zich toe te trekken!

Tf1
Wit speelde net 35) Tf1. Wat is zwart zijn beste zet?

Het moment gaat echter aan beide spelers voorbij, ons aller vriend StockFish zal het er achteraf wel inwrijven, en de partij gaat verder gelijk op dankzij een goed verdedigende Mathias. Na zet 40 begint Ward toch enkele gevaarlijke dreigingen rond zwart zijn koning te genereren en zet per zet komt wit beter te staan, om op zet 46 vervolgens in onderstaande stelling terecht te komen

final
Zwart speelde net 45)... g6.Wit aan zet

Na de beste zet in bovenstaande stelling wist Ward 10 zetten later het punt binnen te rijven. Mathias heeft het hem knap lastig gemaakt. Hij maakte slechts 1 fout en 2 blunders op 56 zetten. Tegenover 1 fout en 1 blunder van Ward. Het is helaas altijd de laatste blunder die het hem doet :-)

Hieronder alle uitslagen van ronde 4 met enkel sfeerbeelden

sfsf2sf3

Bord 1: Ward - Mathias 1-0
Bord 2: William - Tim 1-0
Bord 3: Guido - Marc 0-1
Bord 4: Yoran - Jeroen 1/2
Bord 5: Ferry - Niels 1-0
Bord 6: Veerle - Aysun 0-1
Bord 7: Grote Stef - Kurt 0-1
Bord 8: Brent - Kleine Stef 0-1
Bord 9: Piet - Jo ?
Bord 10: Achiel - Medhat 1-0
Bord 11: Akos - Quinten ?
Bord 12: Fjodor - Andre 1-0
Bord 13: Christelle - Dirk 0-1
Bord 14: Eric - Freddy 1-0

Oplossingen

De sterkste zet in de partij Eric-Freddy na Dd7 was Pe5!. Na bvb Dd6 komt a4 en La3. De beste voortzetting brengt ons in volgende stelling

gi
Eric - Freddy beste variant na Pe5.

Hoewel het materiaal gelijk is heeft Stockfish hier plus drie voor wit. Zwart is volledig gedomineerd.

In de partij Ward - Mathias kon Ward op zet 18) dxc5 Lxc5 19) Txd8+ Dxd8 20) Le5 Ta8 21) a6 Db6 22) Pd2 spelen. Zwart zijn toren heeft grote problemen: plus 3.

torren
Ward - Mathias na 18) dxc5 Lxc5 19) Txd8+ Dxd8 20) Le5 Ta8 21) a6 Db6 22) Pd2

Na 34) Tf1 kon Mathias Lxf4 35) Pxf4 Pxf4 36) Txf4 g5 is Ward zijn toren gepind en is het plus drie voor zwart.

sd
Ward - Mathias De witte toren gaat ten onder

Op zet 46 speelde Ward Txf5! en de partij liep verder geforceerd uit.

afg
Ward - Mathias na 46) Txf5!

 

Categorie

CK