Toernooi in kerstsfeer te Lokeren

Waar er normaal geen schaken is in de kerstvakantie, wordt er dinsdag 26 december toch een klein kerst toernooitje georganiseerd in Lokeren in volle kerstsfeer.  Er was verse glühwein, echte (!) chocomelk en ook hot dogs voorzien. En er was zowaar een moedige ziel met een lichtgevende kersttrui aanwezig.

trui
Lichtgevende Kerst trui gespot

In het toernooi kon je punten verdienen door je partijen te winnen (duh), maar ook door speciale opdrachten in je partij uit te voeren. Wat voor bizarre taferelen kon zorgen. Uw verslaggever slaagde er wel in hier en daar een partij te winnen, maar de opdrachten liepen niet zo goed. Waar-door ik in de eindstand uiteindelijk ergens onderaan bengelde.

lrz
Intrige alom, wat is mijn tegenstander zijn opdracht?

Uw verslaggever arriveerde die avond wat te laat wegens kerstkaartjes moeten posten maar was gelukkig net op tijd voor de eerste ronde. Ik kwam uit met wit tegen Dirk. Je kon kiezen tussen moeilijke en eenvoudige opdrachten. Aangezien het de eerste ronde was wou ik de kat nog wat uit de boom kijken en startte met een eenvoudige opdracht. Mijn opdracht luidde: "Voor een aftrekaanval uit op de koning". Dat moest nu nog lukken dacht ik. Met een tijdscontrole van 15min KO kon ik zelf nog wat nadenken en ik speelde met wit, warme glühwein in de hand, terug mijn dubieuze opening tegen Dirk, een variant waar we in de zomer ook al eens een robbertje in hebben uitgevochten. Ondanks dat ik de tijd had om na te denken, deed ik het blijkbaar niet want ik liep terug in hetzelfde openingstruukje als in de zomer (Hoe ging dat weer met die ezel?) en was na 10 zetten mijn dame kwijt voor paard en loper. Ik besloot dan maar volop voor mijn opdracht te gaan wat nog realistisch was aangezien Dirk nog niet had gerokeerd. Hij was te druk bezig geweest mijn dame in te sluiten... Dirk had precies lucht gekregen van mijn opdracht want hij sloeg op de vlucht met zijn koning waardoor ik er niet in slaagde mijn opdracht uit te voeren maar wel om uiteindelijk het volle punt binnen te rijven. Het grappige was dat Dirk zijn opdracht was om zijn dame te offeren. Als ik nu eens die opdracht had gehad, had ik hier een betere uitleg voor mijn dame "offer".

r2
Ondanks de kerstsfeer was er volledige focus

Ronde 2 met zwart tegen Freddy, tweede glühwein in de hand. Ik was terug voor een simpele opdracht gegaan: "Offer op f2 of f7". Dat moest nu toch lukken. Maar Freddy speelde op zet 3 al f4. Hopla, plan verijdeld. Ik heb dan nog menig stuk op f2 geplant maar hij wou het niet slaan. De partij won ik gelukkig wel.

Ronde 3 met zwart tegen William. Ik begon de glühwein wat te voelen dus was ik overgeschakeld naar chocomelk. En het was goeie! De glühwein was helaas nog niet uitgewerkt want ik blunderde van alles weg. Ik slaagde zelfs niet in mijn opdracht: "Speel drie keer met hetzelfde stuk in de opening". Zowel William als ik waren dan nog aan het proberen de ander zijn opdracht te laten mislukken wat de partij nog een pijnlijke 10 zetten langer liet duren dan nodig.

Ronde 4 met Wit tegen Annelies. Tweede chocomelk en als opdracht: "Laat uw tegenstander lang rokeren". Ik speelde opnieuw een dubieus variantje maar dat wel ideaal was om de tegenstander lang te laten rokeren. Annelies werkte echter niet mee en speelde Kf8. Hier begon ik de mensen er toch van te verdenken dat ze door mijn opdracht envelop konden zien. Mijn opdracht was opnieuw meteen mislukt. Gelukkig had mijn dubieuze opening, in combinatie met haar eigen opdracht, Annelies haar stelling wat in de war gebracht en slaagde ik er in, na nogmaals mijn dame te hebben geblunderd, om het punt binnen te rijven.

Ronde 5 met wit tegen Wessel. Aangezien ik nog in geen enkele opdracht was geslaagd bleef ik bij de simpele opdrachten. Ik had dan ook opnieuw de opdracht "Beweeg drie maal met hetzelfde stuk in de opening". Ik slaagde er zowaar in om twee maal na elkaar met mijn paardje te bewegen. Maar Wessel zag de bui hangen, of hij kon ook door mijn envelop kijken, en stond het niet toe. Ondanks mijn intimiderende blik. Weeral geen geslaagde opdracht, het rekenen lukte niet meer, en na drie keer dezelfde penning over het hoofd te zien gooide ik de handdoek in de ring.

lr
De laatste ronde

Met 3/5 en geen enkele succesvolle opdracht volbracht geen goed "Toernooi" voor uw nederige verslaggever. Maar de chocomelk was uitstekend!

Categorie

Algemeen