Vlaams Schoolschaak 2024

Op zaterdag 16 maart werd het Vlaams Schoolschaakkampioenschap gespeeld te Lochristi.

Voor het eerst sinds heel lang zagen we schakers van de club aantreden bij de mini's. Gaston en Wannes hadden 2 weken voordien hun eerste tornooi gespeeld. Nu vormden ze samen met Helena en nog een schaker van hun school de ploeg van SBS Eksaarde. Hun ploegje wist mooi 7e te worden met de helft van de beschikbare matchpunten.

Bij de maxi's zagen we ook 3 schakers maar ze schaakten niet bij elkaar in de ploeg. Eden voerde de ploeg van SBS Torenhof Waregem aan, met 6/9 scoorde ze erg sterk, haar ploeg met vooral clubschakers werd 7e in totaal. Alexander was aanvoerder van de ploeg van Sint-Vincentius Zwijnaarde met naast hem enkel schoolschakers en scoorde 4/9, de ploeg werd 20e. Tot slot voerde Liam de ploeg van GBS Zele 2 aan waar hij een sterke 5,5/9 scoorde op zijn eerste tornooi!

In het middelbaar zijn er enkele scholen die al jarenlang wat robbertjes onderling uitvechten. Sommige schakers verlieten die scholen en er waren ook voor een aantal scholen Paasexamens. Zo lag het veld heel wijd open voor vele scholen om zich te komen bewijzen aan de top.
In ronde 9 wist Campus Impuls Oostakker 1 te winnen en zo Vlaams kampioen te worden met 14/18 matchpunten. Lasse haalde een sterke 7,5/9 op het 3e bord om zijn ploeg mee aan de titel te helpen!
Tigo speelde in de namiddag mee voor Go! Atheneum Voskenslaan Gent, doordat zijn ploeg best hoog in de stand stond waren zijn tegenstanders op bord 3 best zwaar, de ploeg werd mooi 5e.
Vervolgens komen we aan bij de enige ploeg die wist te winnen van de Vlaams kampioen, Go! Atheneum Lokeren 1 met Adriaan, Yumi, Yoran en Paul kon soms heel hard toeslaan maar moest soms zijn meerdere erkennen. Mits een extra puntje hier of daar is er veel mogelijk op het Belgisch of volgend jaar, nu werd het een 6e plaats.
Noah is dankzij het schoolschaak in het echte schaken beland en scoorde een sterke 5,5/9 op het 3e bord van Sint-Lievenscollege Gent dat mooi 8e werd.
Armin scoorde een sterke 6/9 op bord 2 van Go! Middenschool Voskenslaan Gent 1 wat goed was voor een 14e plaats.
Lotus leidde haar West-Vlaamse kampioenenploeg van Sint-Paulus Campus Hemelvaart Waregem met 7/9 op bord 1 naar de 17e plaats.
Volker was de kapitein van het 2e team van Go! Atheneum Lokeren en scoorde mooi 4/9 op het eerste bord.

Er was ook wat media-aandacht voor dit tornooi. Verschillende van onze schakers kan je daar terugvinden.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/03/16/lochristi-vlaams-schaakkampioenschap-vox-pops/ met oa Helena, Gaston, Adriaan, Lotus, Eden

Categorie

Jeugd