Het laatste rondje

Zondag 21 april 2024 begaf ploeg 4, samen met ploeg 3, zich naar Ertvelde voor de laatste ronde van de Interclub. Artevelde 2, onze tegenstanders, stonden sterk voor ons in de rangschikking. Onze topscoorder, ploegkapitein Timothy, kon helaas niet van de partij zijn. Gelukkig kon Xander ons depanneren. Maar we traden dus toch enigszins verzwakt aan tegen een goed presterende ploeg. Als vervangend ploegkapitein ging ik toch proberen mijn zwakke score van dit jaar op een positieve manier te laten eindigen. En als ploeg natuurlijk het seizoen proberen goed af te sluiten.

Mijn tegenstander vertelde me na de partij dat hij wat opzoekingswerk over me had gedaan. Maar er was maar een partij van me terug te vinden. Mijn 10 jarige schaak sabat heeft toch ook zijn voordelen gehad in deze digitale tijden waar een jeugdzonde u 20 jaar later nog achtervolgd. Mijn opening verliep dus zonder struikelblokken en na 11 zetten had ik met zwart een erg klein voordeeltje. Ondanks dat het rekenen wat moeizamer verliep dan normaal, een combinatie van twee weken niet schaken en het Kandidaten toernooi dat tot in de late uurtjes loopt vermoed ik, waren er geen potten gebroken. Enkel wat meer tijd op de klok verbrand dan nodig was. Maar in tegenstelling tot het Kandidaten toernooi hadden wij gelukkig wel 30sec increment. Dus na een uurtje spelen zag ik het positief in.

Jeroen met wit op bord twee leek een sterk voordeel te hebben. Ferry met zwart op bord 3 was ook vlot uit de opening gekomen en had een veelbelovende stelling. Reddende Engel van dienst Xander op bord 4 zag er ook ok uit. Konden we op een positief resultaat hopen?

pc
Zwart (Guido) aan zet

Ik bevond me ondertussen in bovenstaande stelling en besloot voor de activiteit te blijven gaan. Ik offerde (hopelijk) tijdelijk de pion op e7 en plante mijn paard op c3. Een knol zo diep in de vijandelijke rangen, de witte c en d pion verhinderend te verbinden. En na slaan op e7 komt mijn toren snel in het spel. Dat leek me wel interessant. Zo gezegd, zo gespeeld. Na Pc3 volgde Lxe7 Te8 en Lc4 met gelijkspel volgens dokter SF. Ik speelde vervolgens het ietwat inferieure Dc7 waar wit een plusje had kunnen behalen met Ld6. Wit speelde echter het verwachte Lc5. Gevolgd door Lf5 van mij, mijn ontwikkeling vervolledigend. zodat de stelling, ondanks een zwarte pion minder, slechts een klein plusje voor wit kreeg van SF. 

oops
Wit speelde net Pg5. Oops?

Hier sloeg echter het noodlot toe. Wit speelde Pg5, iets wat ik totaal uit het oog verloren had. Ik begin inwendig wat te mopperen en te vrezen voor een snelle nederlaag. Hoe kon ik dit nu vergeten? Volledig op tilt werd dit gevolgd door nog 5 minuten inwendig gevloek. Maar toen zag ik plots het licht! Na Lxd4 Lxf7 speelde ik Kf8 zodat Lxd4 geen schaak is, dan heb ik toch nog ietwat van activiteit met het paard dat naar e2 loenst. Het zal wel beter zijn voor wit. Maar we kunnen blijven vechten... Een mens leeft maar een keer, dus spelend alsof het allemaal deel uitmaakte van een groot plan speelde ik Lxd4.... Om na Lxf7 te ontdekken dat Kf8 een illegale zet zou zijn. :( Waarop de beste zet helaas Dxf7 was en ik volledig kapot stond. Drie zetten later gooide ik de handdoek in de ring. Ik was al blij dat ik nog net op tijd had gezien dat Kf8 illegaal was. Mijn schaamte ging anders vele malen groter geweest zijn.

Het erge van de zaak is dat, moest ik niet op tilt geslagen zijn, ik had kunnen zien dat Pg5 een inferieure zet is na Lh6. Door mijn inwendig gesakker en tunnel visie had ik dit zelfs niet overwogen. Shame, shame.

sh

Hopelijk deden de andere borden het beter. In de analyse ruimte beneden nog wat napratend met mijn tegenstander kwam helaas Ferry ineens binnen gewandeld. Ondanks een goede stelling en 40 minuten meer op de klok had Ferry ook het onderspit moeten delven. Een blunder en het was voorbij. Zoals we na zondag nacht allemaal weten, schaken is hard...

Op bord 4 stond Xander door een knappe paard vork van zijn tegenstander ondertussen een kwaliteit achter. Waarop zijn stelling snel achteruit ging maar hij vocht goed terug. Ze belanden in onderstaande stelling

zz
Zwart aan zet. Waar gaat de toren heen?

Xander is er in geslaagd zwart zijn toren, die iets te hebberig pionnetjes wou verorberen, in te sluiten. Een sprankeltje hoop? Helaas, na a4 Kb4 Txb3 ab ab Kxb3 staat wit maar een pion achter. Maar de koningsvleugel van zwart is niet te stoppen, met wit zijn koning veel te veraf. Enkele zetten later stond het 3-0 voor onze tegenstanders.

ddd
Einde partij Xander

Kon Jeroen onze eer nog redden? In tijdsnood was er helaas ook bij Jeroen iets fout gelopen. Hij stond weliswaar een kwaliteit voor, maar zijn pionnen structuur was gatenkaas.

btm
Zwart aan zet. Kwaliteit vs gatenkaas

Jeroen trok en sleurde nog aan de stelling. Maar zijn tegenstander hield alles netjes potdicht en Jeroen moest uiteindelijk genoegen nemen met remise. Het zou helaas voor Caruana ook het thema van de dag worden. Bij ons stond er gelukkig buiten wat geinflateerde elo puntjes niets meer op het spel. Ondanks een 3,5-0,5 score hebben we als ploeg dan traditie getrouw samen het seizoen  afgesloten, vergezeld van de ploegkapitein en onze mascotte die de afsluiting ook niet wilden missen. Er rest ons enkel nog de torens terugvinden van ons analyse bord en het seizoen is definitief afgesloten.

Op papier een minder seizoen dan vorig jaar. Vorig jaar eindigden we derde, nu op een zesde plaats. De elo tegenstand was dit jaar wel iets zwaarder dan vorig jaar. Maar dat hebben we graag. Mijn goed voornemen voor deze zomer: tactics, tactics en visualisatie. Zwak gescoord dit jaar, qua tactische scherpte zeker te kort geschoten. Met deze laatste partij als dieptepunt. Maar we hebben een hele zomer om ons wat aan te scherpen. We'll be back.

 

back


 

Categorie

IC