Nationale elo's van juni

Elografiek Parcival

Elolijsten, een bron van geluk of van frustratie? Onze club won in het afgelopen kwartaal maar liefst 1199 elo, of dat is toch wat de cijfers zeggen. De eloijst met alle stijgingen en dalingen van onze clubleden vindt u hier.

Allereerst een dikke proficiat aan alle personen (weliswaar voornamelijk kinderen) die er heel veel punten bijschreven. Alle puntenwinnaars vermelden zou wat lang duren dus hou ik het op al wie 50 elo of meer won. De sterkste stijger was Parcival (12694) met 159 punten dit door een goed BJK en eindwinst in Maastricht. Alexander speelde zowel op BJK, Liga als in Maastricht goed wat hem 102 elo verder bracht. Drie op een rij doen Tyani (+96), Léon (+95) en Victor (+94). Verder nog Pjotr (+83), Lias (+76), Wolf (+73), Robbert (+63), Arthur (+55) en Glenn (+50).
Evenveel dalingen als stijgingen waren er dus gelukkig niet. Ikzelf was de grootste daler met -54 door een erg tegenvallende Liga en Maastricht. Daarna praten we al maar over -27 meer wat gelukkig niet echt het vermelden waard is.

Nu heb ik echter een aantal mensen heel bewust nog niet vernoemd. Zo landen zowel Arne als Leen op 1150 wat respectievelijk +169 en +83 is. Jiaqi staat op -47. De realiteit zegt wel dat Jiaqi van 1325 komt volgens mij toch neerkomt op een mooie +102.

De cijfers zijn soms vertekend en de berekeningen zijn dat wat mij betreft ook.

Het Belgische elosysteem werkt als volgt. Na 10 partijen krijg je een voorlopige elo deze is gebaseerd op de gemiddelde elo van je tegenstanders en de behaalde score in percenten. Na 20 partijen krijg je een definitieve elo bepaald op deze manier. Vanaf daarna wordt voor elke match de kans op winst berekend die kan bvb 0,70 zijn als je 150 elo meer hebt dan je tegenstander. Haal je dan in praktijk 'maar' een remise dan krijg je bij het volgende klassement (0,5 (behaalde score) - 0,7 (winstkans)) * 32 (mogelijke K-factor) = -6.4 elo. De K-factor is bij de KBSB maximaal 32 en minimaal 10 en hangt af van de speelsterkte en het aantal gespeelde partijen.

Wat zijn nu mogelijke knelpunten van de berekening of van de weergave?

  • Partijen voor elo zouden altijd in dat klassement moeten verwerkt worden (tenzij ze op de limietdatum liggen). Het ligakampioenschap is nu pas verwerkt, dit terwijl er in oktober mee gestart werd. Er hadden 3 partijen voor de elo's van januari kunnen tellen, 3 voor die van april en eentje voor deze van juni. Er zijn geen kosten verbonden bij de KBSB om elo's te laten verwerken, het zou alleen een correctere weergave van de speelsterkte bevorderen. Voor mezelf zou dat een sneller eloverlies betekenen, voor Alexander, Pjotr of Wolf betekent het een gestagere elowinst over het hele jaar heen. Nu wordt in de berekening namelijk gealludeerd dat die partijen gespeeld zijn in de afgelopen drie maand.
  • Jiaqi zijn 'eloverlies' dat vermeld wordt in de lijsten. Ik denk niet dat het correct is, wat wel zo is is dat Jiaqi in april eerst een sterk BJK speelde om dan in Maastricht minder goed te presteren. De partijen op het BJK telden nog mee voor de eerste 20 in de berekening. Deze van Maastricht kwamen er pas na en het weergegeven getal toont de verandering in elo sinds de 20e partij.
  • Arne en Leen kregen een cadeautje, wat extra elopunten tot 1150. Het systeem werkt zo dat iedereen die zijn 20e partij gespeeld heeft minimaal 1150 moet krijgen. Dit is wat jammer want zelf bij de mensen met 1150 elo zit toch nog een serieus verschil vaak in speelsterkte, dit verschil valt niet af te lezen uit de elopunten. Daarnaast lijkt het me in dit geval ook correcter om geen elowinst te verkondigen voor de personen die op 1150 gezet worden.
  • Nog een laatste puntje van kritiek is er wat betreft spelers die jarenlang maar enkele matchen spelen (denk nu maar BJK) en dan later starten met een erg lage nationale elo dit terwijl ze duidelijk meer waard zijn. Neem nu bijvoorbeeld een speler die zijn eerste partijen speelde in april 2013, intussen zitten we in 2018 nog onder de 20 partijen met dus een voorlopig elo ver onder 1150 waarbij nog steeds rekening gehouden wordt met die partijen uit 2013. Weliswaar is er ook een fide-elo van meer dan 1200, dit enkel en alleen gebaseerd op het laatste BJK. Wat denk je dat de beste benadering van de speelsterkte dan is?

Ik denk dat er hier en daar verbetermogelijkheden zijn.

  • Sneller een elocijfer geven lijkt me alvast goed om mee te starten, bij FIDE doen ze dit zelfs vanaf 5 matchen! Om correct te zijn is het de periode die volgt op diegene waarin je je 5e match speelt is de periode waarin je een definitieve elo krijgt en dit op basis van alle matchen, niet tot exact de 5e match.
  • Bij FIDE worden resultaten van ouder dan 26 maanden vergeten voor een initiële eloberekening, daarnaast worden resultaten ook 'vergeten' zolang je nog nooit een tpr van 1000 haalde. FIDE heeft dit namelijk als ondergrens gesteld en declasseert iedereen daaronder.
  • De eloverwerking vaker laten gebeuren (als dit in praktijk mogelijk is met de vrijwilligers die het toch allemaal draaiende houden). Het uitstellen van eloverwerking van langer lopende tornooien zou moeten verdwijnen.
  • Weergave van winst en verlies zou realistischer kunnen als je op 1150 gezet wordt (niets vermelden) of als je in de verwerkingsperiode over de 20 partijen gegaan bent (de winst tegenover de voorgaande voorlopige elo vermelden).
  • Wat betreft de K-factor lijkt de KBSB het dan wel weer bij het rechtere eind te hebben dan FIDE. FIDE heeft namelijk een K-factor van 40 en dit voor iedereen tot zijn/haar 18e verjaardag als de elo onder 2300 blijft.

Categorie

Algemeen