Een nieuwe start voor ploeg 1

Goed nieuws, het interclubseizoen is weer van start gegaan! Dat betekent een aantal dingen: lastige verplaatsingen, mislukte voorbereidingen, nachtenlang wakker liggen van je laatste blunder... Maar er zijn ook positieve zaken! Je ziet je gezellige ploegmakkers weer, mag je lievelingssport beoefenen en er zijn weer verslagjes van uw favoriete reporter! Voor die titel te verkrijgen zal ik wel mijn best moeten doen, aangezien ik (met veel blijdschap) zie dat er al wat meer ploegen een verslag schrijven! Dit jaar zal ik u weer op de hoogte brengen van onze eerste ploeg, u mag deze verslagjes gerust lezen met een lach en een traan.

Over naar het schaken. Na ons behoud van vorig seizoen willen we dit jaar knallen. Het is een spannende reeks, iedereen is aan elkaar gewaagd. Ikzelf zie geen duidelijk favoriet om kampioen te worden, maar ook geen 'favoriet' om te degraderen. We hebben dus een spannend jaar voor de boeg.

We begonnen tegen Borgerhout, zij spelen midden in de studentenbuurt van Antwerpen. Voor mij een vertrouwde omgeving, ik ben daar wel eens op café een colaatje gaan drinken. De eerste auto kwam mooi op tijd aan. Robbert, die dit seizoen onze kapitein is, bracht Dries (!), Tyani en mezelf in Antwerpen. Robbert reed ook zeer veilig, dit is vooral te danken aan de hulp van Dries.

Bij de start van de ronde hadden we al uitzicht op een punt. Of ja, ik bedoel eigenlijk maximaal een punt. Bij het starten van de klokken stonden slechts 4 strijders paraat, zij die met eerdergenoemde auto toekwamen. De wereld stond helemaal op zijn kop na 5 minuten: daar kwam zowaar Roel als eerste opdagen! Van de rest was er geen spoor. Achteraf bleek dat Lennart, Parcival en Joris eerst Antwerpen wouden verkennen en daarom een kleine omweg namen. Na 20 minuten zat gelukkig iedereen aan zijn bord en was de forfaitstress toch al weg.

Oké, nu echt over naar het schaken. Na een uur spelen keek ik eens rustig rond. Op de eerste 4 borden stond het vrij gelijk met nog alle resultaten mogelijk. Bij Joris ging het ook gelijk op, al was ik wel fan van zijn stelling. Lennart en Robbert speelden de opening wat onhandig en stonden beide onder druk. Tyani nam gewaagd een gegambiteerde pion aan. Maar toen ik zag hoe haar tegenstander mijn favoriete opening aan het verpesten was, kreeg ik een goed gevoel voor het resultaat.

Een goed uur later was het hier een daar al wat duidelijker. Tyani stond nog steeds een pion voor, al moest ze wel nog opletten voor een koningsaanval. Bij Joris en Parcival bleef de partij in evenwicht. Roel zijn tegenstander begon ook de koning aan te vallen, maar onze eerstebordspeler sloeg wijselijk het stukkoffer af. Dries stond iets passiever, zijn tegenstander begon dan ook maar zijn koning aan te vallen. Bij Robbert bleef het lijken alsof hij elke keer een zet te weinig had. Ik stond wat passiever, maar als ik gewoon zou rokeren waren veel problemen opgelost (spoiler: dat deed ik niet). Ook Lennart kwam beter in de partij, hij stond gelijk.

Pas na 3 uur spelen viel de eerste koning. Tyani kreeg nog een tweede pion, en na goed verdedigen en nog een 3e pion te snoepen scoorde ze het eerste punt van ons seizoen!

Bij Dries ging het van kwaad naar erger. De koningsaanval werd sterker, en in een stelling met een zwakke koning en achterstand in materiaal moest Dries het hoofd buigen.

Niet veel later was ik klaar. Ik had de avond ervoor aan Roel een boek gevraagd om te lenen over de 'Swindel'. Dit boek heb ik niet meer nodig. Mijn tegenstander vergat ook te rokeren en daardoor kwam ik een beetje terug. Met weinig tijd op de klok kwamen mijn torens vrij en koos mijn tegenstander de verkeerde kant met zijn koning. In plaats van een zeer interessante, gevaarlijke stelling resulteerde het in een matnet. 1-2 en zo kon ik mijn dramatische schaakzomer toch wat achter mij laten.

Dan was Parcival klaar. Hij speelde tegen een voormalig concurrent van mij in de jeugdreeksen, maar stond hele partij solide. Het was een interessante partij met veel gemanoeuvreer van stukken, maar de balans ging volgens mijn nooit uit evenwicht. Remise dus.

Robbert kon door wat stukken te ruilen eindelijk echt meedoen. Er werd afgewikkeld naar een toreneindspel, met elk evenveel pionnen. Robbert stond iets actiever, maar ging recent overleden schaaklegende Jeremy Silman nog veel eer moeten aandoen met zijn eindspeltechniek. Toen werden tot mijn verbazing de handen geschud. Ik was wat teleurgesteld dat Robbert remise aanvaardde, maar een paar minuten later bleek dat zijn tegenstander gewoon (véél te vroeg) opgaf! 1,5-3,5

Helaas bleef het sprookje niet duren. Joris moest een kwaliteit afgeven, maar kreeg sterke vrijpionnen ervoor. Zo sterk dat zijn tegenstander later een kwaliteit terug heeft gegeven. Waar het dan in het eindspel verkeerd liep heb ik gemist, helaas maakten ze 2,5-3,5

Het werd zelfs spannend. Roel koos om de aanval te pareren voor een toren tegen 2 stukken. Helaas is het 'weetje' dat 2 stukken sterker zijn gewoon waar. Hij probeerde nog veel en stribbelde goed tegen, maar tegen een IM is een slechte stelling op remise houden heel lastig. 3,5-3,5 toen, alle hoop op Lennart!

Normaal is Lennart graag wat vroeger klaar, maar nu ging hij ervoor. Hij maakte de stelling gelijk en nam erna zelfs de bovenhand. Met een klein voordeel bleef hij pushen, en dat loonde. Lennart zet zo de 3,5-4,5 eindstand op het bord, en winnen we onze eerste match!

Een goede start van het seizoen, dat belooft. Het is trouwens de eerste keer in de clubgeschiedenis dat we in tweede klasse de volle buit pakken in de openingsronde.
Volgende ronde ontvangen we het gevaarlijke Mechelen, ik kijk er al naar uit. Er wonnen ook nog veel andere ploegen, zij zullen zeker ook nog verslagen schrijven. Alle uitslagen en standen kunnen gevonden worden op de fantastische website van Martijn Maddens, https://interclub.web.app/ .

Groeten van het hele eerste team!

De uitslagen

 

 

Categorie

IC