Start 2024

Op dinsdag 9 januari 2024 zijn we gestart met het clubkampioenschap, wat verdeeld is in drie reeksen (A, B en C) bestaande uit elk 8 schakers. In een reeks speelt iedereen twee keer tegen elkaar, eenmaal met wit en eenmaal met zwart. 

Voordat we echter van start gingen hebben we eerst, samen met de jeugd, het nieuwe schaakjaar plechtig geopend.

ward
Ward geeft een openingsspeech voor de jeugd

De jeugd speelt elke dinsdag van 18u tot 20u en voor de gelegenheid waren de volwassen een uurtje vroeger opgedaagd zodat we na de les samen een glaasje "Kiddie bull" konden heffen op het nieuwe jaar.

toernooi
Centraal William die het jeugd toernooi dirigeert
dirk
Geen Kidibul voor Dirk

Om 20u was de rust enigszins teruggekeerd en om 20u15 waren alle 12 partijen begonnen. Ik heb niet alle partijen kunnen volgen maar onderstaande kan ik wel meedelen.

Op de vraag b2 or not b2 antwoorde Veerle Dxb2 en kwam uit de opening met twee pionnen voor. Ze slaagde er ook in haar dame terug naar veilige oorden te begeleiden en wist zo rustig het punt binnen te halen.

In de partij Ferry vs Dirk was er iets mis gegaan. Waar Ferry zijn witte stukken hoorden te staan stonden plots Dirk zijn stukken. Ferry spartelde nog wat tegen maar Dirk liet niet los en zette het nieuwe jaar meteen goed in. Waar Kidibul al niet goed voor is.

ng
Drie partijen die ik helaas niet heb kunnen volgen

Mijn partij tegen Andre was niet zo fantastisch. Ik kwam goed uit de opening want Andre speelde iets te rustig en ik had een ontwikkelingsvoordeel met zwart. Ik begon echter iets te nonchalant te spelen en liet Andre toe mijn actieve paard er af te slaan en het centrum te openen. Zijn e pion marcheerde vooruit, zijn witte loper kreeg plots veel ambities en het zag er niet goed uit.

oops
Op zet 16 moest zwart net zijn paardje terugtrekken naar e8... Wit aan zet

Gelukkig voor mij ruilde Andre iets te snel zijn actieve stukken af voor mijn zieltogende stukken. Tien uur 's avonds is zo het uur waarop Klaas vaak bij mij op bezoek komt. Helaas voor Andre had hij zich blijkbaar van stoel vergist want het ging plots erg bergaf en Andre begon stukken af te geven waarop ik het punt kon binnen rijven. Meer Andre zijn verdienste dan de mijne in alle eerlijkheid.

matin4
Zwart aan zet, simpele mat in 4

Onze stelling zorgde na de partij wel nog voor een leuk half uurtje analyse hoe wit nu best zwart had kunnen opdoeken. Op zet 17 speelde Andre De4. Maar na f5 wurm ik me er terug wat uit ook al staat wit nog steeds beter. Tad1 of Pd4 was beter geweest. Maar alvast een leuke stelling om te analyseren. We troosten ons allebei met de conclusie dat het toch zo simpel niet was. Schaken is niet gemakkelijk. Maar in vrije interpretatie van de woorden van Kennedy: We choose to play chess, not because it is easy, but because it is hard. And lots of fun ;-)

nevergiveup
Het eindresultaat zag er toch goed uit. Dank u klaas vaak.

Categorie

CK