Vakantieschaak: Charleroi

Een officieel BK voor de volwassenen werd niet georganiseerd bij gebrek aan een kandidatuur dus werd het TIPC in Charleroi dan maar omgedoopt tot BK. Het tornooi in Charleroi wordt gespeeld in elogroepen. Dries speelde mee in de A-reeks (+1900), ikzelf deed mee in de B-reeks (1500-2000).

We verbleven met enkele anderen in een 'hotel' ofte een kamer waar de handdoeken en lakens ververst werden. Daarnaast was er een lavabo en natuurlijk een bed en net genoeg ruimte om rond je bed te lopen.
Over de speelzaal viel ook wel iets te zeggen, het was verschrikkelijk warm de eerste dagen!

Zowel Dries als ikzelf mochten starten tegen een zwakkere tegenstander. Dit verbaasde me toch een beetje aangezien Dries vorig jaar rond deze tijd nog 1922 had maar nu intussen al 2074 (KBSB) en 2126 (FIDE) naast zijn naam heeft staan.
Bij Dries verliep de start wel vlot, enkel een verlies tegen een IM van 2443 en 3 logische winsten. Met 3/4 kom je dan uit tegen GM Okhotnik met zwart. De GM had eerst een licht plusje doorheen de partij tot hij iets minder speelt en Dries gelijk maakt, dan heeft Dries soms iets heel klein maar nooit voldoende om op winst te spelen. Tot Okhotnik dan plots helemaal de fout in gaat en Dries sowieso kan promoveren en dus wint tegen een GM! De 2 ronden erna is de tegenstand vrij zwaar en komt hij een pion of goede stukken tekort om nog tegenspel te kunnen bieden. In de laatste 2 rondes sluit hij mooi af met remises tegen 2363 en 2148 wat hem 5/9 en een mooie tpr van 2226 oplevert.

Bij mij ging de eerste ronde al niet zo vlekkeloos (net als het vervolg van het tornooi). In ronde 1 is de schade 1 pion, ik weet terug te werken tot remise en na heel lang rondlopen en proberen loopt mijn tegenstander pardoes in een matval. In ronde 2 kent de tegenstander de theorie toch iets beter en heeft daardoor een lichte maar nog niet onoverkomelijke plus tot hij gewoon zijn toren laat insluiten en met een kwaliteit minder verder moet, 2e punt gered. In ronde 3 krijg ik een sterkere tegenstander, de stelling gaat relatief gelijk op tot ik plots enkele onhandige zetten doe, je eigen stuk pennen door je dame erachter zetten en dan de stelling opengooien, tactisch faalde het helemaal en dus een terechte 0. Ronde 4 wordt weer een ramp na een zetverwisseling heb ik een pion minder en dan blijf je maar vechten tot je plots een remisewending ziet en daar vol voor gaat, blijkt dat de remisewending eigenlijk zelfs winst had moeten zijn maar je moet er natuurlijk naar op zoek zijn en niet gelukkig zijn met remise. Ronde 5 was helaas nog meer van dat, uiteindelijk ook ergens een winst gemist maar die was heel moeilijk en kan ik mezelf dus niet kwalijk nemen dat ik het niet vond. Voor wie zijn/haar hersens wil kraken is dit de stelling die bijgevoegd is. Zwart is aan zet en kan winnen.

Ronde 7 was een degelijke partij van mezelf tot mijn tegenstander me nu eens een cadeautje gaf, ik had al genoeg gegeven de vorige rondes.
Maar in ronde 8 was ik precies weer vergeten dat ik al genoeg had gegeven en gaf ik weer vanalles, ik probeerde compensatie te zoeken voor mijn pionnen maar de koning stond gewoonweg niet veilig.
Ronde 9 kon ik gelukkig in schoonheid afsluiten met een partij die wel goed was en heel vlot naar winst ging om met 5/9 op ongeveer mijn startplaats en een beperkt eloverlies af te sluiten.
Nu nog zoeken waar al die gekke fouten vandaan komen natuurlijk...

Categorie

Algemeen