Vakantieschaak: ONJK in Borne

Van Charleroi trek je dan natuurlijk naar Nederland, want daar werden de Open Nederlandse Jeugdschaakkampioenschappen  gehouden in Borne. Met een mooie delegatie LSV-Chesspiranters stonden we weer aan de start. Meer uitslagen en foto's kan je vinden op www.onjk.nl

Dit alles werd mogelijk gemaakt door de kookouders van dienst Marianne, Tinneke en Hubert die met het warme weer heel creatief waren geweest om ons zo goed mogelijk te verwennen.
Daarnaast werd heel veel bijgeleerd op schaakvlak dankzij onze Joris, Roel en Wessel die klaarstonden voor de voorbereiding, kalm moesten blijven bij het zien van de liveborden en er daarna weer stonden om analyses te voorzien om zo zo veel mogelijk rendement te hebben van de schaakweek.
Veerle en Wendy zorgden dan weer voor hun eigen kinderen wegens plaatsgebrek in onze verblijfplaats.

Vorig jaar hadden we pech met zieken dit jaar was ikzelf opnieuw getroffen met een oogonsteking, Arthur was de eerste dag misselijk en Tibe bleef helaas ook niet gespaard en moest wat rondes skippen om uit te zieken.

Op zondag kwamen de meesten al toe om te acclimatiseren aan het tropische Borne. Het slapen verliep dus al wat moeizaam maar gelukkig konden we de openingsceremonie, die als zeer onnozel wordt beschouwd door de kinderen, overslaan aangezien we via mail aangemeld hadden. Dan beginnen ze eraan op maandag met een halve dag, op dinsdag moet iedereen vol aan de bak voor 2, 3 of 4 rondes afhankelijk van de categorie. Op dindsdagmiddag maakten we ook gretig gebruik van de buikglijbaan die opgesteld was, het springkasteel was dan weer verschrikkelijk warm om je op te begeven.

Op woensdag was er dan al een eerste prijsuitreiking, de kleinsten van de F, G en H-groep waren klaar met hun eerste tornooi van 9 ronden. Stan, Ruben en Killian speelden in de F-groep wat betekent geboortejaar 2009 (of jonger). Stan had in ronde 8 van de koploper gewonnen mits een gelukje, in ronde 9 kreeg hij al een stuk van zijn tegenstander dus misschien zat een topplaats in het eindklassement er nog in totdat hij het helaas met intrest teruggaf. 6/9 en 6e in de eindstand. Killian en Ruben eindigden allebei met 4/9 maar met nog heel wat marge voor meer. Yumi speelde mee in de erg moeilijke G-reeks, geboortejaar 2010 (of jonger), en wist 3/9 te halen. Paul speelde mee in de H-reeks, geboortejaar 2011 of jonger, en was bij de 5 jongsten (van 2012) in zijn reeks. Hij startte heel erg goed met 3.5/6 en dat werd dan ook wel zijn eindscore.

Op woensdagavond was er het teamsnelschaaktornooi, de opzet was weer wat veranderd en enkel de 4 sterkste teams konden naar de finale fase, de 3 teams van onze club hoorden hier helaas niet bij. Mooie namen hadden we alvast wel zo was er “Sneeuwwitje en de 4 reuzen” met daarin Roel, Wessel, Robbert, Victor en Laura; “Parcival en zijn jonkvrouwen” met daarin Annelies, Tyani, Parcival, Wolf en Alexander en tot slot ook nog “d4 is beter dan e4” met daarin Dries, Joris, Olivier, Arthur en Igna echter moet wel opgemerkt worden dat enkel diegene die de naam koos effectief d4 speelt. Clara die bij ons logeerde wist met haar team wel tot de finales te geraken.

Donderdag was maar een halve tornooidag, in het verleden was er in de namiddag een voetbaltornooi. Aangezien we dat vorig jaar wonnen bij de ‘kleintjes’ was er toch enige ontgoocheling toen bleek dat dit niet meer doorging. We zochten dus naar een alternatief voor de enige halve dag waarin het slecht weer ging zijn. De kleinsten trokken naar Kids City met Wendy en Veerle, een binnenspeeltuin, en de groteren gingen bowlen of poolen. In bowlen zijn onze schakers weliswaar iets minder getalenteerd, meer dan 100 punten werd enkel gescoord door Robbert (116) en Wessel (109). Of is het beter op het BJK als er wel hekjes opstaan?

Op vrijdag begint het tornooi dan naar een einde te gaan, alle punten zijn superbelangrijk voor de eindstand en op zaterdag geef je nog een keer het beste van jezelf.

  • Dries eindigde 7e met 6/9 met maar een verlies tegen winnaar Sim en daarnaast enkele remises natuurlijk. Robbert was niet zo tevreden van zijn resultaten en eindigde met 4.5/9.
  • Arthur was onze enige schaker in de B-groep, hij speelde heel erg lange partijen en had misschien nog wel meer punten gewild dan 4/9 Dit kon bijvoorbeeld in de eerste ronde waarin hij ruim beter staat tegen de speler die uiteindelijk 3e wordt maar doordat hij zich niet goed voelde nog snel een zet deed voor naar het toilet te lopen. Helaas een erg slechte zet en dan sta je plots achter.
  • In de C-groep waren 9 van de 68 spelers LSV-Chesspiranters. Tyani begon niet zo super aan het tornooi, met 1.5/3 maar zette dat gelukkig nog recht, in de laatste vier rondes werd het zelfs 4 op een rij. Met 7/9 werd ze 3e in deze reeks. Léon raakte in de eerste ronde al een halfje kwijt, na een bizarre touché-claim waar Léon duidelijk j’adoube had gezegd werd na een tiental minuten dan toch correct beslist door de scheidsrechter. Léon was echter helemaal in de war door dit voorval en speelde niet op zijn best, na een matige start van 2/4 werd er daarna 3 keer vol gescoord om af te sluiten met 2 remises tegen 1900’s en 6/9. Parcival had zijn start dan weer niet gemist, 5/6 is een superstart, helaas werd er dan 2 keer onnodig verloren en in de laatste match wist hij nog remise te halen om te eindigen met 5.5/9. Victor speelde een vrij regelmatig tornooi met daarin wel een salonremise tegen Laura om te eindigen op 5/9. Laura kon haar sterkere tegenstand soms verrassen en een keer ze een gewonnen stelling tegen een 1700 maar helaas te weinig tijd zodat ze toch voor remise ging, 4.5/9 was de eindbalans. Wolf speelde wat met ups-and-downs en kan wel beter dan de 4.5/9 die hij verzamelde. Tibe was helaas ziek en speelde daarom maar 6 partijen, waarin hij wel 4 keer wist te winnen, het is wel erg jammer om ziek te zijn tijdens een tornooi… Wouter toonde wat hij al kon, had misschien ook gehoopt op de helft, maar 4/9 is een mooi resultaat. Igna startte furieus met 1.5/3 om dan erg moeilijke tegenstand te hebben maar op het einde was het nog 2 keer helemaal raak om 3.5/9 binnen te halen.
  • In de D-reeks werden er 13 rondes gespeeld. Pjotr was uiteindelijk de beste van onze club met 9/13 en de 5e plaats, soms gebeurden er rare zaken in partijen waardoor hij toch wat beter moest opletten maar de laatste 2 dagen verliepen erg goed. Alexander had een erg sterke start maar was dan even uit zijn lood geslagen op vrijdag door 2 keer te verliezen waaronder tegen clubgenoot Lasse, dat zette hij recht en met 8.5/13 werd hij 3e. Lasse was erg goed aan het spelen en verbaasde hier en daar. Op de laatste dag staat hij een stuk voor en ga ik er dan vanuit dat de winst dan wel zal volgen maar dan gaf hij het stuk helaas zonder pardon terug en dus een half punt minder als resultaat, met de 9e plaats en 8/13 viel hij helaas net buiten de prijzen.
  • De kleinsten mochten nu in een gezamenlijke FGH-reeks spelen waarin iedereen van 2009 of jonger meespeelde. Killian scoorde uiteindelijk het meest met 6/9 na een niet zo goede start maar een erg goed einde! Stan dacht goed na en wist hier en daar moeilijke tegenstanders toch te verslaan, in de laatste ronde was het opnieuw erg spannen omdat hij een goede koningsaanval had, tot hij een stuk cadeau gaf en de tegenstander vlotjes ruilde. Ruben scoorde 4.5/9 maar speelde erg goed en toonde wat hij geleerd had, aangezien de partijen zo lang duurden telkens was hij op vrijdag helemaal op na zijn laatste partij. Yumi was het tweede tornooi met hernieuwde moed begonnen en scoorde nu tot 4/9. Paul wist tussen al deze grote jongens en meisjes 3 punten binnen te halen.

Dan restte er nog de prijsuitreiking waarin Tyani, Pjotr en Alexander hun beker mochten ophalen en daarna was er natuurlijk nog de rit naar huis. Bedankt aan alle chauffeurs van dienst!

Categorie

Jeugd