Laatste ronde Open Toernooi 2024

Dinsdag 30 april 2024 vond de laatste ronde van het Open Toernooi Lokeren plaats. Uw reporter speelde enkel nog mee voor de fun en de eer. Maar aan de top moesten er nog wel enkele belangrijke partijen plaats vinden.

De laatste ronde in te gaan stond William alleen op kop met 5,5, een half puntje voor Ward. Ferry en Jeroen hadden elk 4,5 en mochten tegen de nummer een en twee aantreden. Indien Ferry een remise of winst in de wacht kon slepen en Ward zijn partij won kon Ward William nog bijbenen. Maar als het elo verschil een indicatie was dan was de kans klein. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en schaak is geen simpel spelletje.

Gevecht voor eerste plaats

Laten we starten met William vs Ferry. Ferry overleefde alvast de openingsfase en na een gelijke opening kwamen we in onderstaande stelling: 

f5
Ferry speelde net f5

In deze stelling koos Ferry voor f5, wat vooral praktisch niet goed is. Beter was h6 spelen, of zelfs gewoon h6 toelaten om vervolgens met een iets minder aangename stelling spelen.


Na 16) .. f5 17) exf6 Lxf6 17) Pe5 Lxe5 18) Lxe5 Tf5 19) h6 g6 komen we in volgende stelling:

sss
Zwart speelde net g6

Bovenstaande stelling is iets beter voor William met wit. Maar vooral praktisch is het gat op g7 en de pion op h6 heel lastig voor zwart. De marge voor fouten is heel wat kleiner voor Ferry, terwijl wit makkelijker druk kan zetten.

Enkele zetten later sloeg dan ook het noodlot toe. Ferry speelde een tussenzet en viel met Lb5 William zijn toren aan.

d
Ferry speelde net Lb5

Helaas is Lb5 een blunder en na William zijn zet gaf Ferry op. De loper neemt immers een veld van de dame af, en na Lc7 kwam de opgave. Los van Lb5 was zijn stelling sowieso nog steeds een stuk beter. Zwart kon Pc6 gespeeld hebben waarop Lg7 volgt. Wit staat beter. 

Met deze vroege winst had William het toernooi reeds gewonnen en speelden Ward en Jeroen nog voor de tweede plaats.


Gevecht voor tweede plaats

In het gevecht voor de tweede plaats bood Jeroen deftig weerwerk, al stond de klok wel in het voordeel van Ward. Ward was erg agressief en smeet zijn koningsvleugel naar voren. Jeroen had een kwaliteit en een pion voor een paard en een loper.

c5
Zwart aan zet

In bovenstaande stelling gaat het redelijk gelijk op, maar wit staat erg actief en zijn stelling is makkelijker te spelen. Jeroen speelde c5 om uit te breken maar Ward sloeg meteen toe. Ward speelde Ld5, Lxf7+ dreigend, gevolgd door Pg5 en plots regent het matdreigingen. Jeroen bood nog weerwerk tot na 23u maar Ward rijfde het punt en de tweede plaats binnen.
    

Gevecht voor derde plaats

dd
Analyse Aysun - Quinten

In de partij Aysun vs Quinten won Aysun en behaalde hij zo de derde plaats, net voor Kurt die won van Mathias.

km

 

Gevecht voor de eer

Dan rest me enkel nog de partij te bespreken waar ik het meest van gezien heb. De mijne met zwart tegen het jeugdig geweld van Colin. Hier was de opening een ware paardendans met 11 paardzetten in de eerste 14 zetten.

dance
Paardendans in het centrum

De complexe paardendans had veel van onze tijd opgebrand, paarden zijn grillige beestjes. Door al het paardengeweld had Colin nog niet gerokeerd en besloot ik om het centrum open te breken in wat een gelijke stelling was maar waar ik hopelijk iets met mijn ontwikkelingsvoordeel kon doen. Colin weigerde nog steeds te rokeren en begon mijn pionnetjes te verorberen, wat ons in onderstaande stelling bracht.

d
Zwart aan zet

De koning op de e lijn laat allerlei tactiekjes toe, maar het paard en de dame loensen naar g5. Met de ene klok na 23u en de andere rond de 20 min speelde ik het veilige h6, waardoor vriend SF zijn evaluatie van mijn stelling van plus 4 voor zwart naar gelijk terug bracht. De stelling bleef wel op het scherp van de snee want er werd nog steeds niet gerokeerd.

In onderstaande stelling dacht ik dat een remise onvermijdelijk was.

d

Na Dxe6+ Dxe6 Pxe6 Tde4+ Kd2 Tf2+ staat het materiaal volledig gelijk, met gelijke pionnenstructuur. Mijn torens stonden wel goed actief maar of dat voldoende was... Zeker gegeven het late uur, keek ik niet uit naar een lang uitgemolken eindspel. Colin speelde echter Pxe6 ipv Dxe6, waarop er maar één zet is die wit geen voordeel geeft. Heb ik die wel nog gevonden ook zeker? Na Tde4+ Pxf4 gf (belangrijke vrijpion!) kwam onderstaande stelling op het bord.

gf
Wit aan zet

Hier zag ik de toekomst rooskleurig in. Wit verliest zijn dame en de combinatie van mijn vrijpion en de niet ontwikkelde torens moeten wel goed zijn? Maar laat het aan vriend SF om de pret te bederven. Na Th2 heeft zwart maar een klein plusje. Gelukkig hield SF zijn mening voor zich en Colin speelde Dxe4. Na Dxe4+ Kd2 kwam De3+ en Colin reike me de hand voor opgave. Een beetje verbouwereerd schudde ik die. 

ddd
Wit aan zet... gaf op?

Ik dacht wel beter te staan maar hij kon het me nog moeilijk maken. Enkele seconden later zag Colin dat het inderdaad misschien wat te vroeg was voor opgave, hij dacht dat ik na Kd1 Df3+ zijn torens won. Maar dit was natuurlijk niet het geval. Colin keek eens diep in mijn ogen en vroeg of we nog konden doorspelen. Aangezien de podiumplaatsen toch niet meer voor ons waren en het nog wel een leuke stelling was stemde ik toe. (De arbiter had toch niets gezien.) Colin speelde de enige zet, Kd1 waarop ik mijn f pion liet oprukken. Zo belandden we enkele zetten later in volgende stelling:

twoq
Wit aan zet

Hier verwachtte ik Txf1 waarna ik de toren en vervolgens de witte pionnetjes ging opruimen. Dit was nu wel het moment waarop ik opgave had verwacht, maar Colin wou niet nog eens te vroeg opgeven en speelde het koele Ka2. Moest ik op dit late uur toch nog gaan werken voor mijn puntje! 

dd
Torenpaar vs Damepaar

We waren de laatste partij die nog bezig was en hadden dus ook alle toeschouwers. Eeuwig hoongelach zou me te beurt vallen moest ik dit in remise laten verzanden. Ik speelde het echter safe, stak voldoende matdreigingen in de stellingen om de torens te verlammen. En toen ook mijn pionnen oprukten was het pleit beslecht.

ddd
Wit aan zet, mat in 7

 

Prijsuitreiking

 

Dan restte ons nog de prijsuitreiking voor de late vogels die geduldig hadden gewacht tot mijn partij afgelopen was.

ss
Scheidsrechter Joris gaf een geweldige speech


 

wil1
William ongeslagen op de eerste plaats
dsdsds
Aysun op de derde plaats

Bij de ratingprijzen stond Ferry op de eerste plaats voor de -1700, Stef op de tweede plaats.

sss
Stef tweede -1700
rrrr
Mathias eerste -1400

 

ggg
Quinten tweede -1400
ss
Er waren ook ronde prijzen voor winst met het grootste eloverschil

Zo kwam er na 7 rondes een einde aan de tweede editie van het open toernooi. Voor zij die niet kunnen wachten op de volgende editie kan je hieronder de verslagen van deze editie terugvinden:

 

Categorie

Algemeen

Reacties

Bedankt voor de zeer aangename verslagen Guido!
En proficiat aan de winnaar (William)!